Ta, ktora chce tu pokazac, to cicoria asparago nazywana cicoria catalogna frastagliata. Aaa... i tu mamy 2 rodzaje:
- jedna o szerokiej lodydze. Wsrod dlugich, ciemnozielonych lisci ukryte sa zawiazki tzw. puntarelle. Zawiazki te kroi sie cieniutko i je na surowo doprawione oliwa, octem, czosnkiem i anchois.
- druga o lisciach dlugich i sztywnych, ciemnozielonych. Jest bardzo gorzka.
Dania z cicoria catalogna sa typowymi dla kuchni rzymskiej.
La cicoria è un ortaggio dalle molteplici varietà; perciò molti la descrivono in modi diversi. L’indivia belga è un cavoletto lungo di colore verde pallido. Il radicchio, invece, è un cavoletto rosso; e così via altri tipi di cicoria affollano le nostre cucine.
Va bene, vorrei mostrare qui la cicoria asparago chiamata cicoria catalogna frastagliata. Ah, e qui abbiamo due tipi:
- uno con una costa larga i cui germogli si nascondono all'interno del cespo, sono buonissimi da mangiare crudi con olio di oliva, aceto, aglio e acciughe ; noti come puntarelle
- il secondo più alto con foglie rigide e scure. E’ molto amaro.
Piatti con cicoria catalogna sono tipici della cucina romana.
I oto nasza bohaterka: cicoria catalogna frastagliata nr 2 :-)
Ecco la nostra protagonista : cicoria catalogna frastagliata N° 2 :-)
Cikoria in padellana 4 osoby
1 kg cykorii (jedna duza)
500 g pomidorkow koktajlowych
2 zabki czosnku
oliwa z oliwek
peperoncino, czyli papryka chilli
sol
1 kg cykorii (jedna duza)
500 g pomidorkow koktajlowych
2 zabki czosnku
oliwa z oliwek
peperoncino, czyli papryka chilli
sol
Cicoria in padellaper 4 persone1 kg di cicoria (una grande cicoria)
500 g di pomodorini
2 spicchi d’aglio
olio evo
peperoncino
sale
500 g di pomodorini
2 spicchi d’aglio
olio evo
peperoncino
sale
Wykonanie:
1. Z cykorii usuwamy uszkodzone liscie. Kroimy, w poprzek, na kawalki o dlugosci okolo 10 - 15 cm. Myjemy.
W duzym garnku gotujemy wode. Gdy zawrze wrzucamy cykorie i solimy. Gotujemy 10 - 15 minut od powtornego zagotowania sie wody. Odcedzamy.
2. Na duzej patelni rozgrzewamy oliwe. Zbrazawiamy lekko zgnieciony czosnek i go usuwamy. Wrzucamy rozkruszone peperoncino.
Dodajemy pomidorki. Wczesniej oczywiscie myjemy je, osuszmy i kroimy na pol. Dusimy sos, az pomidory odparuja. Solimy.
3. Do gotowego sosu dodajemy odcedzona cykorie i dusimy calosc nastepne 10 minut.
1. Rimuovere dalla cicoria le foglie danneggiate. Tagliare, trasversalmente, in pezzi di circa 10 - 15 cm di lunghezza e poi sciacquare.
In una pentola grande far bollire l'acqua. Quando bolle gettare cicoria e aggiungere il sale. Bollire 10 - 15 minuti dal momento dell’ebollizione. Scolare per bene.
2. In una padella capiente scaldare l'olio, rosolare l'aglio schiacciato e rimuoverlo. Mettete il peperoncino sminuzzato.
Aggiungere i pomodorini ( in precedenza lavati e tagliati a metà). Cuocere finché il sughetto si raddensa. Aggiungere il sale.
3. Aggiungere la cicoria alla salsa e stufare insieme ancora 10 minuti.
Podajemy jako dodatek np. do mies.
Servire come contorno. Ottimo vicino la carne.
Jako wielbicielka wszelakiej cykorii, biore ten przepis bez zastanawiania ;)
RispondiEliminaW towarzystwie pomidorów chyba jej nie robiłam jeszcze. Najczęściej z wody, z oliwą tylko i na patelni z mięchem jakimś.
RispondiEliminapodobnie jak Lashqueen pierwszy raz spotykam się z dodatkiem pomidorków...:))
RispondiEliminajak uporam się z tą zieleniną, którą mam w domu wypróbuję...:))
Przyznam, ze intrygujące, tylko gdzie ja taką cykorię dostanę ???
RispondiEliminaPodoba mi się:))
RispondiEliminaA takiej cykorii to jeszcze nie widziałam. CIekawa jestem jak smakuje.
Pozdrówki:)
Wczoraj dlugo sie zastanawiałam, co kupic na targu : tę cykorię czy cime di rape. Skonczyło się na cykorii i nie załowałam. Przypomina mi troszeczkę eskarolę, ale jednak jest duzo, duzo delikatniejsza w smaku. A tu fotka
RispondiElimina@ Belgia od kuchni super, ze smakowalo. Nowe warzywka w diecie nie zaszkodza a szczegolnie, gdy na nie sezon.
RispondiEliminaDziekuje wszystkim za wizyte i komentarze :-)