Przedwczoraj maz przyniosl mi woreczek z grzybami, ktory dostal od przyjaciolki swojej siostry. Dzis grzybki prezentowaly sie tak, ze natychmiastowo trzeba je bylo przyrzadzac. Chcac, nie chcac, beda dzis na kolacje :-)
Ho scritto in uno dei post precedenti, che i funghi ricchioni non sono i miei preferiti. In realtà io li mangio in due versioni: grigliati o al pomodoro. Al pomodoro ... sì, sì ... Qui dove vivo io, tutto è al pomodoro :-)
Il giorno prima mio marito mi ha portato un sacchetto di funghi regalati da una amica di sua sorella. Oggi i funghi si presentavano immediatamente da preparare; saranno stasera per cena :-)
Funghi ricchioni al pomodoro
500 - 600 g boczniakow
500 ml przecieru pomidorowego - passaty
2 zabki czosnku
peperoncino
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sol
500 - 600 g boczniakow
500 ml przecieru pomidorowego - passaty
2 zabki czosnku
peperoncino
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sol
Funghi ricchioni al pomodoro
500-600 g di funghi pleurotus
500 ml di passata
2 spicchi d'aglio
peperoncino
olio evo
prezzemolo
sale
500 ml di passata
2 spicchi d'aglio
peperoncino
olio evo
prezzemolo
sale
Wykonanie:
1. Z grzybow odciac korzonki i parokrotnie wyplukac. Odsaczyc i pociac kapelusze na grube plastry.
Procedimento:
1. Tagliere il gambo ai funghi e lavarli risciacquando parecchie volte. Sgocciolare e tagliare i funghi a fette spesse.
2. W glebokim, obszernym rondlu rozgrzac oliwe (pare kolek nitka oliwy wzdluz scianek rondla) i zbrazowic lekko zgniecione zabki czosnku. Dodac rozkruszone peperoncino.
3. Wrzucic pokrojone grzyby i je obsmazyc. Maja calkowicie odparowac.
4. Wlac przecier - passate i calosc posolic. Przykryc pokrywka i dusic, az sos nam odparuje.
5. Na koniec wymieszac ze swiezo posiekana natka pietruszki.
2. In una casseruola alta scaldare l'olio e rosolare gli spicchi d'aglio leggermente schiacciati e aggiungere il peperoncino tritato.
3. Aggiungere i funghi tagliati e friggerli. Asciugare completamente l'acqua che rilasciano i funghi.
4. Versare la passata e mettere il sale. Coprire con coperchio e lasciar cuocere finché la salsa sarà pronta.
5. Infine aggiungere il prezzemolo tritato.
Pikantne te grzybki, ale warte sprobowania :-)
Questi funghi sono leggermente piccanti, ma vale la pena provarli :-)
Takie chyba by mi się podobały :) Choć boczniaków nie jadam właściwie,ale w pomidorkach, kto wie,kto wie;)
RispondiEliminaPozdrawiam.
U mnie jutro grzyby w pomidorach do makaronu :). Często robię tak grzyby.
RispondiEliminaSłyszałam, że macie znowu mały problem ze śmieciami Antho ://
Pozdrawiam!
A me il pomodoro piace ma non ti sorprenderà visto che sono campana! Il piatto sembra molto gustoso!
RispondiEliminaSpróbuje zrobić podobnie tylko wykorzystam pieczarki.
RispondiEliminaJestem ciekaw efektu.
pozdrawiam
p.s. napisz coś więcej o tej "passacie".
Uwielbiam boczniaki, chętnie spróbuję z pomidorami mniam!
RispondiEliminaAnthony, czy to są takie zbierane boczniaki czy takie ze sklepu? Bo wyglądają na takie polne bardziej na tym pierwszym zdjęciu. Te, które kupuję u mnie są takie czyściutkie, śnieżnobiałe wręcz, zupełnie inaczej wyglądają niż te twoje. Domniemam, że te polne dużo smaczniejsze.
RispondiEliminaJa tam lubie boczniaki. W tej wersji na pewno by mi smakowaly, zwlaszcza, ze sa lekko pikantne...
RispondiEliminaPozdrawiam serdecznie.
@ Majanko sprobuj :-)
RispondiElimina@ Lq pewnie, ze mozna dac jako sos do makaronu. Tylko wtedy trzeba troszke drobniej pociac. Smieci ... tak znow problemy, choc tu gdzie mieszkam jeszcze odbieraja je regularnie.
@ Tania grazie per la Tua visista e grande piacere per me. E bello scoprire che sei campana :-)Grazie.
@ Bareya z pieczarkami tez moze byc, choc smak bedzie oczywiscie inny. Daj znac jesli zrobisz.
Passata to zwykly, gesty przecier pomidorowy. Generalnie bez zadnych dodatkow w stylu soli, bazylii, cukru...
@ ozzie milo mi, ze danie Ci podpasowalo smakowo.
@ miss_coco te ktore kupuje w warzywniaku tez sa bielsze i wieksze. Ta osoba, ktora dala nam grzyby ma pola i sady wiec grzyby byc moze byly i dzikie. W kazdym badz razie korzonek byl dlugi i ciemny. Zupelnie inny od tych ,ktore zazwyczaj nabywam :-) W smaku - podobnie.
@ Konsti milo mi widziec i sprobuj grzybkow :-)
są odlotowe -właśnie zjadłem ;) Arti70
RispondiElimina