Chleb kukurydziany to wypiek amerykanski. Fuzja tradycji rdzennych mieszkancow i ich kolonizatorow. Nalezy do wypiekow tzw. quick bread czyli chlebow rosnacych przy udziale srodkow spulchniajacych a nie drozdzy.
Chleb ten powinno sie wypiekac w zeliwnej , glebokiej patelni. Ja niestety takiej nie posiadam i uzylam okraglej blaszki o srednicy 25 cm.
skladniki:
2 szklanki maki kukurydzianej
2 szklanki maslanki lub zsiadlego mleka lub jogurt naturalny na pol z mlekiem
2 jajka
lyzeczka sody
lyzeczka soli
Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
Mieszamy w misce suche skladniki i w osobnej roztrzepujemy jajka i maslanke.
Na patelnie wykladamy 2 lyzki smalcu lub masla lub oleju kukurydzianego i rozgrzewamy je w piekarniku lub na gazie.
Dodajemy skladniki "mokre" do "suchych" i mieszamy szybko do polaczenia sie skladnikow.
Wylewamy na rozgrzana patelnie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieklam z termoobiegiem, okolo 20 minut. Sprawdzamy wykalaczka czy jest upieczony. Wystawiamy z piekarnika i odstawiamy na jakies 20 minut. Podajemy.
Najczesciej chleb podawany jest do fasoli i duszonego miesa, dan rybnych lub zwyczajnie z maslem czy polany miodem.
Krojony jest w kwadraty lub tak jak ciasta. Mozna wypiekac w formie mufinow.
Przygotowanie jest szybkie i choc nie przypomina w smaku tradycyjnego chleba, warto sprobowac jako jego substytut :-)
Smacznego.
wygląda pięknie:) na pewno cudownie smakuje:)
RispondiEliminaJak dlugo czekalam na ten przepis! Mille grazie!Ciekawi mnie tez co by bylo gdyby dodac cukru. Chyba troche poeksperymentuje.
RispondiElimina@ aTAKo jest duzo przepisow na cornbread. Wszystko zalezy od tradycji rodzinnych i stanu z jakiego sie pochodzi. Ten przepis, ktory podalam jest wytrawny. Taki przepis podstawowy. Pozniej mozesz zamienic czesc maki kukurydzianej na pszenna. W niektorych przepisach jest troche cukru. Mozna dodac stopione maslo. Pozniej sa tez wersje wbogacone o ser zolty pokrojony w kostke, skwarki. Jest tez wersja tego chleba, gdzie dodaje sie creamed corn - ugotowane ziarna mlodej kukurydzy z dodatkiem smietany, mleka lub bez. Wtedy konsystencja jest raczej budyniowa. Daj znac jaki bedzie rezultat eksperymentow :-)
Eliminadziękuje za przepis:), renata
RispondiEliminaSouthern cornbread to klasyka kuchni Teksasu, której korzenie sięgają tradycji rdzennych Amerykanów i europejskich kolonizatorów. To prosty, ale pyszny wypiek, idealny jako dodatek do duszonego mięsa czy fasoli, doskonale oddając smak południowych Stanów Zjednoczonych. Na https://teksas.pl/ czytałam o tej potrawie i aż chce się ją przygotować.
RispondiElimina