Dzis przygotowalam jajeczne, szerokie wstazki - pappardelle. Podalam je z prostym sosem smietanowym z groszkiem i szynka.
Jak zrobic makaron jajeczny typu tagliatelle, fettuccine, pappardelle?
Porcja na 4 osoby - okolo 500 g swiezego makaronu (wyszlo mi dokladnie 480 g).
300 g maki pszennej 00
3 jajka o temperaturze pokojowej
Na blat wysypujemy kopiec z maki. Na srodku robimy zaglebienie i wbijamy jajka. Poslugujac sie widelcem lub dlonia rozmacamy jajka wrabiajac jednoczesnie make.
Wyrabiamy elastyczne, gladkie ciasto. Formujemy je w kule. Owijamy w folie i odstawiamy na pol godziny do lodowki.
Podsypujemy blat i ciasto maka. Rozwalkowujemy ciasto na cienki (ok.1 mm grubosci) placek.
Rozwalkowane ciasto przykrywamy sciereczka i odstawiamy do podeschniecia na 30 minut do 1 godziny.
Nastepnie dzielimy placek na pol. Polowke skladamy wzdluz na cztery czesci. Obsypujemy dodatkowo maka i skladamy jeszcze na pol.
W zaleznosci jaki format makaronu chcemy uzyskac, kroimy na odpowiedniej szerokosc paski.
tagliolini - 2 - 3 mm
tagliatelle - 6 - 8 mm
fettuccine - 1 cm
pappardele - 1.5 - 3 cm
Pociety makaron podsypujemy maka i roztrzasamy, aby sie nie posklejal. Jesli nie mamy zamiaru uzywac makaronu w tym samym dniu mozemy go lekko podsuszyc, uformowac luzne gniazda i przechowywac pare dni w lodowce. Mozemy tez partiami makaron zamrozic. Pozniej zamrozony wrzucamy bezposrednio na wrzatek.
Sos:
lyzka masla
oliwa
pol niewielkiej cebuli
250 g groszku
150 g szynki gotowanej (prosciutto cotto)
250 ml gestej, slodkiej smietany
sol i pieprz
drobno starty parmezan do posypania
Na patelni rozgrzewamy oliwe i maslo. Podsmazamy lekko drobno posiekana cebulke (nie ma sie zezlocic). Wsypujemy groszek i lekko go przesmazamy. Podlewamy wrzatkiem, solimy i dusimy do miekkosci. Gdy groszek jest miekki dodajemy pokrojona w niewielkie slupki szynke. Chwile dusimy razem i dodajemy smietane.Doprowadzamy do wrzenia. Jesli sos jest bardzo gesty podlewamy odrobine wrzatkiem.Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.
Pappardelle wrzucamy na wrzatek, solimy i gotujemy, od chwili, gdy wyplyna na powierzchnie 2 - 3 minuty. Dobrze odcedzamy i mieszamy z sosem.
Wykladamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem i natychmiast podajemy.
Smacznego :-)
Własny makaron ! :) Podziwiam :) Super sprawa :).
RispondiEliminaA i danie w całości do mnie przemawia:)
Pozdrowienia:)
czy zamiast śmietany, można dac do sosu ricottę? bo mi akurat zostało pół pojemniczka
RispondiElimina@ Majanko, no wlasnie, dawno nie jadlam domowego, jajecznego makaronu. I bardzo mi smakowal :-)
RispondiElimina@ Jswm lepszy wprawdzie bylby serek typu filadelfia, taki kremowy. Z ricotta tez bedzie dobre. Ewentualnie podlej troche mlekiem.
twoja kuchnia to dla mnie tortury, uwielbiam patrzeć na twoje włoskie wyczyny;)
RispondiEliminaJa robię makaron z mąki durum semoliny i na 200g mąki daje 2 jajka + jedno żółtko. Wychodzi pyszniutki
RispondiEliminaJa robię makaron z mąki durum semoliny i na 200g mąki daje 2 jajka + jedno żółtko. Wychodzi pyszniutki
RispondiElimina@ milo mi Kubas :-)
RispondiEliminaDziekuje za podzielenie sie wlasnym przepisem. Pewnie kazdy z nas ma dobry i sprawdzony przepis na makaron jajeczny. Dla ciekawskich dodam, ze makarony z maki pszennej durum sa charakterystyczne dla poludnia Wloch. Najczesciej bez dodatku jajek. Na polnocy, a w szczegolnosci w regionie, w ktorym specjalnoscia sa makrony jajeczne tego typu uzywa sie maki pszennej di grano tenero 00.
Pozdrawiam i dzieki za komentarz :-)))