mercoledì 12 dicembre 2012

Pasta e lenticchie, czyli makaron z soczewica


Nie wiem jak Wy, ale ja, przynajmniej raz w tygodniu, w okresie zimowym, jadam dania ze straczkowymi. Po neapolitansku: makaron z fasola - pasta e fagioli, z ciecierzyca czy soczewica.
Dzis wlasnie o makaronie z soczewica. Oczywiscie to nie sa dania wyszukane. Prosta, zwyczajna i tradycyjna kuchnia. Czy smaczna? Dla mnie tak.

Zazwyczaj soczewice gotuje sama. W wiekszej ilosci, np. kilogram. Tego czego nie zuzyje porcjuje i mroze. Pozniej jest jak znalazl.
Soczewice zalewam obficie zimna woda. Wkladam 2 zabki czosnku, spora marchewke, pare galazek natki pietruszki i jesli mam, pare oskrobanych z lekka skor z parmezanu. Gotuje do miekkosci, co trwa jakas godzine, i na koniec sole. Po ugotowaniu usuwam czosnek i pietruszke. Marchewke rozgniatam widelcem.


Do przygotowania dania uzywamy drobnego makaronu ditalini (pierwsze zdjecie po lewej) lub polamanych spaghetti (zdjecie po prawej).
Spaghetti lamiemy na kawalki 2- 3 centymetrowej dlugosci.


Do rondla wlewamy pare lyzek oliwy. Dodajemy 2 lekko zgniecione zabki czosnku i je zbrazawiamy. Dodajemy soczewice wraz z woda, w ktorej sie gotowala. Daje srednio 1 chochle na osobe. Chwile calosc przesmazamy i podlewamy szklanka wrzatku. Usuwamy czosnek. Wrzucamy makaron (srednio 60- 80 g na osobe). Solimy do smaku. Gotujemy, az makaron bedzie ugotowany, w miare potrzeby podlewajac wrzatkiem.


Podajemy.
Wedlug upodoban mozemy makron z soczewica oproszyc pieprzem i posypac drobno startym parmezanem.


Smacznego :-)

P.S Skory z parmezanu jemy ze smakiem. Sa bardzo dobre :-)

5 commenti:

  1. Zima ma to coś, co powoduje, że na strąki mamy szczególną ochotę. Soczewicę uwielbiam. Czekam na nią teraz do sylwestra, ponoć wg. "włoskich wierzeń", przynosi ona pomyślność:D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    RispondiElimina
  2. Super! a w taką pogodę to wręcz idealnie:))

    RispondiElimina
  3. Bardzo sie ciesze, ze sie "reaktywowalas" i czekam na kolejne rownie ciekawe przepisy. Soczewica bardzo kuszaca i wyobrazam sobie, ze rowniez krzepiaca ;))
    Pozdrawiam serdecznie ;)

    RispondiElimina
  4. I mnie się podoba. Uwielbiam włoską kuchnię, więc Twoje danie na pewno by mi smakowało.:)

    RispondiElimina
  5. @ Dziekuje :-) Sprobujcie. Zawsze to jakas odmiana :-)

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...