mercoledì 12 dicembre 2012
Pasta e lenticchie, czyli makaron z soczewica
Nie wiem jak Wy, ale ja, przynajmniej raz w tygodniu, w okresie zimowym, jadam dania ze straczkowymi. Po neapolitansku: makaron z fasola - pasta e fagioli, z ciecierzyca czy soczewica.
Dzis wlasnie o makaronie z soczewica. Oczywiscie to nie sa dania wyszukane. Prosta, zwyczajna i tradycyjna kuchnia. Czy smaczna? Dla mnie tak.
Zazwyczaj soczewice gotuje sama. W wiekszej ilosci, np. kilogram. Tego czego nie zuzyje porcjuje i mroze. Pozniej jest jak znalazl.
Soczewice zalewam obficie zimna woda. Wkladam 2 zabki czosnku, spora marchewke, pare galazek natki pietruszki i jesli mam, pare oskrobanych z lekka skor z parmezanu. Gotuje do miekkosci, co trwa jakas godzine, i na koniec sole. Po ugotowaniu usuwam czosnek i pietruszke. Marchewke rozgniatam widelcem.
Do przygotowania dania uzywamy drobnego makaronu ditalini (pierwsze zdjecie po lewej) lub polamanych spaghetti (zdjecie po prawej).
Spaghetti lamiemy na kawalki 2- 3 centymetrowej dlugosci.
Do rondla wlewamy pare lyzek oliwy. Dodajemy 2 lekko zgniecione zabki czosnku i je zbrazawiamy. Dodajemy soczewice wraz z woda, w ktorej sie gotowala. Daje srednio 1 chochle na osobe. Chwile calosc przesmazamy i podlewamy szklanka wrzatku. Usuwamy czosnek. Wrzucamy makaron (srednio 60- 80 g na osobe). Solimy do smaku. Gotujemy, az makaron bedzie ugotowany, w miare potrzeby podlewajac wrzatkiem.
Podajemy.
Wedlug upodoban mozemy makron z soczewica oproszyc pieprzem i posypac drobno startym parmezanem.
Smacznego :-)
P.S Skory z parmezanu jemy ze smakiem. Sa bardzo dobre :-)
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Zima ma to coś, co powoduje, że na strąki mamy szczególną ochotę. Soczewicę uwielbiam. Czekam na nią teraz do sylwestra, ponoć wg. "włoskich wierzeń", przynosi ona pomyślność:D
RispondiEliminaPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Bardzo sie ciesze, ze sie "reaktywowalas" i czekam na kolejne rownie ciekawe przepisy. Soczewica bardzo kuszaca i wyobrazam sobie, ze rowniez krzepiaca ;))
RispondiEliminaPozdrawiam serdecznie ;)
I mnie się podoba. Uwielbiam włoską kuchnię, więc Twoje danie na pewno by mi smakowało.:)
RispondiElimina@ Dziekuje :-) Sprobujcie. Zawsze to jakas odmiana :-)
RispondiElimina