giovedì 13 dicembre 2012
Braciola di cotica e ragù di maiale, czyli roladka ze skory wieprzowej w sosie pomidorowym
Z gory uprzedzam, ze nie jest to danie dla koneserow lekkiej, wikwintnej i "zdrowej" kuchni. Czasem wiadomo, to co smaczne, wcale takie zdrowe nie jest. Glownym skladnikiem dzisiejszego obiadu bedzie skora wieprzowa. Powiecie zapewne: Czego to ona juz nie wymysli? Nie to nie zaden moj wymysl. To bardzo tradycyjne danie neapolitanskie i skladnik ragù na niedzielny obiad. Ragù - miesny sos, zazwyczaj pomidorowy, robi sie w Neapolu na rozne sposoby. Jest wiec sos pomidorowy na kawalkach wolowiny - spezzatino, na zrazach zawijanych po neapolitansku, pulpetach, surowej kielbasie. Jest tez na wieprzowinie. Zazwyczaj w sklad ragù wieprzowego wchodza: roladka ze skory wieprzowej - braciola di cotica, golonka bez skory i kosci - gallinella di maiale, pare kielbas wieprzowych - salsicce i pare zeberek wieprzowych - tracchie.
Jak robi sie roladke ze skory?
Potrzebna nam bedzie plat skory wieprzowej. Bez szczeciny i z odcieta slonina. plat kroimy na kawalki ok. 20 x 30 cm. Od wewnetrznej strony solimy i pieprzymy. Rozkladamy posiekana natke pietruszki i zabek czosnku. Ukladamy plastry pecorino lub parmezanu i scisle zwijamy, wzdluz krotszego boku.
Owijamy scisle roladke nicia.
Na zdjeciu roladka ze skory wieprzowej i golonka bez kosci i skory.
W garnku, na oliwie zbrazawiamy lekko zgniecione 2-3 zabki czosnku. Usuwamy. Dodajemy mieso i je obsmazamy. Podlewamy winem (bialym lub czerwonym) i je odparowujemy.
Zalewamy ok. 700 ml- 1 l przecieru pomidorowego i podlewamy szklanka wody. Z lekka solimy. Gotujemy pod przykryciem, na niskim ogniu okolo 1,5 godziny do 2 godzin. Na koniec sprawdzamy na sol i ewentualnie dosalamy.
Sos zuzywamy do okraszenia makaronow lub ryzu.
Mieso i skore podajemy na drugie danie.
Z roladki przed podaniem usuwamy nic i kroimy ja w plastry.
Jesli jestescie milosnikami galaretowatych i zelatynowych mies czy chrzastek to serdecznie polecam sprobowac skor :-)
Ja lubie. Smacznego.
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
wygląda nader apetycznie i gdybym nie wiedziała z czego to jest to zjadłabym z apetytem, ale skoro już wiem....
RispondiEliminawow! niezle. zupelnie nie moje smaki ale przepis przeczytalam i ogladnelam z przyjemoscia:)
RispondiEliminaZ pewnością ktoś Cie rzuci po tym poście (choć widzę, że Dota Ci wybaczyła!)
RispondiEliminaZa to ja się z Tobą ożenię!!!
A ja to jutro ugotuję! Po degustacji dopiszę jakie były wrażenia smakowe.
RispondiEliminaA ja podziwiam możliwości wykorzystania całego zwierzęcia - niektórzy po prostu zapominają, że wieprzowina to nie tylko polędwica czy szynka. Z szacunku do zwierząt popieram takie potrawy! Pozdrawiam
RispondiEliminaJak wcześniej pisałam, że ugotuję i podzielę się wrażeniami smakowymi tak też robię, danie było pyszne, nawet młodzi zjedli ze smakiem. Trochę się dziwili co to. Zapomniałam się wcześniej podpisać teraz to nadrabiam Asta_no
RispondiElimina@ Asta_no dziekuje za "cynk". Jest mi zawsze przyjemnie, jesli komus podpasuje danie i smaki. Czasem bywa i tak, ze do jakis potraw musimy sie przyzwyczaic. Czy to wizualnie czy smakowo. Wlasciwie to i w Polsce jemy wieprzowe skorki, np. z nozek w galarecie. Przynajmniej ja jem :-) Pozdrawiam.
EliminaPyszne , pychota , mniam - wlasnie tego szukalam , nie wiedzac jak odtworzyc genialna prostote dania jedzonego dawno temu we Wloszech , DXzieki Pozdr, z N. York
RispondiElimina