domenica 21 agosto 2011

Torta Snickers e Marina di Minturno, czyli torcik Snickers i plaza w Minturno


Witam serdecznie wszystkich po dlugiej, prawie 2 miesiecznej przerwie. W tym roku wakacje pelna para zaczely sie dla mnie pod koniec czerwca. Moja tesciowa, w tym okresie przenosi sie do mieszkania nad morzem w Minturno - miasteczko w dolnym Lacjum - Lazio, na pograniczu z Kampania. Jezdzimy ja odwiedzac pare razy w tygodniu, gdy tylko maz ma dzien wolny od pracy.

Marina di Minturno - plaza w Minturno

Plaza w Minturno jest piaszczysta, dluga i dosc szeroka. Pare lat temu plaza byla wezsza o ponad polowe. Morze podchodzilo prawie pod usytuowane przy niej bary. Sprowadzono specjalny statek , ktory zasysal piasek z dna morza i wystrzeliwal go na nabrzeze. Plaza powrocila do rozmiarow jakie pamietalam sprzed ponad 10 lat. Piasek szaro - zloty, drobny. Zejscie do wody jest lagodne i dlugo woda jest plytka. Plaze - lida, dzierzawione prywatnym osobom sa platne. Slono :-((( Oplata za miesiac, za parasol, lozko i lezak wynosi okolo 300 €. Sa zagospodarowane i utrzymywane w czystosci. Na pocieszenie dodam, ze znajdziemy tu rowniez wydzielone pasy plazy wolne od oplaty - plaze komunalne. Nastepnie laczy sie niezauwazalnie z plaza miejscowosci Scauri.
Woda. Czy jest czysta ? No coz, zalezy od skali porownawczej. W porownaniu z Baltykiem, czy nawet z niedalekimi Baia Domitia - krystaliczna , w porownaniu do innych miejs, w ktorych sie kapie - to sciek. Na pewno najgorsza sytuacja panuje w sierpniu, gdy jest bardzo duzo wypoczywajacych i przeplywajacych np. motorowek.
W lipcu nie jest jednak najgorzej. W tym roku na dnie, przy brzegu bylo pelno jadalnych muszelek o nazwie TELLINE (lac. Donax trunculus). Telline zyja zagrzebane w piasku, niedaleko od brzegu, gdzie glebokosc wody nie przekracza 2 metrow. Do ich polowu uzywa sie rodzaju recznego plugu z siatka, ktory przesiaga sie po dnie przy nabrzezu. Ja zwyczajnie usiadlam sobie w wodzie przy brzegu, wyciagalam garsciami piach i wybieralam telline. Po paru godzinach nazbieralam okolo 0,5 kg i pozniej zrobilismy je sobie na obiad ze spaghetti :-)

telline

W Minturno Marina znajduje sie rowniez dosyc rozlegly obszar wykopalisk archeologicznych rzymskiego miasta Minturnae z dobrze zachowanym amfiteatrem , ruinami swiatyni nimfy Mariki i fragment akweduktu stojacy doslownie w szczerym polu.
Minturno to takze czesc miasta polozona na pobliskim wzgorzu z m.in. zamkiem i pieknym kosciolem pod wezwaniem Sw. Piotra z XI - XII w.
Ale o tym przy nastepnej okazji :-)
W Minturno swietowalam w tym roku moje lipcowe imieniny, na ktore przygotowalam Torcik Snickers. Przepis pochodzi z Galerii Potraw i jest lubiany przez moja rodzine i znajomych. Super latwy. Super slodki.

Torcik Snickers
porcja na tortownice o przekroju 28 cm
300 g kruchych ciasteczek typu petitki
150 g masla
2 puszki slodzonego, mleka kondensowanego
200 g solonych orzechow arachidowych
100 g mlecznej czekolady

Ingredienti:
per una tortiera di 28 cm di diametro
300g biscotti tipo Oro saiwa
150 g burro
2 lattine di latte condensato
200 g arachidi
100g di cioccolato al latte


Wykonanie:
1. Ciastka dokladnie pokruszyc lub zmielic. Wymieszac z miekkim maslem. Wylozyc na dno tortownicy, wyrownac i schlodzic.
2. Ugotowac mleko na karmel. Zanurzyc puszki w zimnej wodzie i gotowac (zanurzone w wodzie) przez 2 godziny. Odstawic do przestudzenia na 15- 20 minut.
3. Oplukac orzeszki  z soli, osuszyc i uprazyc na patelni.
4. Wylozyc jeszcze cieply kajmak na przygotowany wczesniej spod. rozsypac orzeszki i posypac calosc starta czekolada.
5. Schlodzic w lodowce.

Procedimento:
1. Tritare i biscotti e amalgamarli col burro. Deporre il composto in una tortiera a cerniera e pressarlo ottenendo un fondo piutosto solido. Mettere in frigo per un paio di ore.
2. Immergere le lattine chiuse di latte condensato in una pentola. Bollire le lattine per 2 ore a fuoco lento sempre immerse nell'acqua. Dopo la cottura toglierle dall' acqua e lasciarle raffreddare per 15-20 minuti.
3. Nel frattempo che le lattine si raffreddino sciacquare gli arachidi, scolarli e tostarli in una padella girando a fuoco lento in continuamente evitando cosi di bruciarli.
4. Aprire le lattine e spalmare il contenuto tiepido sulla base di biscotti. Cospargere in modo uniforme le noccioline. Ultimare il dolce grattugiando il ciocolato al latte che parzialmente sarà sciolto sul muu ancora tiepido.
5. Conservare la torta snickers in frigo.


Smacznego :-)

13 commenti:

  1. a sposób obróbki tych małży..??? :)

    RispondiElimina
  2. @ Trzeba je odstawic w morskiej lub slonej wodzie do oczyszczenia na pare godzin. Potem oplukac i na rozgrzana oliwe z czosnkiem i peperoncino. Mozna na "bialo" lub dodac pare pomidorkow. jednym slowem tak samo jak z vongole.

    RispondiElimina
  3. No w końcu jakiś nowy post. Już chcialam się pytać, co tu tak cicho..
    Za torcik podziękuję, za to spaghetti z robalkami zjadłabym z chęcią ;)
    Pozdrawiam!

    RispondiElimina
  4. och, och!
    zachwycam się już na sama myśl o takim torciku.

    RispondiElimina
  5. Ciasto pyszne!! :) A odnośnie plaż i miejscowości turystycznych to wiem coś o tym, bo właśnie w takiej mieścince mieszkam. Tylko, że tutaj mamy żwirek zamiast piasku i żadnych muszelek. Natomiast turystów całe zatrzęsienie... Pozdrawiam z upalnej Ligurii! :)

    RispondiElimina
  6. Bardzo fajny torcik. Poproszę kawałek, gdyby tylko mógł być trzy razy grubszy niż na zdjęciu :)

    RispondiElimina
  7. O tak, ten torcik zapowiada się doskonale! Jestem nieposkromioną miłośniczką kajmaku, więc zjadłabym go z ogromnym apetytem. :)

    RispondiElimina
  8. Pycha!!!!
    Nic dodać, nic ująć tylko brać się do roboty w kuchni, ślinka mi pociekła na widok tego tortu. Mniam!
    Pozdrawiam
    Inka

    RispondiElimina
  9. @ Witam milosnikow kajmakowych slodkosci :-)
    Lq moze kiedys zawitasz w moich okolicach to zapraszam na telline :-)
    Pozdrawiam wszystkich!

    RispondiElimina
  10. Sembra buonissima! potresti tradurre la ricetta in italiano per favore? :)

    RispondiElimina
  11. O matko... dopiero co zjedliśmy przesłodki sernik ze Snickersami i tu bym chyba wymiękła. Mimo słonych orzeszków. Ta ilość kajmaku i jeszcze mleczna czekolada. Nawet z gorzką kawą chyba bym nie dała rady ;) Oczami bym jadła, bo wygląda pięknie :)

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...