Dzis przedstawie 2 przepisy w jednym poscie. Dlaczego? Dwa rozne formaty makaronu z prawie identycznym sosem - sosem smietanowym z matwami.
Spytalam sie kiedys meza, czy zna przepis na danie z matwami. Odpowiedzial, ze tak. Jadl kiedys makaron paccheri z matwami i smietana. Gdzie i kiedy niestety nie pamietal...
Paccheri z matwami w sosie smietanowym
Paccheri seppioline e panna
porcja na 4 osoby
porcja na 4 osoby
500 - 700 g swiezych lub rozmrozonych matw
2 - 3 lyzki oliwy z oliwek
2 zabki czosnku
szczypta rozkruszonego peperoncino (papryczka chili w platkach)
kieliszek bialego wytrawnego wina
200 ml slodkiej smietany
400 - 500 g makaronu paccheri
2 - 3 lyzki oliwy z oliwek
2 zabki czosnku
szczypta rozkruszonego peperoncino (papryczka chili w platkach)
kieliszek bialego wytrawnego wina
200 ml slodkiej smietany
400 - 500 g makaronu paccheri
Matwy nalezy oplukac, oddzielic macki od reszty ciala. W zaleznosci od wielkosci matw, jesli sa duze pociac na paseczki, jesli male (seppioline) zostawic w calosci.
Na oliwie zezlocic lekko rozgnieciony czosnek. Usunac. Dodac peperoncino. Wrzucic matwy i je przesmazyc. podlac winem i odparowac je. Dusic matwy przez okolo 20 minut, pod przykryciem. Na koniec dodac smietane i ewentualnie doprawic na sol.
Ugotowac al dente makaron. Odcedzic. Dodac do goracego sosu. Dobrze wymieszac i podawac.
Jesli zaciekawil Was makaron trofie, chcialabym zaprosic na pierwsze danie z jego udzialem. Jesli macie ochote przygotowac wlasnorecznie makaron w tym poscie wyjasniam jak go przygotowac. Zawsze mozecie uzyc jednak suchego makaronu. Przepis znalazlam na blogu katie's world Blog.
Trofie z matwami i rukola w sosie smietanowym
Trofie seppie rucola e panna
porcja na 4 osoby
500 - 700 g swiezych lub rozmrozonych matw
2 zabki czosnku
rozkruszone peperoncino (szczypta papryczki chili w platkach)
garsc natki pietruszki
100 g rukoli
kieliszek bialego, wytrawnego wina
200 ml slodkiej smietany
400 - 500 g makaronu trofie
400 - 500 g makaronu trofie
Matwy wyplukac. Ja kupilam juz oczyszczone, wiec oddzielilam jedynie macki od reszty tulowia. Korpusy nalezy pociac na cienkie paseczki.
Rukole oplukac, osuszyc z wody i dosc drobno posiekac.
Posiekac gars natki pietruszki. 2 zabki czosnku obrac i lekko zmiazdzyc.
W plaskim rondlu rozgrzac 2 - 3 lyzki oliwy i zezlocic czosnek.
Gdy czosnek jest zbrazowiony dodac posiekana natke i jesli lubicie pikantne potrawy - szczypte rozkruszonego peperoncino (papryczka chili w platkach). Usunac czosnek.
Nastepnie dodac matwy i szybko je przesmazyc. Podlac winem i je odparowac. Przykryc pokrywka i na niskim ogniu dusic, az matwy beda mieciutkie (okolo 20 minut).
Dodac posiekana rukole i smietane. Wymieszac i zagotowac. Ewentualnie doprawic na sol.
Ugotowac al dente makaron. Odcedzic. Wymieszac z goracym sosem. Podawac.
Przyznam szczerze, ze z dodatkiem pikantno - gorzkawej rukoli danie nabralo nowego posmaku, ktory wyjatkowo przypadl mi do gustu.
Jesli sprobujecie, zycze wszystkim smacznego :-)
no carissima amichetta di blog, io non sono arrabbiata, avevo capito che tu pensavi che avessi passato l'uovo, no, no assolutamente, anzi per dimostrarti la mia amicizia mi iscrivo come tua follow, e ti metto nel mio elenco, se lo fai anche tu, non ci perdiamo di vista, hai delle belle ricette, solo che il polacco non lo capisco, c'è anche il traduttore? senti io ho due blog, uno l'ho aperto ieri ed è solo di pane e lieviti, un abbraccio e scusa ancora se ti ho dato una brutta impressione...
RispondiEliminaNigdy nie jadłam mątw. Ciekawa jestem jak tez mogą smakować. No, może kiedyś? Nie mówię nie, choć za owocami morza nie przepadam:).
RispondiEliminaPozdrowienia:)
Hai ragione il limone non va messo nel pesce in barattolo.
RispondiEliminaSono diventata tua lettrice,se lo vuoi fare anche tu per il mio blog mi farà piacere.
Grazie
@ elzuniu dziekuje za wyroznienie, ale nie biore udzialu w zadnych konkursach czy zabawach. W kazdym badz razie dziekuje serdecznie. Serdecznie pozdrawiam.
RispondiElimina