martedì 19 aprile 2011

Taralli dolci napoletani


Zastanawialam sie jak by wlasciwie przetlumaczyc nazwe wloska tego ciastka. Tarallo dolce to doslownie slodki obwarzanek. Czy to obwarzanek? Nie obwarza sie go. Ma okragly ksztalt. Jest slodki i w konsystencji to cos pomiedzy ciastem kruchym a suchym biszkoptem. Robi sie go w czesci prowincji Neapolu. Pomiedzy miejscowosciami Afragola, Acerra, Pomigliano D'Arco, Casalnuovo di Napoli, Frattamaggiore ... Wypieka sie je glownie w okresie Wielkanocy i je na sniadanie maczajac w cieplym mleku. Ladnie nasiaka mlekiem i nie rozciapuje sie. :-)
Jesli lubicie slodkie sniadania lub ciastko do popoludniowej herbaty czy kawy to polecam sprobowac.


Taralli dolci1 kg maki pszennej
0,5 kg cukru
4 jajka + 4 zoltka
250 g masla
ok. 30 g proszeku do pieczenia
skorka i sok z polowy cytryny
skorka i sok z pomaranczy o zoltym miazszu
50 ml likieru (anyzkowego, sambuca, strega, wodki ziolowej)
50 ml mleka
roztrzepane jajko do smarowania
cukier do obtoczenia ciastek



Wykonanie:
Wysypac make i cukier i uformowac z nich kopiec. Dodac maslo i je posiekac.
Zrobic na srodku zaglebienie i dodac jajka, zoltka, sok i starta skorke z owocow cytusowych. Wlac likier. W mleku rozpuscic proszek do pieczenia i dodac.
Zagniesc ciasto.
Ciasto troche sie lepi, ale powstrzymac sie od dodawania maki.
Odrywac kawalki ciasta o wadze ok. 75 g.
Na stolnice wysypac cukier. Uformowac z ciasta waleczki o dlugosci ok 20- 25 cm. pomagajac sobie podsypanym cukrem. Polaczyc konce i ulozyc ciastka na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Zachowac spora odleglosc pomiedzy ciastkami, bo sporo rosna i pozniej sie polacza.
Posmarowac ciastka roztrzepanym jajkiem. Piec we wczesniej nagrzanym piekarniku (z termoobiegiem), w temperaturze 180 - 175°C okolo 10 - 15 minut, az ciastka beda ladnie zarumienione.
Ostudzic i przechowywac w dobrze zamknietym woreczku foliowym. Ciastka sa swieze przez caly tydzien.


Z podanych proporcji wyszly mi 32 ciastka.
Czescia z nich obdarowalam rodzine, bo taki panuje tu zwyczaj :-)
Pozdrawiam i zycze smacznego!

9 commenti:

  1. Co za cuda! Wyglądają jak mój nowy, ulubiony przysmak :) trafiłam na tego bloga przez durszlaka, i chyba się tu zadomowię... ;)

    RispondiElimina
  2. Świetne są! Ja bym zjadła takie slodkie,włoskie śniadanko:))
    Pozdrawiam Cię:)

    RispondiElimina
  3. bardzo fajny przepis, domyślam się że muszą mieć fajny aromat dzięki cytrusom :)

    RispondiElimina
  4. wygląda rewelacyjnie, będziemy próbować! pozdrowienia kluskowe! (http://kluski-z-rosolem.blogspot.com/)

    RispondiElimina
  5. Piękne ciastka! Wyglądają smakowicie:)

    RispondiElimina
  6. Tanti auguri e una Pasqua felice a te e alla tua famiglia!

    RispondiElimina
  7. Wesołych Świąt! pogodnych i smacznych!:)

    RispondiElimina
  8. Wesołych świąt, Anthony! I wracaj po świętach z podwójną dawką przepisów :)
    Buziaki!

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...