Mialam problem z zakupem ziaren sezamu. I oto znalazlam sezam w sklepie w Passo Tonale (Trentino), ponad 800 km od domu!!! Wrocilam i zrobilam sobie sezamki :-)
Cubbaita (croccantino di semi di sesamo)/ Sezamki
100 g cukru
300 g miodu
250 g ziaren sezamu
100 g cukru
300 g miodu
250 g ziaren sezamu
Wsypac do garnka cukier i dodac miod. Doprowadzic do wrzenia. Wsypac ziarna sezamu. Dokladnie wymieszac i podgrzewac razem pare minut. Wylac mase na naoliwiony kamienny blat lub na arkusz papieru do pieczenia. Przykryc arkuszem papieru do pieczenia i rozwalkowac mase na grubosc ok 0,5 cm. Zostawic do przestygniecia. Gdy masa jest lekko ciepla zdjac papier z gory i pokroic nozem bez zabkow lub tasakiem na dowolny ksztalt. Ostudzic. Przechowywac przelozone papierem do pieczenia w szczelnie zamknietym pojemniku lub lodowce no frost :-)
Mmmmm... Nie ma to jak sobie czlowiek dogodzi :-)
Niezła wyprawa po ziarna sezamu hehe;D
RispondiEliminaSezamki są pyszne. Nigdy jeszcze sama ich nie robiłam, a Twoje wyglądają idealnie.
:)
Pozdrawiam ciepło:)
Nie ma to jak kobiece zachcianki :D Chcesz i masz ;) Śliczne, równiutkie sezamki :)
RispondiEliminaWyglądają Cudownie!!!!
RispondiEliminapiekne, a wlasnie tez mam ochote na sezamki....smacznego!!!:)
RispondiEliminaAleż piękne! Wspaniały przepis - pozwalam sobie go zapisać:)
RispondiEliminaPozdrawiam!
Bardzo lubię sezamki. U nas jest podobny przepis, tylko, że zamiast sezamków, zawiera orzeszki ziemne.:)Pozdrawiam:)
RispondiEliminapięknie wyszły, zapisuję!
RispondiEliminazrobiłam, są jak ze sklepu :)) dzięki za przepis!
RispondiEliminateż się szykuję na domowe sezamki :)
RispondiEliminaale sezamu to faktycznie daleko musiałaś szukać ;)
Ja sezam dostalam w piekarni (gdzie w sezam zaopatruja sie u przedstawiciela)-poprosilam pania by mi "odsprzedala" niewielka ilosc :))) W ten sposob jestem posiadaczka 1 kg sezamu !
RispondiEliminaEwa