Spaghetti e vongole to jeden z klasycznych przykladow dan kuchni neapolitanskiej. Prawie zawsze przygotowywany jako pierwsze danie kolacji wigilijnej. Jako pierwsze danie niedzielnego obiadu jedzone jest w wiekszosci neapolitanskich domow.
Istnieja dwa sposoby przyrzadzenia tej potrawy: in bianco (doslownie na bialo, czyli bez pomidorow) i con pomodoro (z pomidorami).
Uzywane sa tez dwa rodzaje vongoli: vongole veraci (duze) i vongole lupini (male).
A i jeszcze dodam , ze najczesciej uzywa sie tu makaronu vermicelli ( w przekroju okragle , 2 x grubsze niz spaghetti).
Ja uzylam tu vongole veraci - te wieksze. A danie jest w wersji z pomidorami.
Malze kupilam wczoraj , czyli sobote i robilam dzis , czyli w niedziele :-) Jak je przechowac ? Owoce morza wyjmuje z siatki, w ktora sa paczkowane. Sciereczke kuchenna mocze zimna woda. Wykladam vongole i owijam mokra scierka. Wkladam do lodowki.
Nastepnego dnia, z rana, wyjmuje z lodowki i wrzucam malze do mocno osolonej, zimnej wody, aby malze sie oczyscily. Wkladamy do osolonej wody na conajmniej godzine. Przed uzyciem parokrotnie pluczemy muszle w celu pozbycia sie wszelkich nieczystosci, piasku i odlamkow muszli.
Skoro vongole mamy juz przygotowane to zabierzmy sie za gotowanie :-)
Spaghetti e vongole
porcja na 2 osoby
250 g spaghetti
1 kg vongole veraci
300 g pomidorkow koktajlowych lub pomidorow w kawalkach (pezzetoni)
kieliszek bialego, wytrawnego wina
2 zabki czosnku
peperoncino, czyli papryczka chili
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sol
porcja na 2 osoby
250 g spaghetti
1 kg vongole veraci
300 g pomidorkow koktajlowych lub pomidorow w kawalkach (pezzetoni)
kieliszek bialego, wytrawnego wina
2 zabki czosnku
peperoncino, czyli papryczka chili
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sol
Wykonanie:
1. Na gleboka patelnie wylewamy obficie oliwe z oliwek. Rozgrzewamy i wrzucamy lekko zgnieciony czosnek. Zbrazawiamy i usuwamy. Dodajemy rozkruszone peproncino.
2. Wrzucamy vongole (malze) i przykrywamy pokrywka. Po paru minutach podrzucamy zawartoscia patelni. Gotujemy na silnym gazie. Sprawdzamy czy malze sie pootwieraly.
3. Podlewamy winem , ktore odparowujemy i dodajemy pomidory.
4. Gotujemy ok. 5 minut razem i wyjmujemy owoce morza. Odkladamy i gotujemy sos jakies nastepne 5 minut. Ma odparowac. Sprawdzamy czy nie trzeba troche dosolic.
5. W miedzyczasie, w osolonym wrzatku, gotujemy al dente makaron. Odcedzamy. Wrzucamy do sosu. Dodajemy posiekana natke pietruszki i dokladnie mieszamy (patelnia stoi na zapalonym gazie).
6. Wykladamy makaron z sosem na talerze i ukladamy na wierzchu malze.
P.S. Porcja byla bardzo obfita. 1 kg vongoli starcza spokojnie jako porcja na 4 osoby nalezy jedynie zwiekszyc ilosc makaronu :-)
Podajemy ze schlodzonym, wytrawnym, bialym winem.
Smacznego :-)
Najlepsza prosta klasyka. Ale nawet przy takim daniu czlowiek musi sie urobic przez skrobania i mycia! Pozdrawiam!
RispondiEliminaAnthony, u nas taka porcja skorupiaków wystarcza tylko dla dwóch osób...Fanami jesteśmy.
RispondiEliminaTwoje danie pieknie się prezentuje.
Nie ukrywam - jedno z moich ulubionych dań.
RispondiEliminao rany, mój Tata byłby zachwycony bo kocha owoce morza (:
RispondiEliminavongole lupini uwielbiam i mogłabym jeść je co chwilę :)
RispondiEliminaUwielbiam takie dania. Makaron z owocami morza nalezy do moich ulubionych. I kiedy widze takie pyszne zdjecia to od razu przypominaja mi sie te wszystkie pysznosci, ktorymi zajadalam sie dwa lata temu na Sycylii :))
RispondiEliminaoooo moje ulubione danie !
RispondiEliminaPozdr An
@Wwitam serdecznie wszystkie smakoszki owocow morza :-)
RispondiElimina@ Magda te owoce morza zupelnie sie nie obrabia. Sa czyste. Wklada sie je jedynie do osolonej wody i same sie oczyszczaja. Podobnie jak slimaki. Z mulami (cozze) jest wiecej zachodu.
A mój przyjaciel to makaron wkłada prosto do tych muszli i muszle wciągają sok i sos i tak się gotują. Smak niesamowity. Uwielbiam.
RispondiElimina