domenica 1 agosto 2010

Spaghetti e vongole veraci


Spaghetti e vongole to jeden z klasycznych przykladow dan kuchni neapolitanskiej. Prawie zawsze przygotowywany jako pierwsze danie kolacji wigilijnej. Jako pierwsze danie niedzielnego obiadu jedzone jest w wiekszosci neapolitanskich domow.
Istnieja dwa sposoby przyrzadzenia tej potrawy: in bianco (doslownie na bialo, czyli bez pomidorow) i con pomodoro (z pomidorami).
Uzywane sa tez dwa rodzaje vongoli: vongole veraci (duze) i vongole lupini (male).
A i jeszcze dodam , ze najczesciej uzywa sie tu makaronu vermicelli ( w przekroju okragle , 2 x grubsze niz spaghetti).

Ja uzylam tu vongole veraci - te wieksze. A danie jest w wersji z pomidorami.
Malze kupilam wczoraj , czyli sobote i robilam dzis , czyli w niedziele :-) Jak je przechowac ? Owoce morza wyjmuje z siatki, w ktora sa paczkowane. Sciereczke kuchenna mocze zimna woda. Wykladam vongole i owijam mokra scierka. Wkladam do lodowki.

Nastepnego dnia, z rana, wyjmuje z lodowki i wrzucam malze do mocno osolonej, zimnej wody, aby malze sie oczyscily. Wkladamy do osolonej wody na conajmniej godzine. Przed uzyciem parokrotnie pluczemy muszle w celu pozbycia sie wszelkich nieczystosci, piasku i odlamkow muszli.
Skoro vongole mamy juz przygotowane to zabierzmy sie za gotowanie :-)



Spaghetti e vongole
porcja na 2 osoby

250 g spaghetti
1 kg vongole veraci
300 g pomidorkow koktajlowych lub pomidorow w kawalkach
(pezzetoni)
kieliszek bialego, wytrawnego wina
2 zabki czosnku
peperoncino, czyli papryczka chili
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sol


Wykonanie:

1. Na gleboka patelnie wylewamy obficie oliwe z oliwek. Rozgrzewamy i wrzucamy lekko zgnieciony czosnek. Zbrazawiamy i usuwamy. Dodajemy rozkruszone peproncino.

2. Wrzucamy vongole (malze) i przykrywamy pokrywka. Po paru minutach podrzucamy zawartoscia patelni. Gotujemy na silnym gazie. Sprawdzamy czy malze sie pootwieraly.

3. Podlewamy winem , ktore odparowujemy i dodajemy pomidory.

4. Gotujemy ok. 5 minut razem i wyjmujemy owoce morza. Odkladamy i gotujemy sos jakies nastepne 5 minut. Ma odparowac. Sprawdzamy czy nie trzeba troche dosolic.

5. W miedzyczasie, w osolonym wrzatku, gotujemy al dente makaron. Odcedzamy. Wrzucamy do sosu. Dodajemy posiekana natke pietruszki i dokladnie mieszamy (patelnia stoi na zapalonym gazie).

6. Wykladamy makaron z sosem na talerze i ukladamy na wierzchu malze.



P.S. Porcja byla bardzo obfita. 1 kg vongoli starcza spokojnie jako porcja na 4 osoby nalezy jedynie zwiekszyc ilosc makaronu :-)
Podajemy ze schlodzonym, wytrawnym, bialym winem.



Smacznego :-)

9 commenti:

  1. Najlepsza prosta klasyka. Ale nawet przy takim daniu czlowiek musi sie urobic przez skrobania i mycia! Pozdrawiam!

    RispondiElimina
  2. Anthony, u nas taka porcja skorupiaków wystarcza tylko dla dwóch osób...Fanami jesteśmy.
    Twoje danie pieknie się prezentuje.

    RispondiElimina
  3. Nie ukrywam - jedno z moich ulubionych dań.

    RispondiElimina
  4. o rany, mój Tata byłby zachwycony bo kocha owoce morza (:

    RispondiElimina
  5. vongole lupini uwielbiam i mogłabym jeść je co chwilę :)

    RispondiElimina
  6. Uwielbiam takie dania. Makaron z owocami morza nalezy do moich ulubionych. I kiedy widze takie pyszne zdjecia to od razu przypominaja mi sie te wszystkie pysznosci, ktorymi zajadalam sie dwa lata temu na Sycylii :))

    RispondiElimina
  7. oooo moje ulubione danie !

    Pozdr An

    RispondiElimina
  8. @Wwitam serdecznie wszystkie smakoszki owocow morza :-)

    @ Magda te owoce morza zupelnie sie nie obrabia. Sa czyste. Wklada sie je jedynie do osolonej wody i same sie oczyszczaja. Podobnie jak slimaki. Z mulami (cozze) jest wiecej zachodu.

    RispondiElimina
  9. A mój przyjaciel to makaron wkłada prosto do tych muszli i muszle wciągają sok i sos i tak się gotują. Smak niesamowity. Uwielbiam.

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...