Na tapecie sa potrawy ze straczkowymi. Pierwsze dania. Wlasciwie to dania 2 w 1, czyli piatti unici. Dzieki polaczeniu weglowodanow i bialek pochodzenia roslinnego, mamy pelnowartosciowy obiad.
Zawsze sama gotuje fasole, ciecierzyce czy soczewice. Gotuje wieksza ilosc. Pozniej nadwyzke porcjuje i zamrazam.
Pasta e fagioli
porcja na 2 osoby
100 g makaronu
300 g ugotowanej fasoli
oliwa z oliwek
zabek czosnku
sol
peperoncino, czyli papryka chili
bulion warzywny, miesny lub woda
porcja na 2 osoby
100 g makaronu
300 g ugotowanej fasoli
oliwa z oliwek
zabek czosnku
sol
peperoncino, czyli papryka chili
bulion warzywny, miesny lub woda
Wykonanie:
1. Na oliwie zbrazawiamy lekko rozgnieciony czosnek. Usuwamy i wsypujemy szczypte rozkruszonego peperoncino.
2. Wrzucamy fasole.
Tu gdzie mieszkam, do tego dania uzywa sie bialej fasoli cannellini.
3.Calosc zalewamy goracym wywarem lub woda (ok. 2 szklanek).
4. Wrzucamy makaron i gotujemy razem. Oczywiscie do czasu, gdy makaron bedzie ugotowany.
pasta mista
Do tego dania najczesciej uzywa sie makaronow:
- ditali
- polamane spaghetti (na dlugosc 3-4 cm)
- pasta mista
Potrawa ma miec dosc gesta konsystencje. Nie zupy a gestego sosu.
Ach zupelnie zapomnialam o soli. Oczywiscie sprawdzamy na sol i solimy do smaku.
Smacznego :-)
moje ulubione hehe,jak rowniez pasta patate e pasto con ceci:))groch w dodatku jak gotowany w kominie..ma wspanialy aromat..
RispondiEliminazgadzam się co do ceci - wspaniałe porównanie do grochu w kominie... a zawsze miałam trudność w wytłumaczeniu Polakowi co to jest "ceci"...Pozdrawiam
EliminaJesli sie ma problemy z tlumaczeniem, to najlepiej posluzyc sie slownikiem. Prosze podpisywac sie pod komentarzami.
Elimina@ Mala i jeszcze una bella cotica di maiale :-)
RispondiEliminaBuziaki!
P.S. Wiesz kim jestem?