Zastanawialam sie dzisiaj co zrobic na obiad.
Zdecydowalam sie na makaron. Z pstragiem lososiowym , ktory lezal odlogiem w zamrazalce. Swieza rybe kupilam jakis czas temu. Zazwyczaj przyrzadzam w ten sposob lososia (swiezego lub wedzonego) i ta propozycja jest swego rodzaju improwizacja. Doszlam bowiem do wniosku, ze pstrag lososiowy bardzo lososia przypomina. Zreszta ocencie sami.
Penne con panna e trota salmonatadla 2 osob
1 spory pstrag lososiowy okolo 500 g (trota salmonata)
200 ml slodkiej, gestej smietany
pol sredniej wielkosci cebuli
2-3 lyzki masla
sol,pieprz
natka pietruszki
250 g makaronu penne rigate
1 spory pstrag lososiowy okolo 500 g (trota salmonata)
200 ml slodkiej, gestej smietany
pol sredniej wielkosci cebuli
2-3 lyzki masla
sol,pieprz
natka pietruszki
250 g makaronu penne rigate
Wykonanie:
1. Rybe umyc i wyfiletowac. Filety pokroic w sredniej wielkosci kosteczke.
2. Na masle podsmazyc drobno posiekana cebulke. Zezlocic.
3. Dodac pokrojone w kostke filety. Podsmazyc. Osolic.
4. Wlac smietanke i podlac odrobina wody (najlepiej z gotujacego sie makaronu). Doprowadzic do wrzenia. Ewentualnie dosolic do smaku.
5. Ugotowac makaron al dente. Wrzucic do goracego sosu , dodac posiekana natke pietruszki. Dokladnie wymieszac i serwowac.
Posypac szczypta czarnego pieprzu.
Calkiem smaczne. Polecam :-)
p.s. Mozna zastosowac inny rodzaj makaronu np.: farfalle (kokardki), fusilli (swiderki).
Ilosc skladnikow dostosowac w zaleznosci od tego czy to samodziejne danie czy pierwsze (my jedlismy tylko to). Sos jest wystarczajaca porcja dla 4 osob. Nalezy zwiekszyc jedynie ilosc makaronu.
Kolor ma całkiem łososiowy:)
RispondiEliminaPyszności, uwielbiam rybki:)
Pozdrawiam.
świetny ten pstrąg!
RispondiEliminaU mnie dziś będzie risotto :) Może nam jakieś kiedyś zaproponujesz?
RispondiElimina@ majana i Paula. Ten pstrag jest dobry. W kolorze zypelnie niczym sie nie rozni od lososia. W smaku troszke tak. Ale jest tylko inny.
RispondiElimina@ Lq z risottami to u mnie ciezko. Makaronowy region :-) Zobaczymy co da sie zrobic, ale to bardziej zimowo.