lunedì 13 dicembre 2010

Scorze d'arancia candite, czyli kandyzowane skorki pomaranczowe


Zrobilam ostatnio kandyzowane skorki pomaranczowe. Przepis znalazlam tu. Powiem szczerze, ze skorki sa bardzo dobre. Podjadam je ze sloika na okraglo.

Ultimamente ho preparato le bucce d'arancia candite. La ricetta l'ho trovata qui. Devo essere sincera, sono ottime. Le assaggio in continuazione.

skladniki
skorki z pomaranczy
cukier krysztal
woda

ingredienti
bucce d'arancia
zucchero semolato
acqua




Wykonanie:
1. Umyc pomarancze. Obrac starajac sie nie porozrywac skorek. Pokroic skorki w paski i usunac czesc bialej warstwy skorki (tylko jesli jest bardzo gruba).
2. Wlozyc skorki do garnka i zalac zimna woda. Zagotowac i odcedzic. Powtorzyc te operacje jeszcze 3 razy.
3. Odcedzic i dobrze osuszyc skorki. Zwazyc je.
4. Przygotowac syrop. Waga cukru ma sie rownac wadze skorek i na kazde 100 g cukru mamy dac 20 g wody.
5. Zagotowac syrop i dodac skorki. Gotujemy je mieszajac, az nie bedziemy widzieli syropu w naczyniu.
6. Wylozyc skorki na papier do pieczenia i porozdzielac je pomiedzy soba.
7. Wysypac na talerz cukier i gdy skorki ostygna obtoczyc je w cukrze.
8. Przechowywac w dobrze zamknietym pojemniku.

Procedimento:
1. Lavare le arance. Sbucciarle in modo da ricavarne delle scorze molto larghe senza romperle. Tagliarle in striscie e togliere un po' di parte bianca (solo se molto spessa).
2. Mettere le bucce in una pentola con acqua fredda. Quando l'acqua bolle, spegnere e poi scolarle. Ripetere questo passo altre tre volte.
3. Scolare e ascuigare bene le scorze, poi pesarle.
4. Mettere in una pentola zucchero pari al peso delle scorze e una 20 di grammi di acqua per ogni 100 grammi di zucchero.
5. Portare ad ebollizione lo sciroppo e versare le bucce, girare finchè non ci sarà più zucchero liquido nella pentola.
6. Mettere le scorze su una carta da forno dividendole in modo che non si attacchino fra loro.
7. Versare lo zucchero semolato in un piatto. Quando le scorze saranno raffreddate passarle nello zucchero.
8. Mettere queste delizie in un barattolo ben chiuso.




Skorki przygotowane w ten sposob przechowuja sie bardzo dlugo.
Mozemy wykorzystywac je do roznego rodzaju wypiekow. Mozemy calkowicie lub czesciowo oblac je czekolada ...
A tak w ogole ... Zadecydujcie sami co z nimi zrobic ... :-)

Le scorze candite preparate in questo modo si conservano a lungo.
Possiamo usarle per preparare qualsiasi dolce. Possiamo ricoprirle di ciocolato fondente ...
Comunque ... Fate Voi secondo i Vostri gusti ... :-)

7 commenti:

  1. faja sprawa takie skorki:) aromatyczne i pyszne:)

    RispondiElimina
  2. Takie skórki pomarańczowe domowej roboty to coś fajnego!:)
    Pozdrowienia:)

    RispondiElimina
  3. Swietne! I proste w wykonaniu. Szkoda, ze chyba nie bede juz miec czasu przed swietami, ale zapamietuje pomysl.

    RispondiElimina
  4. Jakos cicho w kuchni pod wulkanem, a ja tu czekam na struffoli...
    Serdczne pozdrowienia !

    RispondiElimina
  5. Cara Antony ,ti fccio i miei auguri per un bel Natale! Tanti auguri da Angela!

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...