mercoledì 9 gennaio 2013
Pizza Mimosa (panna, prosciutto, mais), czyli pizza Mimoza ze smietana, szynka i kukurydza
Pizza ze smietana, szynka i kukurydza jest pizza, ktora kupimy w kazdej pizzerii. Nie jest to z pewnoscia pizza tradycyjna tak jak: margherita, marinara, fritta (smazona), z salata scarola czy z kielbasa i kapusta polna , ale to pizza powszechnie lubiana i dostepna. Czasem nazywana jest Mimosa, bo efekt jaki daje kukurydza przypomina rozsypane kwiaty mimozy.
Na ciasto:
200 ml cieplej wody
okolo 350 g maki pszennej ( daje pol na pol make 00 i manitoba)
okolo 10 g swiezych drozdzy
lyzeczka soli
W sporej plastikowej misce rozpuszczam w cieplej wodzie drozdze. Dodaje sol i partiami make. Poczatkowo mieszam lyzka. Gdy skladniki sie polacza zaczynam zagniatac ciasto podsypujac maka. Mamy otrzymac elastyczne i sprezyste ciasto. Wyrabiam je okolo 10 minut. Formuje z ciasta kule i obsypuje ja z lekka maka. Przykrywam tak aby nie odsychalo i odstawiam do wyrosniecia, na okolo 2 godziny. Gdy jest zimniej przykrywam ciasto dodatkowo np. kocem.
Jesli ciasto podwoilo swa objetosc rozciagam je na wysmarowanej tluszczem (oliwa lub smalcem) blaszce. Wysokosc pozniej upieczonego ciasta zalezy od tego na jak duzej blasze je rozciagniemy. Ja lubie srednio wysokie i najczesciej uzywam blach o wymiarach ok. 36 x 36 cm.
Nastepnie nagrzewam piekarnik. Maksymalnie, tyle ile sie da. Pizze pieke z termoobiegiem.
200 ml gestej, slodkiej smietany mieszam ze 100 - 150 g drobno pocietej szynki (plastry pociete na paseczki) i wykladam na ciasto.
Zapiekam przez 15 minut. Mozemy w polowie czasu pieczenia obrocic blache.
Wyciagam blache z piekarnika i posypuje pizze odsaczona z zalewy kukurydza i rozkladam pociety w kostke ser provola (wedzona mozzarella) lub mozzarella - okolo 250 g.
Zapiekam przez nastepne 5 minut do czasu, az ser sie rozpusci.
Moze ciezko jest zaakceptowac, ze pizza moze byc pizza bez sosu pomidorowego i ze smietana, ale zapewniam, ze jest smaczna.
Odwaznym zycze smacznego :-)
We Wloszech 6 stycznia obchodzi sie Epifania - Swieto Objawienia Panskiego, potocznie zwane w Polsce jako Swieto Trzech Kroli. Jest to dzien wolny od pracy. Oprocz tego, ze jest to dzien obchodzony jako swieto koscielne, jest szczegolnie wyczekiwany przez dzieci. W nocy z 5-tego na 6- tego Befana - wrozka o wygladzie wiedzmy, latajaca na miotle, przynosi dzieciom wielkie skarpety wypelnione slodyczami. Niegrzeczni moga sie spodziewac, ze zamiast slodyczy dostana wegiel (oczywiscie zrobiony z cukru). Legenda glosi, że Trzej Krolowie powiedzieli wrozce o narodzeniu Jezusa. Befana zgubila sie i nie zdarzyla na jego powitanie. Od tego czasu Befana, lata na miotle i zostawia prezenty w kazdym domu, w ktorym mieszka dziecko, na wypadek, gdyby był w nim Jezus.
Befana "zastepuje" wiec Swietego Mikolaja, ktory do polskich dzieci przychodzi 6 grudnia.
6 stycznia rozbiera sie tez choinke, usuwa szopki, iluminacje na zewnatrz budynkow i inne swiateczne ozdoby. A 7- mego dzieci wracaja do szkoly po feriach swiatecznych, ktore trwaly od 23- ciego grudnia.
Na zdjeciu ponizej troche mojego swiatecznego folkloru i skarpetka moja i synka. Tatus byl niegrzeczny i nic nie dostal. :-)
Swieta, swieta i po swietach :-)
Etichette:
Campania,
cucina campana (kuchnia regionalna Neapolu),
pizza
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Tam do diaska, uwielbiam takie kremowe sosy...ale usiłuję od nowego roku jeść zdrowiej, i kurczę. ;)
RispondiEliminawygląda mega apetycznie
RispondiEliminaMniam, pyszna pizza! :)
RispondiEliminaI skarpety mikołajowe fajne.
Pozdrowienia:)
Chętnie bym spróbowała takiej śmietanowej pizzy. Wygląda apetycznie, a ja śmietanowe sosy lubię, więc powinna mi smakować.
RispondiEliminaCieszę się że zajrzałam do Ciebie i na pewno jeszcze nieraz tu będę . Pizza mimoza super choć spód wyszedł trochę za twardy ale smaczny ,chyba następnym razem będę musiała zmniejszyć temp.
RispondiEliminaPozdrawiam Kasia