venerdì 11 gennaio 2013

Pasta e ceci, czyli makaron z ciecierzyca


Makaron z ciecierzyca to danie na zwyczajny, codzienny obiad. Przynajmniej w neapolitanskim domu. Naprawde nic niewyszukanego i przygotowanie jest zupelnie proste podobnie jak pasta e fagioli - makaron z fasola lub pasta e lenticchie - makaron z soczewica czy pasta e piselli - makaron z groszkiem.
Do przygotowania tego dania potrzebna nam bedzie ugotowana ciecierzyca. Jesli mamy suszona musimy ja najpierw namoczyc (cala noc), pozniej oplukac, zalac obficie zimna woda i ugotowac na wolym ogniu, do miekkosci. Na koniec osolic. Soczewica gotuje sie dlugo, podobnie jak fasola.
Ja zazwyczaj gotuje sama wieksza ilosc i niewykorzystana czesc porcjuje i zamrazam.  W tym wypadku posluzylam sie ciecierzyca z puszki, ktora dostalam jako gratis podczas swiatecznych zakupow.
W rondlu, na paru lyzkach oliwy podsmazamy na zloto lekko zgniecione 2 zabki czosnku i usuwamy go. Wrzucamy na goracy olej odsaczona z zalewy soczewice i lekko przesmazamy. Podlewamy szklanka wrzatku, lekko solimy i gotujemy dodatkowo pod przykryciem z 10 minut.


Rozgniatamy czesc ziaren lyzka i podlewamy jeszcze szklanka wody. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy makaron. Najczesciej uzywa sie do tego dania pasta mista . Jesli woda sie nam wygotuje a makaron jest jeszcze nieugotowany podlewamy dodatkowo wrzatkiem. Na koniec sprawdzamy na sol. Na 2 osoby daje szklanke ugotowanej ciecierzycy i 120 - 130 g makaronu.
Dania tego typu sa tj. kremowe i maja gesciejsza konsystencje w porownaniu do polskich zup. Choc na zdjeciu jest lyzka, tak naprawde je sie je widelcem.
Przed podaniem mozemy opruszyc makaron z ciecierzyca szczypta czarnego pieprzu.


Smacznego :-)

Almamegretta to neapolitanski zespol, ktory wystapi na festiwalu Sanremo 2013. Powstali w 1988 roku i graja muzyke, ktora jest mieszanka reggae, dub, piesni neapolitanskiej i arabskiej.
Ponizej mozecie wysluchac utworu 'O sciore cchiù felice, ktory zostal wykorzystany na sciezce dzwiekowej filmu The Cell - Cela - tekst w dialekcie neapolitanskim.


1 commento:

  1. Wygląda apetycznie, jednak ja tym razem się wyłamię, bo nie przepadam za ciecierzycą. Pozdrawiam cieplutko

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...