lunedì 19 novembre 2012

Pasta al forno alla siciliana, czyli zapiekanka z makaronu po sycylijsku (z baklazanem)


I tak ... po dlugiej nieobecnosci w wirtualnym swiecie, chcialabym Was zaprosic na kolejna zapiekanke makaronowa. Tym razem z baklazanem. W Neapolu nazywa sie ja: zapiekany makaron po sycylijsku. To smaczna i praktyczna propozycja na niedzielny obiad :-) Mozna ja sobie przygotowac wieczor wczesniej i pozniej tylko podgrzac. Calosc zyskuje tylko w smaku i wierzch staje sie pysznie chrupiacy.

Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego.
Na dno garnka wylewamy obfita porcje oliwy i zezlacamy na niej 2-3 lekko zgniecione zabki czosnku. Usuwamy je. Nastepnie wlewamy okolo litra przecieru pomidorowego. Solimy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, az sos odparuje. Na koniec sprawdzamy na sol i ewentualnie dosalamy.


W miedzyczasie, gdy sos pyrkocze, smazymy baklazany.
Okolo 800 g baklazanow kroimy na ok. 5 cm wysokosci slupki i smazymy je partiami na glebokim oleju. Po usmazeniu na zloto odkladamy na papierowy recznik, aby odsaczyc je troche z tluszczu.


Przygotowujemy "nadzienie":
kroimy w spora kostke ser provola (podwedzana mozzarelle) lub mozzarelle - ok. 500 g;
scieramy drobno parmezan (pare garsci) lub mieszamy parmezan z serem pecorino;
kroimy wedline - zazwyczaj daje sie szynke gotowana w plastrach - prosciutto cotto - ok. 200 g.


Nie pozostaje teraz nic innego jak ugotowac na poltwardo (pol czasu wskazanego na opakowaniu) makaron tortiglioni - 500 g.
Makaron dokladnie odcedzamy i mieszamy z czescia przygotowanego sosu i usmazonymi baklazanami.


W naczyniu do zapiekania wykladamy polowe makaronu. Ukladamy na nim pokrojony ser provola, posypujemy parmezanem i rozkladamy wedline.


Przykrywamy reszta makaronu. Wyrownujemy, polewmy z wierzchu sosem pomidorowym i posypujemy odrobina parmezanu.
Zapiekamy we wczesniej nagrzanym piekarniku, w temperaturze okolo 180° C przez okolo 40 minut. Przed pokrojeniem musiemy ja wyciagnac z piekarnika i odstawic na jakies 20 minut do przestygniecia, bo bedzie sie nam rozlatywac.
A wlasciwie najlepiej jest przygotowac ja dzien wczesniej, pozniej odgrzac i podawac.
Bardzo smaczna.
Ja zycze, przyszlym konsumentom, smacznego :-)


P.S. Pomiedzy warstwy warto wrzucic pare listkow swiezej bazylii :-)

8 commenti:

  1. Mocne wejście :D
    Witamy po czasie !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    RispondiElimina
  2. Oglądnęłam to przed snem i nie zasnę, taka się zrobiłam głodna!

    RispondiElimina
  3. Ale się cieszę, że wróciłaś! Zaglądam tu od dłuższego czasu, a ostatnio zrobiłam ryż z kapustą (riso e verza)z Twojego przepisu i chciałam podziękować, bo znakomity był. Niedługo będę się nim chwalić na swoim blogu. :)

    RispondiElimina
  4. Nie próbowałam jeszcze tej zapiekanki, a już po prostu WIEM, że wyjątkowo by mi smakowała. Już po samej liście składników...

    RispondiElimina
  5. @ Dziekuje serdecznie wszystkim za mile komentarze i cierpliwosc. Przepraszam, ze w ostatnich czasach nie odpowiadalam na komentarze. Czasem w zyciu mamy na glowie inne sprawy i brak jest wtedy czasu na internet. Na szczescie nie wydarzylo sie nic tragicznego. Pozdrawiam wszystkich czytelnikow.

    RispondiElimina
  6. Witaj po przerwie :) Cieszę się, że znowu piszesz. Jak tylko zaczęłam czytać ten przepis to pomyślałam "przecież to prawie jak pasta alla norma". A pasta alla norma jest jednym z moich ulubionych sposobów na makaron. Jestem przekonana, że ta zapiekanka również jest obłędna w smaku.

    RispondiElimina
  7. Uwielbiamy... razem z mezem Sycylijczykiem :) Zawsze kaze mi zostawic w piekarniku troche dluzej zeby makaron byl chrupiacy :)
    My zawsze robimy z sosu ktory zostal nam z poprzedniego dnia ale teraz na pewno wykorzystamy twoj przepis. Grazie mille!

    RispondiElimina
  8. swietne przepisy, tego szukalam, może dlatego, ze sama mieszkalam we WLoszech teraz bardzo mi tej kuchni brakuje. Pozdrowienia z Belgii!

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...