Najczesciej griluje baklazany, cukinie, papryke, boczniaki i.... wlasnie dynie.
Wykonanie jest bardzo proste. Potrzebujemy:
dynie
i dodatkisol
peperoncino, czyli papryczke chili
natke pietruszki
czosnek
ocet winny
i dodatkisol
peperoncino, czyli papryczke chili
natke pietruszki
czosnek
ocet winny
oliwe z oliwek
Dynie, po obraniu i oplukaniu, kroimy na cienkie plasterki (ok 0,5 cm).
Kladziemy partiami na rozgrzanej patelni grilowej. Ja uzywam zeliwnej, z rowkami, ale moze byc i najzwyklejsza patelnia teflonowa.Opiekamy z obu stron.
Po opieczeniu z obu stron, plastry ukladamy w naczyniu.
Solimy, posypujemy pokrojonym na plasterki czosnkiem, rozkruszona papryczka chili i posiekana natka pietruszki.
Calosc skrapiamy octem winnym i polewamy oliwa z oliwek.
Slodka, zgrilowana dynia przyprawiona pikantnym peperoncino to bardzo udana kombinacja :-)
Osobiscie polecam.
Ja lubie najbardziej opiekac dynie w piekarniku.
RispondiEliminaCiesze sie, ze juz wrocilas, milo znowu pod wulkanem czytac i smakowac ;)
Witaj po długiej przerwie!
RispondiEliminaBardzo pyszna wersja dyni.Ja najczęsciej je piekę w piekarniku z ziolami i oliwą.Uwielbiam!
Pysznie wygląda ta dynia, z chęcią bym zjadła właśnie taką:) Pozdrowienia:)
RispondiEliminapysznie aromatyczne
RispondiEliminai w pięknym kolorze
lubię
wygląda przepysznie!
RispondiEliminauwielbiam:))
RispondiElimina@ Witaj polly :-)
RispondiElimina