Salatka jest prosta i szybka. W sam raz na goracy letni dzien... gdy jestesmy sami i nie mamy zupelnie ochoty gotowac.
Skladniki na 2 osoby:
300 g bialej fasoli cannellini
2 puszki tunczyka w oleju (2 x 80 g)
szczypiorek lub czerwona cebula
pieprz ,sol
Fasolke mozna uzyc juz gotowa z puszki lub ugotowac. Ja gotuje. Namaczam fasolke dzien wczesniej. Plucze i gotuje jakas godzine. Na koniec sole. Pozniej dziele na porcje i mroze. Mam w ten sposob zawsze do dyspozycji.
Smacznego:-)
No patrz, a ja nie wpadłam na to, że fasolę można zamrozić. Do ciepłych dań - zup czy fasolki po bretońsku - oczywiście sama namaczam i gotuję fasolę. A do sałatek używam puszek, bo tak jest najszybciej. Czasem w ostatniej chwili przyjdzie mi ochota na sałatkę i wtedy puszka jak znalazł. Ale z tym gotowaniem na zapas i mrożeniem, to dobry pomysł. W końcu przecież fasolkę po bretońsku też zamrażam.
RispondiEliminaA fasolę z tuńczykiem to bardzo lubię.
Lq mrozenie to patent podpatrzony u tesciowej w czasach ,gdy jeszcze gotowala :-)
RispondiElimina