venerdì 28 febbraio 2014

Spinacine, czyli mielone z kurczaka i szpinaku


Spinacine to kotlety mielone z kurczaka i szpinaku.
Ogolno dostepne w sprzedazy jako gotowce. Kupowane sa glownie dla dzieci.
Mojemu 5 letniemu brzdacowi, te gotowe, nie za bardzo smakuja. Przejrzalam przepisy w sieci i zdecydowalam sie je zrobic w ponizszy sposob.

500 g miesa z piersi kurczaka
150 g obgotowanego i odcisnietego szpinaku
1 jajko
2 lyzki drobno startego parmezanu
bulka tarta
i oliwa lub maslo do smazenia
sol i pieprz


Mieso zmielilam. Szpinak umylam i obgotowalam. Ostudzilam, odcisnelam i posiekalam. Jesli macie mrozone liscie szpinaku, to tez mozna go uzyc. Wystaczy wtedy poddusic szpinak z odrobina wody.
Do miesa dodalam szpinak, ser i jajko, posolilam i popieprzylam do smaku. Wyrobilam. Uformowalam kotlety (porcje po okolo 100- 120 g) i obtoczylam je w bulce tartej.
Usmazylam na oliwie.


Podalam z pieczonymi ziemniakami.
Dziecko zjadlo kotlet ze smakiem i nie protestowalo zupelnie, ze jest tam szpinak. Nie wiem jak Wasze dzieci, ale moje prawie nie jada warzyw.

Smacznego.

10 commenti:

  1. Nie przepadam za mielonymi, ale takie ze szpinakiem mogłabym zjeść ze smakiem- wszystko, co ma szpinak smakuje lepiej :D

    RispondiElimina
  2. W smaku musiały być obłędne:), ja z kolei uwielbiam mielone- pod każdą postacią, ale wolę takie parowane- są zdrowsze:)

    RispondiElimina
  3. O, bardzo fajna odmiana mielonych :)

    RispondiElimina
  4. Ohh està muy hermoso su plato me encanta las espinacas y las albòndigas es fantàstico,abrazos.

    RispondiElimina
  5. Jak miło że znowu jesteś . Lubię Twoją kuchnie. pozdrawiam Jaga

    RispondiElimina
  6. Ciekawa odmiana dla mielonych, sprobuje na pewno. Moje dziecko w wieku pieciu lat jadalo warzywa, dzisiaj ma 18 i jadaloby glownie mieso i mieso.

    RispondiElimina
  7. Zagladam , zagladam :) i to od dawnaaaaaa :) Dziekuje ze jestes ! I oczywiscie gotuje wg.twoich przepisow :) Pozdrawiam z deszczowego Bergen w Norwegii :) Bogusia.

    RispondiElimina
  8. Zagladam , zagladam :) i to od dawnaaaaaa :) Dziekuje ze jestes ! I oczywiscie gotuje wg.twoich przepisow :) Pozdrawiam z deszczowego Bergen w Norwegii :) Bogusia.

    RispondiElimina
  9. I JA TEŻ DZIĘKUJĘ ZA INSPIRACJE.

    RispondiElimina
  10. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...