domenica 15 aprile 2012

Pastiera tradizionale, czyli wielkanocny sernik z ricotty i pszenicy (wersja tradycyjna)

Pastiera - wielkanocne ciasto, na stole, w kazdym domu w Kampanii, ktorego podstawowymi skladnikami sa ricotta i ugotowana pszenica. W dzisiejszym poscie chcialabym pokazac jego klasyczna wersje, ktora zrobilam na tegoroczne swieta. Bo obecnie wersji tego sernika jest kilka. Najczesciej spotykane to wlasnie klasyczna, z dodatkiem kremu ciastkarskiego i taka, w ktorej dodana pszenice rozciera sie na krem i pozbawia zupelnie lusek. Kazda z tych jadlam i robilam i kazda bardzo mi smakuje.
Spotkalam sie tez z przepisami, w ktorych ugotowana pszenice zastepuje sie ryzem lub kasza jeczmienna perlowa. Niestety nie mialam przyjemnosci ich skosztowac i nie jestem w stanie ich smaku okreslic.

Przepis na pastiere z kremem ciastkarskim znajdziecie w poscie Pastiera (con crema).
Porownujac te dwa przepisy zauwazycie pewnie, ze roznia sie jedynie tym ...., ze nie dodalam tu kremu ciastkarskiego i do przygotowania ciasta kruchego uzylam smalcu, ktory tradycyjnie uzywa sie w neapolitanskim cukiernictwie.


porcja na forme o srednicy 32cm
ciasto kruche:
330 g maki
135 g cukru
135 g smalcu
2 jajka
starta skora z polowy pomaranczy

Do miski, lub na stolnice wysypac make. Wymieszac z cukrem. Dodac pokrojony na kawalki smalec i posiekac z maka. Nastepnie rozetrzec dokladnie smalec z maka. Nastepnie dodac jajka i starta skorke z pomaranczy i szybko zagniesc ciasto. Owinac w folie i wlozyc do lodowki na pare godzin.


pszenica:
400 g ugotowanej do miekkosci pszenicy
lyzka masla
200 g mleka

Ugotowana do miekkosci pszenice gotujemy razem z mlekiem i maslem, az uzyskamy gesty krem. Czesto mieszamy. Studzimy.
Jesli nie mamy ugotowanej pszenicy mozemy ja samodzielnie przygotowac. Obluskana pszenice moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 dni. Nastepnie pluczemy i gotujemy przez pare godzin do miekkosci. Wystarczy nam okolo suchej 150- 200 g pszenicy.

nadzienie:
500 g ricotty
150 g cukru
5 jajek i 2 zoltka
przygotowany krem z pszenicy
40 ml wody z kwiatu pomaranczy (l'acqua fior d'arancio)
ok. 100g kandyzowanej skorki z pomaranczy i cedru

Ricotte wymieszac z cukrem mikserem. Mieszac dalej dodajac kolejno jajka i zoltka. Nastepnie dodac krem z pszenicy. Na koniec dodac wode z kwiatu pomaranczy i owoce kandyzowane.


Forme wylozyc kruchym ciastem. Wylozyc na nie nadzienie. Pozostale ciasto kruche rozwalkowac, wyciac z niego paski i ulozyc na ciescie tworzac ozdobna kratke.

Piec we wczesniej nagrzanym piekarniku. Ja pieke z termoobiegiem w temperaturze: poczatkowo 180°C i po jakis 15 minutach obnizam do 160°C. Pieke okolo godziny. Po upieczeniu wyciagam z piekarnika i studze.


Jemy na drugi dzien po przygotowaniu. Przechowujemy owiniete w papier lub folie w temperaturze pokojowej. Mozemy dodatkowo posypac cukrem pudrem. Nadzienie jest kremowe i ciasto jest dobre bardzo dlugo.

Smacznego :-)

12 commenti:

  1. Tak myślałam, że robiłaś pastierę na święta :). Ja przez moment chciałam zrobić taką pseudo-pasqualinę, z twóch tylko warstw casta, ale nie chciało mi się :)

    RispondiElimina
  2. @ tak, tak. Tutaj swieta wielkanocne bez pastiery, tortano, taralli dolci i zuppa di cozze to jak u nas bez bialej kielbasy i chrzanu :-)
    Ja placek z karczochami robie zawsze na przystawke i na 100% na poczatku maja, na urodziny meza :-) A te liguryjska wersje pewnie tez kiedys sprobuje. Efektownie sie prezentuje.

    RispondiElimina
  3. @ Dusiu bardzo smaczne. Polecam Ci sprobowac, bo w koncu u nas tez pszenicy sie uzywa i jestesmy z jej gotowaniem zaprawieni (do kutii).

    RispondiElimina
  4. serniczek rewelacja. chciałabym kiedyś go spróbować bo ten krem z pszenicy jest intrygujący.

    RispondiElimina
  5. i ta kratka tak pięknie wieńczy całość.
    wysmakowana propozycja ;]

    RispondiElimina
  6. dziekuje wszystkim za wizyte :-)

    @ Karmel-itko dziekuje Ci serdecznie za komplement. Taka kratka to powszechny i tradycyjny ornament pastiery. Nie smaruje sie ciasta jajkiem i po upieczeniu wlasnie masa serowa ma byc brazowa a ciasto pozostac jasniejsze :-)

    RispondiElimina
  7. Gratuluje bloga, fajnych przepisow i piekych zdjec!
    Chcialabym upiec ten "sernik" ale nie do konca rozumiem ten przepis.
    Ile ma byc tego kremu z pszenicy wagowo na 500g ricoty: 200g czy 400g?
    Dziekuje za odpowiedz!
    Grazyna

    RispondiElimina
    Risposte
    1. @ Graz jesli startujemy od pszenicy suchej, ktora bedziemy najpierw gotowac, to bierzemy jej 150- 200 g. Pozniej po ugotowaniu do miekkosci odmierzamy 400 g (tej ugotowanej) dodajemy maslo i mleko i gotujemy, az do uzyskania gestego kremu.
      Dziekuje za zainteresowanie blogiem i prosze dac zanc jak wyszlo ciasto :-)

      Elimina
  8. Dziekuje za odpowiedz Anthony.
    Dziasto jeszcze nie wyszlo bo wyladowalo w koszu, tzn nie ciast tylko ta pszenica....
    Namoczylam w wodzie przez 3 dni, ugotowalam do miekkosci ( sprawdzalam) przez jakies 1,5 godz.
    Potem z mlekiem i maslem ok. 1godz ciagle dolewajac mleka bo bylo suche i sie przypalalo.
    Po godzinie potraktowalam ta mase blenderem i dalej nic, dalej widac te ziarna pszenicy i zadnego kremu z tego nie bedzie wg mnie. Po prostu dalej b.twarde te ziarna sa.
    Co robie nie tak? Jak dlugo gotowalas w wodzie i jak dlugo w mleku?
    Gdzies czytalam ze pszenice mozna przed gotowaniem do scierki zawinac i palka "obijac" zeby te luski z zewnetrznej strony zeszly. Robilas tez tak?
    Na razie sie nie poddaje, pszenicy mam prawie kg jeszcze wiec bede dalej probowac bo znam ten smak!!!

    Dzieki za odpowiedz!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. @ Graz pszenice musisz ugotowac, az bedzie miekka. Jesli potrzeba przedluz czas gotowania i do 3 godzin. Uzywasz pszenicy na kutie? Gotowanie w mleku juz jej nie rozmiekczy. Lepiej jest uzywac pszenicy luskanej. Jesli przeszkadzaja Ci luski. Po ugotowaniu do miekkosci a nastepnie w mleku mozesz ja przetrzec przez sito.
      Mozesz zobaczyc jak powinna wygladac konsystencja pszenicy po ugotowaniu i "kremu" w poscie o Pastierze.
      Przepraszam, ze odpowiadam z opoznieniem, ale mam zepsuty komputer.Padl mi twardy dysk :-)

      Elimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...