kuchnia pod wulkanem
▼

ANTIPASTI - PRZEKASKI i PRZYSTAWKI

ANTIPASTI di MARE - PRZYSTAWKI z RYB i OWOCOW MORZA

Alici marinate, czyli sardele marynowane

Carpaccio di polipo, czyli carpaccio z osmiornicy

Cozze gratinate, czyli zapiekane mule

Insalata di polipo, czyli salatka z osmiornicy

Pane, acciughe (alici) e burro, czyli proste kanapeczki z maslem i anchois

Polpettone di tonno, czyli klops z tunczyka na zimno

Salmone marinato, czyli przystawka z marynowanego lososia


















ANTIPASTI di TERRA - INNE PRZEKASKI

Bruschetta al pomodoro, czyli grzanka z chleba z pomidorem

Ciliegine di mozzarella con panna, rucola e prosciutto cotto, czyli male kuleczki mozzarelli ze smietana, rukola i szynka

Frittatine di pasta, czyli smazona przekaska z makaronu bucatini z beszamelem

Mozzarella in carrozza, czyli smazony tost z mozzarella

Mozzarelline fritte, czyli przekaska ze smazonych, opanierowanych kuleczek mozzarelli

Olive all'ascolana, czyli nadziewane i smazone oliwki

Palle di riso (crocchè di riso), czyli smazone kulki ryzowe z nadzieniem z mozzarelli

Panelle, smazona przekaska z maki z ciecierzycy

Risoles (Brasile), smazone pierozki z ciasta parzonego z nadzieniem (Brazylia)

Scagliuozzi (polenta fritta), czyli smazona polenta po neapolitansku

Zeppole di cavolfiore, czyli smazone ciasto drozdzowe z kalafiorem

Zeppoline con asparagi di mare (Salicornia), czyli smazone ciasto drozdzowe z solirodem

Zeppoline di ciurilli (fiori di zucchine), czyli przekaska z smazonego ciasta drozdzowego z kwiatami cukinii
Home page
Visualizza versione web

Informazioni personali

La mia foto
anthony
Napoli, Italy
Urodzilam sie i wychowalam we Wroclawiu (Polska). Od ponad 10 lat ,mieszkam w poblizu Neapolu. Moje pasje to podroze i gotowanie. Gotuje najczesciej regionalne potrawy kuchni neapolitanskiej, ktore to chcialabym Wam przyblizyc.
Visualizza il mio profilo completo
Powered by Blogger.