kuchnia pod wulkanem
▼
domenica 11 ottobre 2015

Danubio, czyli drozdzowe buchty ze slonym nadzieniem

›
Danubio - Dunaj. Danubio , nazywany rowniez torta a pizzico (tort do uszczypywania), jest tradycyjnym neapolitanskim wypiekiem. Bardz...
14 commenti:
mercoledì 9 settembre 2015

O risotto ( il sartu' di riso), czyli neapolitanska zapiekanka z ryzu

›
Ryz. W kuchni neapolitanskiej, jest niewiele potraw tradycyjnych z jego udzialem. Niestety ... albo stety ... wsrod pierwszych dan prym ...
15 commenti:
martedì 20 maggio 2014

Gnocchi nel pignatiello, czyli kluski ziemniaczane zapiekane w sosie pomidorowym

›
Gnocchi nel pignatiello to tradycyjne neapoltanskie danie na raczej uroczysty, swiateczny czy niedzielny obiad. Bardzo smaczne polaczenie k...
12 commenti:
lunedì 19 maggio 2014

Zeppoline con asparagi di mare (Salicornia), czyli smazone ciasto drozdzowe z solirodem

›
O smazonym ciescie drozdzowym bylo juz pare razy. Bylo z kalafiorem , bylo z kwiatami cukinii . Bedzie pewnie jeszcze pare innych przepis...
3 commenti:
lunedì 12 maggio 2014

Caponata napoletana (cianfotta, peperonata), czyli ratatuj po neapolitansku

›
Odkad zaczyna sie cieplo wychodze z moim synkiem na podworko. Mieszkam w  tzw. parco , czyli na ogrodzonym osiedlu. Mimo tego, ze sa tu t...
6 commenti:
domenica 11 maggio 2014

Bruschetta al pomodoro, czyli grzanka z chleba z pomidorem

›
Bruschetta - grzanka z chleba. To kultowa przystawka kuchni wloskiej. Podawana jest w roznych wersjach, w roznych regionach. W Kampanii, gdz...
5 commenti:
mercoledì 7 maggio 2014

Saccottini pan di stelle e nutella, czyli ciasteczka z gotowcow

›
Dzis chcialam przedstawic ciasteczka z gotowcow. Bohaterami sa: ciasto francuskie, kruche ciasteczka Pan di Stelle i Nutella. Pan di Ste...
2 commenti:
venerdì 28 febbraio 2014

Spinacine, czyli mielone z kurczaka i szpinaku

›
Spinacine to kotlety mielone z kurczaka i szpinaku. Ogolno dostepne w sprzedazy jako gotowce. Kupowane sa glownie dla dzieci. Mojemu 5 ...
11 commenti:
lunedì 24 febbraio 2014

Zeppole di cavolfiore, czyli smazone ciasto drozdzowe z kalafiorem

›
Witam czytelnikow. Ciekawe czy ktos tu jeszcze zaglada, bo nastapila drobna przerwa w "nadawaniu"???  :-))) Ja jestem cala i zd...
12 commenti:
›
Home page
Visualizza versione web

Informazioni personali

La mia foto
anthony
Napoli, Italy
Urodzilam sie i wychowalam we Wroclawiu (Polska). Od ponad 10 lat ,mieszkam w poblizu Neapolu. Moje pasje to podroze i gotowanie. Gotuje najczesciej regionalne potrawy kuchni neapolitanskiej, ktore to chcialabym Wam przyblizyc.
Visualizza il mio profilo completo
Powered by Blogger.