domenica 28 agosto 2011

Frittata di cipolle e Brancaleone (Calabria), czyli frittata z cebula i Brancaleone (Kalabria)


Frittata w Neapolu jest czesto przyrzadzanym daniem. Najpopularniejsze to frittata z makaronu, z cebula, z ziemniakami, karczochami czy cukinia. Podaje sie ja na szybki obiad, ciepla kolacje czy pokrojona np. w kwadraty nawet jako danie na bufet. Frittata jest tez dobrym rozwiazaniem, gdy dziecko nie che jesc warzyw. Mowie przynajmniej z wlasnego doswiadczenia. Moje 2,5 roczne dziecko ostatnio nie chce ich jesc np. obok drugiego dania. A we frittacie zjada wszystkie wyzej wymienione i inne. Idealnie, gdy mamy dostep do swiezutkich jajek ...
Najczesciej robi sie frittate z dodatkiem zoltej lub bialej odmiany cebuli, ale podczas moich tegorocznych wakacji, ktore spedzilismy na samym dole wloskiego czubka buta, w miejscowosci Brancaleone, robilam ja z kalabryjska odmiana cebuli - czerwona cebula z Tropei - cipolla rossa di Tropea. Jesli zdazy Wam sie spedzic kiedys wakacje w Kalabrii serdecznie polecam sprobowac frittaty z ta cebula.


Frittate z cebula robimy, tak jak kazda inna :-)))
Ja na osobe zazwyczaj daje 2 jajka, na kazde jajko 1 lyzke startego parmezanu, grana lub pecorino.
Cebulke kroimy i podsmazamy na oliwie na zloto.
W miseczce rozmacamy jajka, dodajemy do nich parmezan i doprawiamy do smaku na sol i pieprz.
Dodajemy usmazona cebulke i dokladnie wszystko mieszamy.
Wylewamy mase jajeczna na patelnie z rozgrzana oliwa i przykrywamy szczelnie pokrywka.
Smazymy na malenkim ogniu do chwili gdy wierzch bedzie sciety.
Przewracamy frittate i dosmazamy odkryta z drugiej strony.
Wykladamy na telerz i podajemy. Jest dobra i na zimno, nalozona np. jako nadzienie do bulki.
Smacznego :-)


Pare slow o Brancaleone...
To miejscowosc i gmina polozona w prowincji Reggio Calabria, w regionie Kalabria. Znajduje sie na samym czubku buta, po stronie morza jonskiego. Brancaleone nazywane jest tez miastem zolwii morskich. Plaze tej miejscowosci sa jednym z najwazniejszych punktow w calych Wloszech, gdzie sklada jaja zolw Karetta (Caretta Caretta). Na stacji kolejowej, znajduje sie punkt, w ktorym udzielana jest pomoc tym zwierzetom. Zolwie czesto polykaja np. plastikowe reklamowki, ktore myla z meduzami ktorymi sie zywia.
W Brancaleone nie mieszka wiele osob, bo jak podaja zrodla cala gmine zamieszkuje mniej niz 4000 osob. W nadmorskiej czesci Brancalone znajdziemy jednak i wieksze sklepy spozywcze, warzywne, cukiernie, lodziarnie i miesne, tak ze nie bedziemy mieli problemu nawet z codziennymi zakupami.
Plaze sa piaszczyste, ale samo zejscie jest kamieniste i szybko jest dosc gleboko.
Nie zobaczymy w Brancaleone zachodu slonca nad morzem (slonce wschodzi), ale mamy tu zagwarantowane slonce, czysta wode, brak komarow, suchy klimat i przystepne ceny.
Ja polecam i juz z mezem postanowilismy, ze wybierzemy sie tam i w przyszlym roku.


Polecam:
Hotel - Residense Altalia
http://www.altalia.it/
dodatkowo platne (nieobowiazkowe) parasol na plazy + 2 lezaki - 30 € za tydzien
obowiazkowa oplata za animacje, korzystanie z basenu 30€ za caly okres pobytu

Restauracja - Ristorante Lido Liberty
otwarta w lecie
via lungomare, 89036 Brancaleone
Przykladowa kolacja dla 2 doroslych i malego dziecka:
coperto (nakrycie) 3€ (3x1€)
litr bialego wina stolowego 3€
2 x primo Bavette alle acciughe (makaron ze swiezymi sardelami) 13€ (2x6,50€)
1 x secondo Cotoletta alla milanese (kotlet schabowy) 7,50€
1 x contorno patatine fritte (duza porcja frytek) 2€
1 x pizza Margherita z mozzarella z bufalicy 5€
1 x fritto misto di calamari e gamberi (smazone kalmary i krewetki) 9€ totale/ calosc 42,50€

Cukiernia - Bar, pasticeria, gelateria Rosalia
corso umberto I 19 B, Brancaleone
3 duze ciastka cannoli siciliani (na zdjeciu) 3,90€

Miesny - Maceleria
Lombardo Pasquale
corso umberto I 140, Brancaleone
oprocz sprzedazy miesa, kielbas i innych wyrobow robia kurczaka z grila ( 7€ za kurczaka z duza porcja smazonych ziemniakow). Wieczorem kupic mozna rowniez miesa z grila (sami wybieramy co chcemy i przy nas kroja mieso) lub kielbasy, boczek itp. Zgrilowane mieso lub surowa kielbase wkladaja do duzej, podluznej bulki wraz z dodatkami ( np. pieczone ziemniaki z cebulka, duszone warzywa)  - 3€.

venerdì 26 agosto 2011

Crostata di pasta frolla lievitata e marmellata di limoni, czyli tarta z ciasta krucho - polkruchego z dzemem cytrynowym


Crostata czyli wloska tarta jest niezlym ciastem na lato, bowiem doskonale nadaje sie do transportu. Szczegolnie taka z dzemem czy marmolada wlasnej roboty. Ja mam pare sloiczkow dzemu cytrynowego, ktory zrobilam tej wiosny i zastanawialam sie jakie kruche ciasto zrobic. Znalazlam przepis na blogu Anice & Cannella. Proporcje tluszczu do maki w tym ciescie sa typowe dla ciasta kruchego, natomiast dodatek proszku do pieczenia i sposob przygotowania typowy jest dla ciast polkruchych.

skladniki:
500 g maki
250 g masla
250 g cukru
2 jajka
szczypta soli
starta skorka z 1 cytryny
8 g proszku do pieczenia

Wykonanie:
Laczymy make, proszek do pieczenia i szcypte soli.
W osobnym naczyniu umieszczamy posiekane drobno maslo.
Do masla dodajemy starta skorke z cytryny i cukier i rozcieramy w rekach.
Dodajemy do masy maslanej jajka i rozbijamy calosc widelcem lub trzepaczka.
Dodajemy do przesianej maki i zagniatamy szybko ciasto.
Formujemy je w kule, owijamy w folie i schladzamy 3- 4 godziny.



Marmellata di limoni / Dzem cytrynowy
1 kg cytryn
0,5 kg cukru

Cytryny wlozyc do garnka i zalac zimna woda. Od chwili, gdy woda zawrze, gotowac 15 minut. Odcedzic i ponownie zalac zimna woda i obgotowac. Odcedzic i ostudzic.
Cytryny posiekac w kostke i usunac pestki. Wlozyc do rondla zasypac cukrem i smazyc na wolnym ogniu okolo godziny. Ja chcialam otrzymac dzem wiec na koniec rozdrobnilam owoce recznym blenderem. Ponownie doprowadzilam do wrzenia. Rozlozylam dzem do wyparzonych sloiczkow, zamknelam je i zostawilam odwrocone do ostygniecia. Jesli nie jestescie pewni, czy soiczki sie zamknely mozecie je zapasteryzowac.


Ja nie przepadam za crostatami - tartami, ale wyznam, ze ta crostata wyjatkowo mi posmakowala, ze robie ja juz 3 raz z rzedu. Smakuje mi ciasto. Delikatnie kruche i miekkie i lekko kwaskowy posmaczek dzemu.

Ciasto walkujemy na grubosc okolo 0,5 cm pomagajac sobie podsypana maka. Blache (okragla 26 cm srednicy) wykladamy papierem do pieczenia i przenosimy rozwalkowane ciasto. Odkrawamy nadmiar ciasta i nakluwamy spod widelcem. Rozsmarowujemy na spodzie dzem cytrynowy (sloiczek o pojemnosci 350- 500 ml). Z pozostalego ciasta wycinamy szerokie paski i ukladamy je w formie kratki.
Pieczmy w dobrze nagrzanym piekarniku. Zalecane sa temperatury 200 °C, ale ja pieke w 180 °C, z termoobiegiem 25-30 minut.
Upieczone ciasto jest zlote i jeszcze miekkie. Po ostygnieciu troche swardnieje.
Po ostudzeniu posypuje crostate cukrem pudrem.

Zycze smacznego :-)

giovedì 25 agosto 2011

Carote all'insalata, czyli gotowana marchewka na kwasno


Nie bede udawac, ze to jakis wspanialy przepis, bo gotowana marchewka nie jest czyms fantastycznym w smaku :-) I ja za marchewka nie przepadam.  Ale marchewka nie jest kaloryczna i kosztuje tanio, szczegolnie w zimie, gdy warzywa sa drogie. Marchewke w Polsce jadlam zazwyczaj w surowce z jablkiem lub na cieplo z groszkiem i przyznam sie, ze gdy podano mi ja jako dodatek (contorno) do jakiegos obiadu u tesciowej, we Wloszech, nie bylam entuzjastycznie nastawiona. Jak ja zrobic?

Najpierw nalezy ugotowac marchewke. W calosci, nie obrana. Nie solimy. Oplukana marchew zalewamy woda i gotujemy do miekkosci, okolo godziny. Jak do salatki jarzynowej.
Studzimy i obieramy. Pozniej kroimy wg upodobania. Ja kroje na paro centymetrowe kawalki a potem w slupki.
Ukladamy w salaterce. Solimy. Dodajemy pokrojony w plasterki zabek czosneku, natke pietruszki i szczypte peperoncino (papryczka chili) w platkach. Doprawiamy octem winnym i oliwa z oliwek. Schladzamy i podajemy.


Ocet winny, zapach czosnku i peperoncino fajnie przelamuja slodycz gotowanej marchewki.
Nic specjalnego, ale troche inaczej. Sprobujcie :-)

martedì 23 agosto 2011

Riso e lenticchie, czyli ryz z soczewica


Dania ze straczkowymi staram sie przygotowac co jakis czas. Fasoli, ciecierzycy czy soczewicy nie kupuje w puszkach. Gotuje sama, od razu 0,5 - 1 kg, dziele na porcje i mroze. Mam wtedy zawsze pod reka.
Soczewice plucze, zalewam obficie zimna woda i stawiam na gaz. Gdy zawrze wrzucam ze 2 zabki czosnku, troche posiekanej natki pietruszki, marchewke i gotuje do miekkosci. Jakas godzine. Pod koniec sole. Przyznam, ze lubie gdy jest dobrze ugotowana i mieciutka.

Przygotowanie ryzu z soczewica jest proste. Podam w proporcjach na 2 osoby.
Na dno szerokiego rondla wlewamy 2-3 lyzki oliwy, wrzucamy lekko zgnieciony zabek czosnku i zbrazawiamy go. Usuwamy. Wlewamy na goracy tluszcz porcje ugotowanej soczewicy ok. 200 g. Deve sfriggere, czyli doslownie jakby ja podsmazamy, co zmienia jej smak ze zwyklej ugotowanej.
Podewamy 2-3 szklankami wrzatku i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy ryz - 100-120 g i troche soli do smaku. Ja wrzucam tez kawalek oskrobanej skory z parmezanu. Oczywiscie jesli mam. Gotujemy, az ryz bedzie miekki ewentualnie dolewajac wrzatku, gdy zbytnio zgestnieje. Na koniec sprawdzamy na sol.
Wykladamy na talerze, posypujemy startym parmezanem lub pecorino i czarnym pieprzem. Wg upodoban polewamy dodatkowo nitka oliwy.
Danie ma miec konsystencje risotto. Jesli chcecie zamiast ryzu mozecie dodac makaron.
Moj maly synek zjada ze smakiem. No... bez pieprzu. :-)

lunedì 22 agosto 2011

Parmigiana di melanzane, czyli zapiekanka z baklazanow


Parmigiana di melanzane, czyli zapiekanka z baklazanow znana jest w calych Wloszech, ale rodowod tego dania wywodzi sie z poludnia kraju. Wraz z emigrantami wloskimi dotarla i za ocean i na antypody.Cieszy sie wiec miedzynarodowa slawa i uznaniem. Tradycyjne danie neapolitanskie - powie Neapolitanczyk. A nie bo sycylijskie ... Spory co do tego, gdzie wlasciwie powstala parmigiana na wloskiej wiki (sycylia - neapol) sa bardzo dlugie i burzliwe. Podawane sa rzeczowe zrodla siegajace XVIII - XIX, dowody, notatki z pierwszych ksiazek kucharkich, fragmenty zaczerpniete z literatury, ktore opisuja parmigiane ... Uff... powiem Wam tylko, ze skadkolwiek pochodzi parmigiana jest baaaardzo dobra. W zaleznosci od tradycji robi sie ja troszke inaczej w kazdym domu i regionie, bo zjemy ja w zblizonej formie i w Kalabrii i Puglii  ...
Parmigiana w neapolitanskim domu podawana jest obowiazkowo jako contorno (dodatek z jarzyn po glownym daniu) do prawie kazdego uroczystego, niedzielnego czy swiatecznego obiadu.

Te zrobil maz. Dokladnie tak jak robila ja moja tesciowa. Super bogata w skladniki, super kaloryczna i jakze dobra. A moj wklad? Pokroilam ser i salami i uwiecznilam proces powstawania, bo do tego bylam jedynie zdolna. Pare dni wczesniej polamaly mnie korzonki. Tak strasznie, ze nie bylam w stanie przez pare dni nawet przewrocic sie na lozku, nie mowiac o samodzielnym dotarciu do toalety. Troche sie Wam musialam pozalic, bo ciagle jeszcze ciagnie mnie w biodrze, mimo serii zastrzykow jakie dostalam.

Parmigiana di melanzane
1 - 1,5 kg baklazanow
3 - 4 jajka
ok. 300 g sera (mozzarella, fior di latte, provola)
starty parmezan
salame napoletano - grubomielone salami wieprzowe z calymi ziarnami pieprzu , ew. szynka wieprzowa, gotowana w plastrach 
ok. 700 ml - 1 l gestego przecieru pomidorowego - passata
oliwa z oliwek
zabek czosnku
bazylia
sol i pieprz
1 litr oleju do smazenia

Wykonanie:
1. Przygotowanie baklazanow
Baklazany nalezy umyc i pokroic wzdluz na cienkie plastry. Nalezy ulozyc je z w misce, przesypac gruboziarnista sola morska, podlac zimna woda, obciazyc czyms ciezkim i odstawic na conajmniej 2-3 godziny.
Uzywamy najlepiej niewielkich, dlugich i waskich, ciemnofioletowych baklazanow. Swieze baklazany sa jedrne i blyszczace.
Plastry pozniej pluczemy i bardzo dobrze odciskamy, zeby nie powiedziec wykrecamy.
W sporej patelni rozgrzewamy olej i smazymy plastry baklazanow. Odkladamy je na papierowy recznik, aby odsaczyc nadmiar tluszczu.
Usmazone i odsaczone platy obtaczamy w mace.
W naczyniu roztrzepujemy jajka. Dodajemy szczypte soli i pieprzu i 2-3 kopiaste lyzki drobno startego parmezanu.
Platy zanurzamy w roztrzepanym jajku i ponownie smazymy z obu stron, na zloto. Odkladamy ponownie na papierowy recznik do odsaczenia tluszczu.


2. Przygotowujemy sos pomidorowy
W miedzyczasie wylewamy do rondla nitke oliwy. Wrzucamy na nia lekko zgnieciony czosnek i zezlacamy go. Usuwamy. Na goracy tluszcz wlewamy przecier pomidorowy. Podlewamy szklanka wody. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu , az sos zgestnieje i odparuje. Solimy na samym koncu. Symbolicznie doslownie szczypte, bo juz baklazany byly moczone w soli, slonawe sa wszystkie dodatki i pozniej cala potrawa moze byc przesolona.
Kroimy ser i wedline.


3. Przygotowanie zapiekanki
Gdy sos juz jest gotowy i ostygniety a baklazany usmazone mozemy przygotowac parmigiane.
Do formy do zapiekania wylewamy na dno cieniutka wartwe sosu pomidorowego.
Ukladamy scisle, obok siebie usmazone plastry baklazana.
Polewamy je ponownie sosem.
Rozkladamy rownomiernie pokrojony w kostke ser (mozzarella, fior di latte, provola), salame i poszarpany listek bazylii.
Posypujemy obficie startym parmezanem.
Nastepnie baklazany, sos, ser i wedliny, parmezan.
Najczesciej uklada sie 3 lub 4 warstwy baklazanow, wiec albo powtorzymy warstwe baklazany, sos, ser, wedliny i parmezan albo ukladamy tylko warstwe platow baklazana, polewamy ja obficie sosem i posypujemy parmezanem.
Pieczemy okolo 30 minut we wczesniej nagrzanym piekarniku, w temperaturze ok. 160-180°C. Po zapieczeniu wystawiamy z piekarnika i zostawiamy do przestygniecia okolo 20-30 minut.
Idealna parmigiana nie ma byc wysuszona czy przypalona z wierzchu. Sery maja sie rozpuscic i smaki polaczyc a po pokrojeniu na kawalki z sosu czy mozzarelli nie ma prawa oddzielac sie woda.


Zjedlismy ja na kolacje, 15 sierpnia, jako samodzielne danie. Po prostu, z chlebem.
Prawdziwa bomba, w kazdym tego slowa znaczeniu :-)))

domenica 21 agosto 2011

Torta Snickers e Marina di Minturno, czyli torcik Snickers i plaza w Minturno


Witam serdecznie wszystkich po dlugiej, prawie 2 miesiecznej przerwie. W tym roku wakacje pelna para zaczely sie dla mnie pod koniec czerwca. Moja tesciowa, w tym okresie przenosi sie do mieszkania nad morzem w Minturno - miasteczko w dolnym Lacjum - Lazio, na pograniczu z Kampania. Jezdzimy ja odwiedzac pare razy w tygodniu, gdy tylko maz ma dzien wolny od pracy.

Marina di Minturno - plaza w Minturno

Plaza w Minturno jest piaszczysta, dluga i dosc szeroka. Pare lat temu plaza byla wezsza o ponad polowe. Morze podchodzilo prawie pod usytuowane przy niej bary. Sprowadzono specjalny statek , ktory zasysal piasek z dna morza i wystrzeliwal go na nabrzeze. Plaza powrocila do rozmiarow jakie pamietalam sprzed ponad 10 lat. Piasek szaro - zloty, drobny. Zejscie do wody jest lagodne i dlugo woda jest plytka. Plaze - lida, dzierzawione prywatnym osobom sa platne. Slono :-((( Oplata za miesiac, za parasol, lozko i lezak wynosi okolo 300 €. Sa zagospodarowane i utrzymywane w czystosci. Na pocieszenie dodam, ze znajdziemy tu rowniez wydzielone pasy plazy wolne od oplaty - plaze komunalne. Nastepnie laczy sie niezauwazalnie z plaza miejscowosci Scauri.
Woda. Czy jest czysta ? No coz, zalezy od skali porownawczej. W porownaniu z Baltykiem, czy nawet z niedalekimi Baia Domitia - krystaliczna , w porownaniu do innych miejs, w ktorych sie kapie - to sciek. Na pewno najgorsza sytuacja panuje w sierpniu, gdy jest bardzo duzo wypoczywajacych i przeplywajacych np. motorowek.
W lipcu nie jest jednak najgorzej. W tym roku na dnie, przy brzegu bylo pelno jadalnych muszelek o nazwie TELLINE (lac. Donax trunculus). Telline zyja zagrzebane w piasku, niedaleko od brzegu, gdzie glebokosc wody nie przekracza 2 metrow. Do ich polowu uzywa sie rodzaju recznego plugu z siatka, ktory przesiaga sie po dnie przy nabrzezu. Ja zwyczajnie usiadlam sobie w wodzie przy brzegu, wyciagalam garsciami piach i wybieralam telline. Po paru godzinach nazbieralam okolo 0,5 kg i pozniej zrobilismy je sobie na obiad ze spaghetti :-)

telline

W Minturno Marina znajduje sie rowniez dosyc rozlegly obszar wykopalisk archeologicznych rzymskiego miasta Minturnae z dobrze zachowanym amfiteatrem , ruinami swiatyni nimfy Mariki i fragment akweduktu stojacy doslownie w szczerym polu.
Minturno to takze czesc miasta polozona na pobliskim wzgorzu z m.in. zamkiem i pieknym kosciolem pod wezwaniem Sw. Piotra z XI - XII w.
Ale o tym przy nastepnej okazji :-)
W Minturno swietowalam w tym roku moje lipcowe imieniny, na ktore przygotowalam Torcik Snickers. Przepis pochodzi z Galerii Potraw i jest lubiany przez moja rodzine i znajomych. Super latwy. Super slodki.

Torcik Snickers
porcja na tortownice o przekroju 28 cm
300 g kruchych ciasteczek typu petitki
150 g masla
2 puszki slodzonego, mleka kondensowanego
200 g solonych orzechow arachidowych
100 g mlecznej czekolady

Ingredienti:
per una tortiera di 28 cm di diametro
300g biscotti tipo Oro saiwa
150 g burro
2 lattine di latte condensato
200 g arachidi
100g di cioccolato al latte


Wykonanie:
1. Ciastka dokladnie pokruszyc lub zmielic. Wymieszac z miekkim maslem. Wylozyc na dno tortownicy, wyrownac i schlodzic.
2. Ugotowac mleko na karmel. Zanurzyc puszki w zimnej wodzie i gotowac (zanurzone w wodzie) przez 2 godziny. Odstawic do przestudzenia na 15- 20 minut.
3. Oplukac orzeszki  z soli, osuszyc i uprazyc na patelni.
4. Wylozyc jeszcze cieply kajmak na przygotowany wczesniej spod. rozsypac orzeszki i posypac calosc starta czekolada.
5. Schlodzic w lodowce.

Procedimento:
1. Tritare i biscotti e amalgamarli col burro. Deporre il composto in una tortiera a cerniera e pressarlo ottenendo un fondo piutosto solido. Mettere in frigo per un paio di ore.
2. Immergere le lattine chiuse di latte condensato in una pentola. Bollire le lattine per 2 ore a fuoco lento sempre immerse nell'acqua. Dopo la cottura toglierle dall' acqua e lasciarle raffreddare per 15-20 minuti.
3. Nel frattempo che le lattine si raffreddino sciacquare gli arachidi, scolarli e tostarli in una padella girando a fuoco lento in continuamente evitando cosi di bruciarli.
4. Aprire le lattine e spalmare il contenuto tiepido sulla base di biscotti. Cospargere in modo uniforme le noccioline. Ultimare il dolce grattugiando il ciocolato al latte che parzialmente sarà sciolto sul muu ancora tiepido.
5. Conservare la torta snickers in frigo.


Smacznego :-)