venerdì 26 agosto 2011

Crostata di pasta frolla lievitata e marmellata di limoni, czyli tarta z ciasta krucho - polkruchego z dzemem cytrynowym


Crostata czyli wloska tarta jest niezlym ciastem na lato, bowiem doskonale nadaje sie do transportu. Szczegolnie taka z dzemem czy marmolada wlasnej roboty. Ja mam pare sloiczkow dzemu cytrynowego, ktory zrobilam tej wiosny i zastanawialam sie jakie kruche ciasto zrobic. Znalazlam przepis na blogu Anice & Cannella. Proporcje tluszczu do maki w tym ciescie sa typowe dla ciasta kruchego, natomiast dodatek proszku do pieczenia i sposob przygotowania typowy jest dla ciast polkruchych.

skladniki:
500 g maki
250 g masla
250 g cukru
2 jajka
szczypta soli
starta skorka z 1 cytryny
8 g proszku do pieczenia

Wykonanie:
Laczymy make, proszek do pieczenia i szcypte soli.
W osobnym naczyniu umieszczamy posiekane drobno maslo.
Do masla dodajemy starta skorke z cytryny i cukier i rozcieramy w rekach.
Dodajemy do masy maslanej jajka i rozbijamy calosc widelcem lub trzepaczka.
Dodajemy do przesianej maki i zagniatamy szybko ciasto.
Formujemy je w kule, owijamy w folie i schladzamy 3- 4 godziny.



Marmellata di limoni / Dzem cytrynowy
1 kg cytryn
0,5 kg cukru

Cytryny wlozyc do garnka i zalac zimna woda. Od chwili, gdy woda zawrze, gotowac 15 minut. Odcedzic i ponownie zalac zimna woda i obgotowac. Odcedzic i ostudzic.
Cytryny posiekac w kostke i usunac pestki. Wlozyc do rondla zasypac cukrem i smazyc na wolnym ogniu okolo godziny. Ja chcialam otrzymac dzem wiec na koniec rozdrobnilam owoce recznym blenderem. Ponownie doprowadzilam do wrzenia. Rozlozylam dzem do wyparzonych sloiczkow, zamknelam je i zostawilam odwrocone do ostygniecia. Jesli nie jestescie pewni, czy soiczki sie zamknely mozecie je zapasteryzowac.


Ja nie przepadam za crostatami - tartami, ale wyznam, ze ta crostata wyjatkowo mi posmakowala, ze robie ja juz 3 raz z rzedu. Smakuje mi ciasto. Delikatnie kruche i miekkie i lekko kwaskowy posmaczek dzemu.

Ciasto walkujemy na grubosc okolo 0,5 cm pomagajac sobie podsypana maka. Blache (okragla 26 cm srednicy) wykladamy papierem do pieczenia i przenosimy rozwalkowane ciasto. Odkrawamy nadmiar ciasta i nakluwamy spod widelcem. Rozsmarowujemy na spodzie dzem cytrynowy (sloiczek o pojemnosci 350- 500 ml). Z pozostalego ciasta wycinamy szerokie paski i ukladamy je w formie kratki.
Pieczmy w dobrze nagrzanym piekarniku. Zalecane sa temperatury 200 °C, ale ja pieke w 180 °C, z termoobiegiem 25-30 minut.
Upieczone ciasto jest zlote i jeszcze miekkie. Po ostygnieciu troche swardnieje.
Po ostudzeniu posypuje crostate cukrem pudrem.

Zycze smacznego :-)

9 commenti:

  1. To coś zdecydowanie dla mnie! Uwielbiam tarty, a taka lekko kwaskowata z dżemem cytrynowym musi być pyszna!!

    RispondiElimina
  2. Wow, cieszę się, że Cię znalazłam. Sama mieszkałam jakiś czas w Neapolu i z wypiekami na twarzy będę gotować z Twojego bloga. Super!
    pozdrawiam

    RispondiElimina
  3. Och, bardzo mi sie podoba ta crostata, chętnie bym kawałeczek widziała teraz u siebie.
    Pycha!
    Pozdrowienia:)

    RispondiElimina
  4. slinka ciknie na takie fajne ciasto:)

    RispondiElimina
  5. rewelacja, bardzo mi sie podoba ta limonkowa kompozycja smaków.

    RispondiElimina
  6. ciao :-)

    od jakiegoś czasu mam smaka na taki domowy dżemik :-) muszę spróbować bo jeszcze nigdy nie robiłem,najchętniej bym jakiś gruszkowy zrobił ale ten cytrynowy też do mnie przemawia :-)
    mam parę pytań: on by się nadawał tak na śniadanko na kromkę czy raczej tylko do wypieków?a te cytryny się obiera ze skórki?później po tym gotowaniu 15-minutowym obgotować,czyli co? do zagotowania wody?czy dłużej gotować?

    p.s czytałem,że korzeń świeżego imbiru ma właściwości bakteriobójcze,dlatego chroni dżemy i konfitury przed sfermentowaniem,wystarczy do słoika wrzucić kilka plasterków

    saluto cordialmente
    marcin

    RispondiElimina
  7. Upieklam tarte, zamiast dzemu z cytryn (niestety nie dostalam ekologicznych) zrobilam mus jablkowy ( z dodatkiem cukru i soku z cytryny). Reszta tak jak w przepisie. Ciasto przepyszne, chrupiace a nastepnego dnia delikatnie kruche ( oczywiscie jak cos zostanie :))
    To kolejne Twoje ciasto, ktore smakuje rewelacyjnie.
    Dziekuje!
    Kasia

    RispondiElimina
    Risposte
    1. @ Kasiu bardzo mi milo, ze dobre wyszlo. Bo to chyba o to chodzi. Dziekuje :-)

      Elimina
  8. A powiedz te cytryny do dżemu to dajesz ze skórką?

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)