venerdì 25 febbraio 2011

Granita al limone, czyli cytrynowy sorbet


W tym tygodniu dostalam od kuzyna meza skrzynke swiezych cytryn i podjelam sie produkcji likierow : limoncello i crema di limoncello. O likierze crema di limoncello juz pisalam, ale jesli chcecie przepis na limoncello, to musicie uzbroic sie w cierpliwosc. Napisze o nim w jednym z nastepnych postow.
Do przygotowania tych likierow scina sie jedynie zolta czesc skorki cytryn i stajemy potem przed odwiecznym pytaniem: Co zrobic z 10- 20- 30 cytrynami bez skorki? Bo przeciez w nieskonczonosc nie mozemy ich przechowywac. W maju zrobilam z nich konfiture cytrynowa.
Teraz mialam 30 cytryn bez skorki. Z polowy, po prostu wycisnelam sok. Czesc soku porozlewalam do malych kubeczkow i zamrozilam a z reszty zrobilam granite.

Granita al limone400 ml soku z cytryny
400 ml wody mineralnej
300 g cukru


Wykonanie:
Wycisnac sok z cytryn i przefiltrowac.
W wodzie rozpuscic cukier.
Dodac sok cytrynowy i wlac calosc do szerokiego i niewysokiego naczynia. Polecane sa metalowe, ale i plastikowe zupelnie dobrze sie nadaja.
Wstawic do zamrazalnika na co najmniej 4 - 5 godzin . Co pol godziny wyciagnac pojemnik z lodowki i dokladnie wymieszac.


Mniam !!!
Ta granita jest fantastycznie orzezwiajaca i doskonala szczegolnie latem. Serdecznie polecam :-)

W kuchni neapolitanskiej sorbetto al limone uzywane jest nie tylko jako deser. Czesto podaje sie go pomiedzy potrawami na bazie ryb lub owocow morza a daniami miesnymi.
P.S. Dopisze jeszcze w jaki, inny, sposob mozna te granite podac. Nalezy wydrazyc dokladnie polowki cytryn, z ktorych wydusilismy sok. Nastepnie wypelnic je zmrozona granita i pozostawic w zamrazalce do momentu podania. Zamrozona skorka powoduje, ze gdy sorbet zaserwujemy wolniej sie rozpuszca :-)

10 commenti:

  1. Dosssskonałe :-)
    We Włoszech, w restauracji specjalizujacej się w pieczonej kaczce (Da Toni w okolicach Udine) podano mi taki sorbet, okraszony nitkami wyciętymi z imbiru, i usmażonymi w cukrze. Pełne uznanie :-)

    RispondiElimina
  2. chyba potrzebuje oswiecenia, bo dla mnie- do tej pory- granita to bylo cos innego od sorbetu. To pierwsze bylo do picia, to drugie do jedzenia. A ty mi teraz mieszasz w glowie i uzywasz ich jakby znaczyly to samo. Prosze, wytlumacz bo mi to spac nie da :-)

    RispondiElimina
  3. Uwielbiam granitę! Próbowałam różnych smaków, a najbardziej chyba lubię limonkową i melonową:))

    Pozdrawiam.:)

    RispondiElimina
  4. uwielbiam cytryny i sorbety, wiec to przepis idealny dla mnie. bankowo wykonam ;)
    pozdrawiam

    RispondiElimina
  5. Bardzo lubię granity, kojarzą mi się ze słońce i latem. Chętnie bym Twoją cytrynową wypróbowała...z takich włoskich, prawdziwych cytryn..ach. Pozdrawiam :)

    RispondiElimina
  6. Dziekuje wszystkim za wizyte i pozwolcie, ze odpowiem najpierw mayi.
    Granita wg wielkiego slownika jezyka wloskiego Garzanti jest : lodem o aspekcie ziarnistym, ktory otrzymuje sie podczas procesu zamrazania mieszanek plynnych na bazie owocow, syropow,kawy i innych. Pojecie to zostalo rozszerzone rowniez o : jakikolwiek syrop podany z posiekanym drobno lodem.
    Sorbetto to wg tego samego slownika: lod, w przewadze na bazie sokow owocowych. Pojecie to obejmuje rowniez ghiacciate i granite o gladkiej konsystencji.

    Nie wiem czy to rozwija watpliwosci ale granita vel sorbetto to nie jest zaden napoj :-)
    Mozna je zamrozic w sposob jaki pokazalam, mozna uzyc maszynki do lodow, mozna rowniez wsypac do szklanki skrobany lod lub posiekany na "miazge" i polac go np. syropem. Z ta ostatnia wersja spotkamy sie w sprzedazy obwoznej np. na plazy.
    Dodam tylko, ze do sorbetu czasami dodaje sie bialko zeby uzyskac bardziej kremowa konsystencje a do granity nie.

    RispondiElimina
  7. @ Panie Tadeuszu milo mi widziec w moich skromnych progach.:-)

    @ Majanko ja granite tez lubie, szczegolnie latem.

    @ Szana sprobuj to dziecinnie proste do zrobienia.

    @ Escapade Gourmande tak granita to taki letni deser. Choc i przez caly rok aktualny :-)

    Pozdrawiam wszystkich!

    RispondiElimina
  8. no dobra, granita z ktora ja obcowalam to zamrozone kostki lodu i zmiksowane przed podaniem. Wychodzi wtedy z tego taki snieg, ktory mozna jesc lyzeczka ale najlepiej spija sie rozpuszczona lemoniade ze spodu. Czyli jeszcze jeden przyklad, ze we Wloszech - i nie tylko na drogach -nie ma stalych zasad :-D

    RispondiElimina
  9. Maya z tego co doczytalam na wiki to granita jest bardziej ziarnista a sorbetto "gladsze". W niektorych sorbetach mozna rowniez znalezc dodatek mleka lub likierow.
    A poza tym to z granita chyba jak z pizza im dalej od zrodla tym gorzej :-)
    Pozdrawiam.

    RispondiElimina
  10. pewnie tak. Widzialam przepis na granite z zupy pomidorowej (pomidory, bazylia i costam jeszcze) :-D

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)