domenica 6 novembre 2011

Torta delizia al limone, czyli tort cytrynowa delicja

Rzadko pojawiaja sie na moim blogu ciasta czy slodycze, choc jestem strasznym lasuchem. Nie znaczy to jednak, ze lubie wszystko co slodkie. Nie robia na mnie zadnego wrazenia np. roznego rodzaju ciasteczka kruche. Mam za to ulubione ciasta, ktore nie sa skomplikowane w wykonaniu a bardzo smaczne tj. czekoladowo-migdalowa caprese, caprese al limone z biala czekolada, torcik  ricotta e pere z ricotty i gruszek (na zimno). Oczywiscie robie tez wypieki tradycyjne na Wielkanoc, na Swieta Bozego Narodzenia ...
Tym razem chcialabym pokazac tort urodzinowy. Zrobilam go pod koniec pazdziernika. Wtedy to swietowalam 39 - te urodziny. Ja tam uplywem lat zupelnie sie nie przejmuje, ale zastanawiam sie juz jak spedzic 40 - te :-)
Jako, ze urodziny byly moje, to zrobilam sobie torcik jaki lubie, czyli torcik delizia al limone.
Delizia al limone - cytrynowa delicja - to specjal z wybrzeza sorentynskiego i amalfitanskiego, znany jednak i doceniany w calej Kampanii. Dostepny w kazdej cukierni. Podawany jest jako jednoporcjowe ciastko biszkoptowe wypieczone w formie kopuly, nasaczone syropem z dodatkiem limoncello, wypelnione i pokryte kremem ciastkarskim (crema pasticcera) o smaku cytrynowym.
Ja zrobilam je w wersji tortu.


Wykonanie:
1. Biszkopt.
Najpierw musimy przygotowac biszkopt. Do jego wypieku skorzystalam z tego przepisu (klik klik). Jako, ze tort nie ma byc za wysoki upieklam go w wiekszej formie, o srednicy 32 cm.
2. Krem ciastkarski do przelozenia tortu.
4 zoltka
60 g maki ziemniaczanej
150 g cukru
400 g mleka
skorka (czesc zolta) z cytryny
200 g gestej smietany kremowki do ubijania
Mleko nalezy zagotowac razem ze skorka i przecedzic. W miedzyczasie nalezy ubic na sztywny kogiel mogiel zoltka z cukrem. Ubijajac dodac stopniowo make. Wlac cienkim strumieniem gorace mleko do ubitych zoltek z maka. Nie przerywajac mieszania postawic garnuszek na gazie i podgrzewac calosc na wolnym ogniu, caly czas mieszajac, az masa zgestnieje. Przelozyc do szklanej miseczki, przykryc i odstawic do schlodzenia. Ubic smietane i dodac do schlodzonego kremu.
3. Syrop do nasaczenia biszkoptu.
400 ml wody
100 g cukru
200 ml limoncello
Wode podgrzac i rozpuscic w niej cukier. Ostudzic i dodac limoncello.
4. Krem budyniowy do pokrycia tortu.
500 ml mleka
skorka (zolta czesc) cytryny
90 g maki
200 g cukru
200 ml smietany kremowki
Polowe mleka zagotowac ze skorka i cukrem. Przecedzic. Do pozostalego zimnego mleka dodac make (stopniowo, mieszajac tak, aby nie porobily sie grudy) i dodac do goracego mleka caly czas mieszajac. Postawic na gazie i ugotowac budyn. Ostudzic i dodac ubita smietane.

Biszkopt przekroic na pol. Nasaczyc go wczesniej przygotowanym syropem. Przelozyc kremem ciastkarskim ze smietana (crema chantilly). Pokryc kremem budyniowym. Ozdobic wg uznania.

Zycze smacznego :-)


Torta delizia al limone - dolci

15 commenti:

  1. Mniam, wspaniały tort! Cytrynowy - takie lubię:).Podoba mi się, chyba sobie na następne urodziny taki sprawię:)
    Wszystkiego najlepszego Ci życzę!
    Widze,ze masz urodziny tego samego miesiąca co ja:)

    Pozdrowienia!

    RispondiElimina
  2. Mniamuśne!A ja właśnie za chwilkę mam 40-kę i tez mnie lata nie przerażają ;)
    Nie zauważyłam....czy jest u Ciebie tiramisu?Bardzo chciałabym przepis na takie prawdziwe :)

    RispondiElimina
  3. mmm bardzo smakowicie wygląda, chyba się skuszę:D

    RispondiElimina
  4. no to spóźnione: Wszystkiego najlepszego! :)

    RispondiElimina
  5. Wszystkiego najlepszego urodzinowo Ci życzę. Mam limoncello, a sycylijskie cytryny niedługo do mnie dotrą i wtedy zrobię sobie takie ciacho. Kuszące.

    RispondiElimina
  6. Dziekuje, dziekuje, dziekuje serdecznie :-)

    @ Trill kobieta tak jak wino .... dawno temu zmartwilam sie 25 letnimi urodzinami a dzis czuje wlasciwie, ze naprawde zyje :-)
    Tiramisu robie raczej w lecie, choc obiecuje, ze kiedys pokaze jak go robie. Kiedy nie wiem, bo slodkosci robie tylko z jakiejs okazji, czyli nieczesto. Ale uprzedzam uzywam zupelnie prostego przepisu bez zadnych likierow amaretto i przesypuje kakao.

    Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

    RispondiElimina
  7. Nie dziwię się, że jest tak wszechdoceniany :-) Już po lekturze samej listy składników człowiek się ślini ;)

    RispondiElimina
  8. Ostatnio zaniedbalam czytanie blogow, ale jak widze taki tort to ochota na czytanie wraca. Po pierwsze wszytkiego najlepszego!
    Po drugie tort wyglada efektowanie, a jak sie przyjrzec dekoracja taka prosta - lubie takie!

    RispondiElimina
  9. @ Avrèn ja delizie al limone uwielbiam. Kiedys zrobie te w wersji jednoporcjowej.

    @ cucinissima ja podobnie jak Ty nie za bardzo mam czas na zagladanie na inne blogi. Czasem nawet cos ugotuje, sfotografuje i nie mam czasu miesiacami na dokonczenie postu. Mam nadzieje , ze moi czytelnicy rozumieja i nie maja za zle, ze do nich rzadko zagladam. Widzialam u Ciebie trofie i inne. Bravissima:-)))

    RispondiElimina
  10. Bardzo dziękuję,bo właśnie o takie proste mi chodzi.Nie lubię zbytnich kombinacji :)

    RispondiElimina
  11. o, porcelana z Chodzieży. okropna:) pochodzę z tych okolic i absolutnie wszyscy sąsiedzi mieli ten serwis za szybką w meblościance.

    RispondiElimina
  12. @ gruba jadziu kazdy ma inny gust. Jeden lubi jesc na gresach z Ikei, inny na cienkiej porcelanie, inny na bialych kwadratowych. Ja serwis odziedziczylam po mamie i ze wzgledow emocjonalnych lubie go uzywac, szczegolnie z jakiejs okazji. Na dodatek nie widze w tym serwisie nic okropnego. Na dobicie powiem Ci, ze wzielam sobie tez pare sporych krysztalow i wstawilam do witryny. Ot, taki mam niewybredny gust.

    RispondiElimina
  13. anthony, zrobilam ten tort, pyszny byl ale masa do przelozenia wyszla mi lekko plynna, a ta do oblozenia tortu znow strasznie gesta, czy moglabys napisac jaka konsystencje powinny miec te masy bo moze cos zle zrobilam,

    RispondiElimina
  14. @ bogusiu ciesze sie, ze smakowal Ci tort. Szkoda tylko, ze wewnetrzny krem sie uplynnil. Wg mnie "rozbila sie" smietana. Nastepnym razem sprobuj wymieszac krem lyzka.Mozesz tez zwiekszyc troche ilosc maki ziemniaczanej np. do 90 lub zastapic pszenna. W drugim przypadku smietanki nie ubijaj na sztywno.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Wielkie podziekowania za odpowiedz, kolejna proba tortu juz wkrotce i mam nadzieje ze juz bedzie tak jak powinno byc :) Ten tort jest naprawde rewelacyjny smakowo, tylko szkoda ze moje zapasy cytryn z twojego wybrzeza juz sie skonczyly :(

      Elimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)