Te propozycje widzialam kiedys na blogu lashqueen- Italia od kuchni. Zrobilam te frittate w lecie. Byla bardzo smaczna. No i moje dziecko zjadlo i szpinak, ktorego nie chce jesc, podobnie jak i innych warzyw.
Na 2 osoby:
4 jajka
500 g szpinaku
2 lyzki parmezanu
oliwa lub maslo do smazenia
sol i pieprz
Szpinak dokladnie umyc i zblanszowac w osolonym wrzatku. Jesli chcecie zamiast blanszowac mozecie go udus na odrobinie masla. Zblanszowany szpinak odcedzic, dobrze odcisnac z wody i z grubsza posiekac.
W misce roztrzepac lekko jajka, dodac 2 lyzki startego parmezanu, szpinak i doprawic na sol i pieprz.
Smazyc na patelni, na wolnym ogniu pod przykryciem, az spod sie zarumieni a wierzch zetnie. Przewrocic frittate i dosmazyc z drugiej strony juz bez przykrycia.
Smacznego.
Uwielbiam szpinak i uwielbiam frittate! Super połączenie! Pozdrawiam :)
RispondiEliminaUwielbiam szpinak, więc Twoją frittatę pochłonęłabym z wielką przyjemnością :-)
RispondiEliminaOj, bardzo by mi taka frittata zasmakowala... Szpinak lepszy bedzie swiezy, czy mrozony tez sie nada?
RispondiEliminapyszna!!
RispondiEliminauwielbiam :)
RispondiEliminaPysznie!
RispondiEliminaPyszna! ja też lubie szpinak i takie jedzonko:)
RispondiEliminaPozdrawiam.
@ dziewczyny polecam frittate. Bardzo dobra. Zrobie ja jeszcze w troche innej wersji.
RispondiElimina@ Maggie moze byc i mrozony szpinak. Wazne jedynie, zeby nie byl zmiksowany a byly to liscie w calosci. Poddus go i odparuj na patelni. Pozdrawiam:-)
przepięknie wygląda i zapowiada się super smak. Chętnie wypróbuję ten wariant szpinakowy. Pozdrawiam
RispondiElimina