lunedì 7 novembre 2011

Frittata di spinaci, czyli frittata ze szpinakiem

Te propozycje widzialam kiedys na blogu lashqueen- Italia od kuchni. Zrobilam te frittate w lecie. Byla bardzo smaczna. No i moje dziecko zjadlo i szpinak, ktorego nie chce jesc, podobnie jak i innych warzyw.

Na 2 osoby:
4 jajka
500 g szpinaku
2 lyzki parmezanu
oliwa lub maslo do smazenia
sol i pieprz


Szpinak dokladnie umyc i zblanszowac w osolonym wrzatku. Jesli chcecie zamiast blanszowac mozecie go udus na odrobinie masla. Zblanszowany szpinak odcedzic, dobrze odcisnac z wody i z grubsza posiekac.
W misce roztrzepac lekko jajka, dodac 2 lyzki startego parmezanu, szpinak i doprawic na sol i pieprz.
Smazyc na patelni, na wolnym ogniu pod przykryciem, az spod sie zarumieni a wierzch zetnie. Przewrocic frittate i dosmazyc z drugiej strony juz bez przykrycia.
Smacznego.

9 commenti:

  1. Uwielbiam szpinak i uwielbiam frittate! Super połączenie! Pozdrawiam :)

    RispondiElimina
  2. Uwielbiam szpinak, więc Twoją frittatę pochłonęłabym z wielką przyjemnością :-)

    RispondiElimina
  3. Oj, bardzo by mi taka frittata zasmakowala... Szpinak lepszy bedzie swiezy, czy mrozony tez sie nada?

    RispondiElimina
  4. Pyszna! ja też lubie szpinak i takie jedzonko:)
    Pozdrawiam.

    RispondiElimina
  5. @ dziewczyny polecam frittate. Bardzo dobra. Zrobie ja jeszcze w troche innej wersji.

    @ Maggie moze byc i mrozony szpinak. Wazne jedynie, zeby nie byl zmiksowany a byly to liscie w calosci. Poddus go i odparuj na patelni. Pozdrawiam:-)

    RispondiElimina
  6. przepięknie wygląda i zapowiada się super smak. Chętnie wypróbuję ten wariant szpinakowy. Pozdrawiam

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)