sabato 19 novembre 2011

Bucatini con le zucchine, czyli makaron bucatini ze smazona cukinia

To proste danie i bardzo smaczne. Tzn. mi smakuje. Jesli uzyjemy do przygotowania makaronu spaghetti a do posypania sera Provolone del Monaco to zjemy wtedy specjal z polwyspu sorrentynskiego (wybrzeze Amalfi) - spaghetti di Nerano. Ja uzylam makoronu bucatini a do posypania parmezanu. Mozemy wybrac i inny format makronu dlugiego tj. vermicelli lub makaron krotki typu penne.


Skladniki
srednio na osobe:
150 - 200 g cukinii
80 - 120 g makaronu

oliwa
2 zabki czosnku
drobno straty parmezan
pieprz
pare listkow bazylii


Wykonanie:
Cukinie myjemy i osuszamy. Kroimy na cienkie plasterki. Na patelnie wylewamy obficie oliwe i smazymy partiami plastry cukinii. Nie polecam smazyc zbyt duzej ilosci na raz, bo wtedy beda sie dusic a nie smazyc. Obsmazamy na zloto. Wyjmujemy z oliwy lyzka cedzakowa i lekko solimy.
W miedzyczasie nastawiamy wode na makaron. Gdy cukinie sa usmazone wrzucamy makron, solimy i gotujemy al dente.
Na inna patelnie wylewamy pare lyzek oliwy obsmazamy na zloto lekko zgnieciony czosnek i go usuwamy. Odcedzamy makaron i wrzucamy na patelnie ze zaromatyzowana oliwa, dodajemy usmazone cukinie, dodajemy pare poszarpanych lisci bazylii i posypujemy calosc obficie drobno startym parmezanem i odrobina pieprzu. Mieszamy dokladnie calosc i serwujemy.

Jesli Wam smakowalo to polecam rowniez inne danie tego typu tylko z dodatkiem smietany i sera provola (wedzona mozzarella) - Rigatoni con zucchine, provola e panna, czyli makaron rigatoni z cukinia, serem provola i smietana

Smacznego.

7 commenti:

  1. Mniam, pyszności. Uwielbiam cukinie:)
    Moje smaki !

    RispondiElimina
  2. Potęga prostoty - kilka świetnych składników i już nie można myśleć o niczym innym na jutrzejszy obiad.

    RispondiElimina
  3. bardzo lubię takie proste dania co szybciutko się robi. Jest tyle możliwości, że szok, ale Twoje amciu strasznie mocno pachnie tu u mnie. Pozdrawiam

    RispondiElimina
  4. Proste i smaczne danie:) Bardzo mi się podoba:)

    RispondiElimina
  5. Bardzo lubię i robię od dawna. U mnie o wiele bardziej czosnkowe.

    RispondiElimina
  6. Dziekuje wszystkim za wizyte.
    @ gruba jadziu ilosc dodanego czosnku to juz kwestia naszych gustow i smaku. W Polsce do dan dodaje sie duzo cebuli, czosnku, roznych przypraw. We Wloszech gotuje sie troszke inaczej, ale przeciez nikt nam nie zabrania gotowac wg naszego uznania.Dzieki, ze wpadlas:-)

    RispondiElimina
  7. Proste, bardzo smaczne. Uwielbiam te smaki.

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)