domenica 12 giugno 2011

Busiate con pesto alla trapanese, czyli makaron busiate z pestem z Trapani


Pare dni temu zrobilismy (zrobiliscie i Wy???)  makaron busiate. Dzis zrobilam do niego sos - pesto alla trapanese.
Jako, ze nie mieszkam w Trapani, poczytalam co pisza o tym pescie Ci co w Trapani sie urodzili i wychowali. Takie zrodlo jest chyba najbardziej rzeczowe. Tu i tu.
Glowne zasady to:
a) ilosc czosnku - 1 zabek na osobe + 1 zabek
b) pesto nie ma byc totalnie zmiksowane, ma sie w nim wyczuwac kawaleczki migdalow, pomidorow
c) nie ma byc zbyt czerwone a z pomidorow nalezy usunac skorke i pestki
d) migdaly maja byc ze skorka
e) idealnie jest miec do jego przyrzadzenia drewniany mozdzierz

Pesto alla trapanese
skladniki:
4 - 5  zabki czosnku
500 g dojrzalych pomidorow
spory peczek bazylii
ok. 100 g migdalow (dwie garscie)
oliwa z oliwek
sol

Jesli chcecie zrobic pesto w mozdzierzu najpierw nalezy rozetrzec czosnek. Pozniej dodac bazylie i sol (najlepiej gruba, morska). Nastepnie migdaly. Pozniej pomidory i oliwe. Na koncu doprawiamy na sol.
Ja rozdrobnilam wszystko blenderem. Dalam razem czosnek, bazylie, szczypte soli, migdaly i troche oliwy. Osobno rozdrobnilam pomidory (nie na papke, ale tak ze wyczuwalne sa jeszcze kawalki). Wymieszalam wszystko dodajac troche oliwy i soli do smaku.


Pesto podajemy z makaronem busiate lub innym np. mafalde lunghe, spaghetti.
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzatku. Odcedzamy. Mieszamy z czescia pesta. Wykladamy na talerze. Polewamy dodatkowo sosem i posypujemy startym pecorino.
Smacznego :-)

P.S. Uprzedzam, ze czosnek dosyc czuc. Jesli przeszkadza Wam jego smak zredukujcie ilosc dodanego do pesta czosnku.

3 commenti:

  1. No piekny, i chyba wszystkie skladniki tego pesto mam w domu, wiec nie wykluczone, ze jutro sie na nie porwe ;))
    A przy okazji mam jedno pytanie: kupilam sobie taki makaron "grattini" z wygladu przypominajacy kuskus. No moze troche grubszy. Kiedys znajomy karmil nas takimi zupkami prawie jak dla dzieci, zatesknilo mi sie za nimi, a te zupki to byly w czasach, ze przepisow sobie nie notowalam ;)) Wiec moze podsunelabys mi jakis pomysl, jak te grattini przyrzadzic-bylabym bardzo wdzieczna.

    RispondiElimina
  2. Pesto alla trapanese uwielbiam. Gotuje je od lat, a poznalam dzieki "Jamie's Italy", to polaczenie skladnikow jest po prostu boskie. :) Nie wiem, czy sie chwalilam, ale w tym roku uda mi sie odwiedzic Italie - juz sie nie moge doczekac, takze z powodu jedzenia. Pozdrawiam!

    RispondiElimina
  3. jestem bardzo ciekawa tego pesto. Podoba mi się szczególnie ten dodatek migdałów.

    przy okazji zapraszam do wzięcia udziału w konkursie: http://justmydelicious.blogspot.com/p/amica-integracje-kulinarne.html :)

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)