domenica 6 marzo 2011

Torta caprese, czyli ciasto z migdalow i czekolady


Ciasto Caprese jest slodkoscia o neapolitanskim rodowodzie, a dokladnie z Capri. Glowne skladniki to czekolada i migdaly, bez dodatku maki. Ciasto po upieczeniu na zewnatrz tworzy lekko chrupiaca skorupke a wewnatrz jest mieciutkie i wilgotne.

La torta caprese è un dolce napoletano, originario dell’isola di Capri, fatto di cioccolato e mandorle senza aggiunta di farina. La torta è croccante all’esterno ma umida e morbida al suo interno.

Torta Caprese
300 g gorzkiej czekolady
300 g migdalow
200 g masla
300 g cukru
6 jajek
szczypta soli
1 lyzeczka mielonej kawy
kieliszek likieru (np. strega, liquirizia, sambuca, koniak, goldwasser itp.)
cukier puder do posypania


Torta Caprese
300 g di cioccolato fondente tritato
300 g di mandorle tritate
200 g di burro
300 g di zucchero
6 uova
pizzico di sale
1 cucchiaino di caffé crudo
1 bicchierino di liquore (strega, liquirizia, sambuca)
zucchero a velo



Wykonanie:
Ubic mikserem zoltka z cukrem.
Dodac partiami miekkie maslo.
Dodac zmielona, posiekana drobno lub rozpuszczona w kapieli wodnej czekolade.
Wymieszac rozdrobnione migdaly, szczypte soli i kawe i stopniowo dodawac je do masy wlewajac partiami likier.
Ubic na sztywno bialka i dodac je do masy mieszajac lyzka z gory w dol, tak aby ich nie rozbic.
Wylac mase do niskiej formy (idealna do tart, zwerzonych ku dolowi) wysmarowanej maslem i wysypanej maka.
Piec w nagrzanym wczesniej piekarniku w temperaturze 180°c przez 45 minut. Jesli pieczemy z termoobiegiem 160°C przez 45 minut i 130°C przez 15 minut.
Gdy ciasto przestygnie odwrocic i posypac cukrem pudrem.

Preparazione:
Sbattere in un recipiente i tuorli e lo zucchero con un mixer.
Aggiungere il burro e amalgamare bene.
Versare il cioccolato.
Miscelare le mandorle, il sale, il caffé e aggiungere il tutto al composto precedente versando man mano anche il liquore.
Montare a neve gli albumi ed incorporateli delicatamente all'impasto lavorando con un cucchiaio dal basso verso l'alto per non smontarli.
Versare tutto in un stampo basso per dolci imburrato ed infarinato.
Infornare la torta in forno preriscaldato a 180°C per 45 min. o se ventilato 160°C per 45 min. e 130°C 15 min.
Lasciare raffreddare la torta ed impolverare di zucchero a velo.



Ciasto jest latwo zrobic i jest bardzo smaczne. Uwielbiaja je rowniez dzieci :-)
Smacznego!
Buon appetito!
Dodam jeszcze zdjecie z Capri. Widok z Anacapri na faraglioni.
I aby szybciej do lata :-)))

17 commenti:

  1. Piękne zdjęcie. Szkoda, że nie wrzucasz tu częściej fotek z Twoich okolic.
    Pozdrawiam!

    RispondiElimina
  2. Ciasto stanowczo do wypróbowania! Przepis już sobie zapisałam:) Pzdr Aniado Ps. Takich widoków na co dzień - szczerze zazdroszczę :)

    RispondiElimina
  3. Wspaniałe to ciasto! Chetnie kiedys wypróbuję przepis, bo bardzo mi się podoba.
    Pozdrowienia:)

    RispondiElimina
  4. Wygląda absolutnie pysznie! Ciężkie, czekoladowe ciasto musi być dobre :)

    RispondiElimina
  5. Nie dość że ciasto piękne, to jeszcze świetnie udekorowane i w towarzystwie TAKICH widoków...piękności, w dodatku smakowite :-)

    RispondiElimina
  6. Wspaniale czekoladowe...

    RispondiElimina
  7. mniam, mniam...!
    ciasto idealne na niedzielne pogawędki przy kawie ;]

    RispondiElimina
  8. Dziekuje wszystkim za wizyte i serdecznie polecam to ciastko. Jest bardzo smaczne.

    RispondiElimina
  9. robiłam kiedys z przepisu z Ksiazki kucharskiej rodzina soprano i faktycznie to ciasto jest przepyszne! tylko nie miałam takiej fajnej wycinanki;)

    RispondiElimina
  10. @ Bernadeta pamietam i z GP i z innej strony. A wycinanke to ja tak sama :-)
    Ale faktycznie z napisem, choc moze inna trzcionka, kupimy to ciasto w kazdej cukierni w Neapolu.

    RispondiElimina
  11. gia ho fatto questa torta..e' buonissima!!an'altro miracolo!! ho aggiunto jack daniels black-perche non avevo altro alcool, e su ho fatto smeligliatura di limone e buccia.e davvero e' meraviglioso..il sapore..esatto la torta e' croccante all'esterno ma umida e morbida al suo intero..grazie|!!

    RispondiElimina
  12. @ Anonimo - ma prego:-))) Mi fa veramente piacere che hai provato e hai gradito. E' tutto vero, la totra é buonissima. Meglio ancora se mandorle non sono tritate molto fine. Grazie ancora che mi hai fatto sapere il risultato.

    RispondiElimina
  13. Witam po raz pierwszy pisemnie:)
    Nie miałam migdałów, dodałam zmielone orzechy laskowe - ciasto przepyszne.
    A tak w ogóle rozdrobnione - w oryginale - migdały to posiekane bardzo drobno,czy zmielone?
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    RispondiElimina
  14. Dziekuje Agnieszko, ze sprobowalas. Warto, prawda? Ciasto wyglada na suche a jest zupelnie odwrotnie. Jest wspaniale wilgotne i czekoladowe. Ja je uwielbiam i wole tysiac razy od czekoladowych robionych na mace :-)
    Ja migdaly miele w maszynce do miesa, ale przez grube oczka. Przepuszczam tak i czekolade. Wtedy w ciescie, podczas jedzenia wyczuwa sie kawaleczki czekolady i migdalow. Oczywiscie jesli mamy make migdalowa to przeciez nie zmieni nam smaku ciasta. Posiekanie nozem nie wystarczy.
    Musze kiedys zrobic w wersji orzechowej i sprawdzic czy bedzie mi rownie smakowala. Twoj eksperyment zacheca i mnie do podjecia proby :-) Jesli sfotografowalas ciasto, to jesli chcesz dodam zdjecie do "przepisy, z ktorych skorzystaliscie". Pozdrawiam serdecznie i ciesze sie, ze ciasto przypadlo do gustu.

    RispondiElimina
  15. Wczoraj upieklam ciasto czekoladowe. Cala rodzina sie nim zachwycala. Dzisiaj zostal jeszcze kawalek i dalej jest przepyszne. Tak wspanialego w smaku a jednoczesnie prostego do zrobienia ciasta jeszcze nie jadlam. Bardzo dziekuje za przepis. Kasia z Polski.

    RispondiElimina
  16. @ Kasiu ciesze sie niezmiernie, ze ciasto przypadlo do gustu. Mimo, ze proste w wykonaniu i niepozorne jest jednym z moich ulubionych :-) Pozdrawiam.

    RispondiElimina
  17. g e n i a l n e! dopiero co wyjęłam z piekarnika, a już nie ma pół blachy.. ;)

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)