sabato 19 febbraio 2011

Pizza marinara


Pizza marinara jest obok margherity i pizzy smazonej (pizza fritta, calzone fritto), jedna z najstarszych rodzajow pizzy rodem z Neapolu.
Jak mogloby sie wielu osobom wydawac z nazwy, pizza ta nie ma nic wspolnego z owocami morza. Skad wiec ta nazwa? Jak wyczytalam w wikipedii poczatkowo dodawano na pizze malenkie rybki. W innym zrodle przeczytalam zas, ze byla to pizza robiona przez marynarzy na statkach z dostepnych skladnikow, ktore szybko sie nie psuly tj. czosnku i oregano.
Pizza ta jest sprzedawana w kazdej pizzeri w Neapolu i prowincji.

Pizza marinarapuszka pomidorow (pezzettoni lub pomodorini)
czosnek
oregano
oliwa
sol


Wykonanie:
1. Przygotowujemy ciasto na pizze.
Wykonalam ja z:
250-300 g maki
150 ml cieplej wody
8 g drozdzy
plaska lyzeczka soli
O tym jak zagniesc ciasto czytajcie w tym poscie.

2. Wyrosniete ciasto rozciagamy na natluszczonej blasze.

3. Wykladamy na wierzch pomidory. Uzylam tu cale, male pomidorki ze skorka, z puszki. Nazywane sa pomodorini di collina. Nalezy je lekko rozgniesc, dodac sol do smaku i wylac wraz z zalewa na pizze.


3. Pizze posypujemy obficie oregano, rozkladamy rownomiernie pociety na cienkie plasterki czosnek i polewamy nitka oliwy.


4. Pieczemy w maksymalnie nagrzanym piekarniku (z termoobiegiem) przez okolo 20 minut.


Smacznego :-)

9 commenti:

  1. Taka pizza jest najlepsza. Ciasto, pomidory, czosnek i bazylia. Cienkie ciasto. Tylko jak przekonać do tego domowników ze schabowymi tradycjami?

    RispondiElimina
  2. @ Kubelku tu nie daje sie bazylii a oregano i to nie jest zamienne. A faktycznie lubie te pizze w jej prostocie i czesto robie :-) Pozdrawiam!

    RispondiElimina
  3. Bardzo apetycznie i naturalnie wygląda! Tylko kilka składników, a tu takie czary. Pozdrawiam!

    RispondiElimina
  4. To pizza zdecydowanie dla mnie, oregano sypię zawsze na pomidory garściami, uwielbiam je. I nie tylko na pomidory :)

    RispondiElimina
  5. Jak dla mnie to idealna pizza!:)

    RispondiElimina
  6. właśnie z pizzerii wróciłam xd
    ale domowej nie dorówna nawet taka najlepsza.

    RispondiElimina
  7. Complimenti per la bellissima pagina polacca con ricette originali napoletane(meridionali).
    Un saluto da un meridionale che vive in Polonia! :) R.Marino

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)