domenica 20 febbraio 2011

Strudel con ricotta, bietole e pinoli, czyli strudel z ricotta, bocwina i orzeszkami piniowymi


Zrobilam go pare dni temu. Dokladnie na walentynki. Moj maz nie jest amatorem slodyczy natomiast bardzo lubi rzeczy "slone". I tak to wlasnie powstal ten strudel.

Nie wiem czy znacie to warzywo? To bietola o bieta (Beta vulgaris) - bocwina.
Jesli nie macie dostepu do tego warzywa mysle, ze mozna w przepisie wykorzystac szpinak. Smak jest wprawdzie inny, ale ... :-)


Strudel
ciasto:
250 g maki
1 jajko lub 2 bialka
sok z polowy cytryny
szczypta soli
woda
maslo, smalec lub oliwa do posmarowania ciasta
1 jajko do posmarowania ciasta


Wykonanie:
Wysypac make w forme stozka. Zrobic zaglebienie. Wbic jajko lub dodac bialka, szczypte soli, sok z cytryny i wode tak, aby zagniesc ciasto.
Odstawic na pol godziny pod sciereczka.
Rozlozyc na stole obrus i podsypac go maka. Rozwalkowac ciasto na placek. Pozniej rozciagac ciasto palcami , najcieniej jak Wam sie to uda. Jesli ciasto sie troche porozrywa to niczemu to nie przeszkadza.
Zostawic rozciagniete ciasto, aby przeschlo.

W miedzyczasie przygotowac nadzienie.

Nadzienie:
0,5 kg bietoli - bocwiny
250 g ricotty
1 jajko
2 lyzki stratego parmezanu
2 lyzki orzeszkow piniowych
oliwa
sol i pieprz
zabek czosnku


Z bietoli odciac korzonki i parokrotnie umyc. Pokroic na 3- 4 cm kawalki.
Na oliwie zbrazowic czosnek i go usunac. Wrzucic warzywa. Posolic, dodac orzeszki piniowe i dusic pod przykryciem, az calosc calkowicie odparuje. Ostudzic.

Wymieszac bietole z ricotta, jajkiem i startym parmezanem. Posolic i popieprzyc do smaku.


Rozciagniete ciasto posmarowac plynnym tluszczem.
Rozsmarowac nadzienie i pomagajac sobie obrusem, zwinac strudel.
Ulozyc go na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Posmarowac z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°-190°C przez okolo 30 - 40 minut, az strudel ladnie sie zbrazowi.


Jest dobry i na cieplo i na zimno. Smacznego :-)

8 commenti:

  1. Beta vulgaris to po polsku burak ćwikłowy... :)

    RispondiElimina
  2. Wiesz co ,ja wolę na słodko,ale jak patrzę na Twój strudel to po prostu wymiękam, pysznie wygląda! :))

    RispondiElimina
  3. Po naszemu to się chyba nazywa boćwina.

    RispondiElimina
  4. Strudel to do tej pory kojarzył mi się tylko z czymś słodkim. A tutaj proszę, z botwinką!

    RispondiElimina
  5. wracając do tematu- można pewnie użyć lisci od buraków:) Może od buraków cukrowych, bo nie są czerwone :D:D::D

    RispondiElimina
  6. @ Dziewczyny macie racje. Tak, tak bocwina!!!! Juz poprawie w tytule.
    @ Ptasie mleczko masz racje !!!Tylko tych biet jest duzo roznych odmian. Mysle, ze mozna by sprobowac i z czerwona botwinka.

    RispondiElimina
  7. Ja też myślałam,że możliwe są tylko słodkie strudle, a jeśli nie to tym lepiej ;) Bocwina...nie znałam...w smaku przypomina szpinak?

    RispondiElimina
  8. Ja jak Twój mąż lubię słone rzeczy więc ten strudel do mnie bardzo zachęcająco przemawia:) Bardzo mi smakowała tarta z botwinką więc strudel też powinien być hitem.

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)