domenica 7 luglio 2013

Pomodori con il riso alla romana, czyli pomidory nadziewane ryzem po rzymsku


Pomidory nadziewane ryzem to lekka i prosta propozycja na letnia kolacje. Danie jest sycace. Mozemy je zjesc samodzielnie lub jako contorno - dodatek do jakiegos miesnego dania.

Z okraglych, sporych i dojrzalych pomidorow scinamy wierzchnia czesc i wydrazamy miazsz.
Do pomidorowej pulpy dodajemy spory peczek bazylii, natki pietruszki2-3 zabki czosnku. Blendujemy. Doprawiamy sola i wlewamy troche oliwy.
Dodajemy na kazdy pomidor plaska lyzke ryzu. Nie przesadzajmy z dodawaniem ryzu. Choc wydaje sie go malo, to znacznie powiekszy swa objetosc w finalnym daniu.
Wypelniamy pomidory i ukladamy je w naczyniu do zapiekania.


Pomidory nadziewane ryzem  podawane sa nieodlacznie z pieczonymi, w tym samym naczyniu ziemniakami.
Ziemniaki obieramy, kroimy w czastki. Doprawiamy sola i oliwa i ukladamy w naczyniu do zapiekania, obok pomidorow.
Jesli zostala nam niewykorzystane nadzienie z pomidorow, polewamy nim ziemniaki.


Zapiekamy co najmniej godzine, we wczesniej nagrzanym piekarniku., w temperaturze okolo 180-200°C. Danie ma odparowac i ziemniaki dobrze sie upiec.
Bardzo smaczne. Robilam juz kilkakrotnie. Polecam. :-)

Przepis kamomilli z forum gennarino .

16 commenti:

  1. Fajne, proste danie:) Jak dla mnie - bomba!

    Ściskam cieplutko!

    RispondiElimina
  2. Mniam, bardzo smakowite, bardzo po włosku. Lubię :)

    RispondiElimina
  3. czyli napełniamy surowym ryżem? fajne, muszę spróbować.

    RispondiElimina
  4. fajny patencik. Warto wypróbować :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    RispondiElimina
  5. Mogę tylko potwierdzić, PYSZNE ! Właśnie zjadłam, mięso w ogóle nie potrzebne, zwłaszcza latem. Pozdrawiam Italię, zobaczę ją już za dwa tygodnie. BACI

    RispondiElimina
  6. You cook italian recipes very good, dear! <3 You're wonderful and... nice to meet you!! :))
    Kisses and congratulations, have a great sunday!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. @ Ely welcome ;-)
      Thank you very much for compliments and I hope recipes I published you are going to try?
      Greatings and have a nice holidays too.

      Elimina
  7. Ha! Też potrzebuję dodatkowego wyjaśnienia:
    1. Czy dodajemy suchy, nieugotowany ryż? (domyślam się, że tak, ale dla pewności wolę zapytać)

    2. Dlaczego to nadzienie jest takie białawo miętowe, jeśli tam (jak zrozumiałam z przepisu, jest tylko miąższ z pomidorów, bazylia z pietruszką i czosnek. Wygląda, jakby tam jakiś mascarpone był.

    Wygaląda pysznie :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. @ przepraszam,ze troche z opoznieniem odpowiadam.
      1. ryz nieugotowany - nie nalezy przesadzac , wystarczy plaska lyzka, choc wydaje sie go malo pozniej wpije cala wilgoc i wypelni pomidor. chyba, ze pomidory sa naprawde wielkie, to wtedy dodajemy jeszcze po pol lyzki na pomidor.
      2. sa tylko podane skladniki. po zblendowaniu zrobila sie pianka, ktora pozniej wyplynela na powierzchnie.
      ;-) mam nadzieje, ze hiszpanie troche spasowali z piknikami .

      Elimina
  8. Przygotowałam to danie już dwukrotnie. Naprawdę smaczne.

    RispondiElimina
  9. Zrobiłam i będę powtarzać :)

    RispondiElimina
  10. Ho sbagliato, perdonami! Sicuramente proverò tante delle tue ricette.. mi ispirano moltissimo! Un abbraccio e un felice pomeriggio <3 Mając tak wiele przyjaźni i gratulacje!

    RispondiElimina
  11. Jak zwykle dobry,prosty pomysł! uwielbiam tego bloga!

    RispondiElimina
  12. A co z pulpą? Czy dodć do pomidorów czy tylko na ziemniaki?

    RispondiElimina
    Risposte
    1. @ Pulpe pomidorowa miksujemy z ziolami, czosnkiem. Doprawiamy sola, oliwa, dodajemy ryz i tym napelniamy pomidory. Jesli zostanie to dajemy na wierzch. :-)

      Elimina
  13. Przepraszam, nie podpisałam się - pozdrawiam
    Ania

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)