▼
domenica 7 luglio 2013
Pomodori con il riso alla romana, czyli pomidory nadziewane ryzem po rzymsku
Pomidory nadziewane ryzem to lekka i prosta propozycja na letnia kolacje. Danie jest sycace. Mozemy je zjesc samodzielnie lub jako contorno - dodatek do jakiegos miesnego dania.
Z okraglych, sporych i dojrzalych pomidorow scinamy wierzchnia czesc i wydrazamy miazsz.
Do pomidorowej pulpy dodajemy spory peczek bazylii, natki pietruszki i 2-3 zabki czosnku. Blendujemy. Doprawiamy sola i wlewamy troche oliwy.
Dodajemy na kazdy pomidor plaska lyzke ryzu. Nie przesadzajmy z dodawaniem ryzu. Choc wydaje sie go malo, to znacznie powiekszy swa objetosc w finalnym daniu.
Wypelniamy pomidory i ukladamy je w naczyniu do zapiekania.
Pomidory nadziewane ryzem podawane sa nieodlacznie z pieczonymi, w tym samym naczyniu ziemniakami.
Ziemniaki obieramy, kroimy w czastki. Doprawiamy sola i oliwa i ukladamy w naczyniu do zapiekania, obok pomidorow.
Jesli zostala nam niewykorzystane nadzienie z pomidorow, polewamy nim ziemniaki.
Zapiekamy co najmniej godzine, we wczesniej nagrzanym piekarniku., w temperaturze okolo 180-200°C. Danie ma odparowac i ziemniaki dobrze sie upiec.
Bardzo smaczne. Robilam juz kilkakrotnie. Polecam. :-)
Przepis kamomilli z forum gennarino .
Fajne, proste danie:) Jak dla mnie - bomba!
RispondiEliminaŚciskam cieplutko!
Mniam, bardzo smakowite, bardzo po włosku. Lubię :)
RispondiEliminaczyli napełniamy surowym ryżem? fajne, muszę spróbować.
RispondiEliminafajny patencik. Warto wypróbować :)
RispondiEliminaPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Mogę tylko potwierdzić, PYSZNE ! Właśnie zjadłam, mięso w ogóle nie potrzebne, zwłaszcza latem. Pozdrawiam Italię, zobaczę ją już za dwa tygodnie. BACI
RispondiEliminaYou cook italian recipes very good, dear! <3 You're wonderful and... nice to meet you!! :))
RispondiEliminaKisses and congratulations, have a great sunday!
@ Ely welcome ;-)
EliminaThank you very much for compliments and I hope recipes I published you are going to try?
Greatings and have a nice holidays too.
Ha! Też potrzebuję dodatkowego wyjaśnienia:
RispondiElimina1. Czy dodajemy suchy, nieugotowany ryż? (domyślam się, że tak, ale dla pewności wolę zapytać)
2. Dlaczego to nadzienie jest takie białawo miętowe, jeśli tam (jak zrozumiałam z przepisu, jest tylko miąższ z pomidorów, bazylia z pietruszką i czosnek. Wygląda, jakby tam jakiś mascarpone był.
Wygaląda pysznie :)
@ przepraszam,ze troche z opoznieniem odpowiadam.
Elimina1. ryz nieugotowany - nie nalezy przesadzac , wystarczy plaska lyzka, choc wydaje sie go malo pozniej wpije cala wilgoc i wypelni pomidor. chyba, ze pomidory sa naprawde wielkie, to wtedy dodajemy jeszcze po pol lyzki na pomidor.
2. sa tylko podane skladniki. po zblendowaniu zrobila sie pianka, ktora pozniej wyplynela na powierzchnie.
;-) mam nadzieje, ze hiszpanie troche spasowali z piknikami .
Przygotowałam to danie już dwukrotnie. Naprawdę smaczne.
RispondiEliminaZrobiłam i będę powtarzać :)
RispondiEliminaHo sbagliato, perdonami! Sicuramente proverò tante delle tue ricette.. mi ispirano moltissimo! Un abbraccio e un felice pomeriggio <3 Mając tak wiele przyjaźni i gratulacje!
RispondiEliminaJak zwykle dobry,prosty pomysł! uwielbiam tego bloga!
RispondiEliminaA co z pulpą? Czy dodć do pomidorów czy tylko na ziemniaki?
RispondiElimina@ Pulpe pomidorowa miksujemy z ziolami, czosnkiem. Doprawiamy sola, oliwa, dodajemy ryz i tym napelniamy pomidory. Jesli zostanie to dajemy na wierzch. :-)
EliminaPrzepraszam, nie podpisałam się - pozdrawiam
RispondiEliminaAnia