venerdì 14 dicembre 2012

Pizza margherita


Pizza margherita. Znana chyba kazdemu. Najpopularniejsza pizza na swiecie. Pochodzi z Neapolu.
Jak wiesc niesie, pizza powstala 1889 roku, na czesc krolowej Wloch - Malgorzaty Sabaudzkiej. Kucharz Raffaele Esposito, z Pizzeria Brandi, stworzyl pizze ktorej kolory skladnikow raprezentowaly barwy narodowe Wloch - zielony (bazylia), bialy (mozzarella) i czerwony (pomidory). Pizze nazwano od imienia krolowej - Margherita.

Jak ja zrobic?
Najpierw zagniotlam ciasto:
W 200 ml cieplej wody rozpuscilam 10 g swiezych drozdzy. Wsypalam lyzeczke soli i dodalam stopniowo make pszenna typu 0. Poczatkowo mieszam ciasto lyzka, gdy zaczyna odchodzic od scianek miski, zagniatam reka. Zuzywam okolo 350 g maki. Ciasto wyrabiamy, az staje sie sprezyste, formujemy w kule i odstawiamy w cieple miejsce (okrywamy) do wyrosniecia.
Gdy ciasto podwoi objetosc, blache smarujemy oliwa lub smalcem. Rozciagamy na niej ciasto.
Smarujemy je pulpa pomidorowa (okolo 200 ml), doprawiona do smaku sola i polewamy nitka oliwy.


Pieczemy okolo 15 minut w maksymalnie nagrzanym piekarniku. Wyjmujemy. Rozkladamy pocieta w kostke mozzarelle ( okolo 250 g). Zapiekamy nastepne 5 minut, az ser sie rozpusci.
Rozkladamy na wierzchu porwane liscie bazylii.


Podajemy goraca. Smacznego :-)

14 commenti:

  1. Bardzo lubię margheritę. Mniam.
    To również ulubiona pizza mojego synka.
    Pozdrawiam Cię:)

    RispondiElimina
  2. Pizza wygląda przepysznie i ten seerrr mmmmmmmm uwielbiam!!:)) Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)

    RispondiElimina
  3. Na pizzę obowiązkowo wychodzę do knajpy, Mam nadzieje, że mnie nic nie podkusi, aby ja zrobić w domu, chocby wygladała, tak apetycznie jak twoja :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    RispondiElimina
  4. Margherita to jedna z moich ulubionych pizz. twoja wygląda przepięknie. Szkoda, że w Polsce większość pizzerii traktuje ją "po macoszemu" i często jest niesmaczna. W przypadku pizzy jestem zdania, że im mniej składników tym lepiej. Dlatego lubię upiec ją w domu :)

    RispondiElimina
  5. Ciao Aneta in questo giorno speciale che e' il Natale, ti auguro tanta Pace e serenità a te e famiglia.
    a presto

    RispondiElimina
  6. Wam również życzę, całej rodzince, spełnienia wszystkim marzeń i realoizacji wszystkich planów w nadchodzącym roku. I dużo zdrówka.
    Buziaki.

    RispondiElimina
  7. Spełnienia marzeń z Nowym Rokiem, samej radości każdego dnia i chwili wytchnienia tylko dla siebie. Szczęśliwego Nowego Roku!

    RispondiElimina
  8. Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku ! :)

    RispondiElimina
  9. Margherita to świetna pizza, bo można w niej cieszyć się smakiem pomidorów, świeżej bazylii i ciasta, które dla mnie jest zupełną podstawą pizzy. Dlatego, gdy biorę pizzę po raz pierwszy w lokalu, to jem właśnie margheritę. Całkiem niedawno taki test zrobiłem w Dominium i mimo, że to lokal należący do sieci (a wiadomo, co się mówi o "sieciówkach"), to mają naprawdę bardzo smaczne ciasto i fajne, świeże składniki. Warto próbować :)

    RispondiElimina
  10. jakiej wielkości jest ta blaszka na której zrobiłaś tą przepysznie wyglądającą margheritę?

    RispondiElimina
  11. ale smacznie wygląda ;) lubię taką pizzę i jakoś tak głodna się zrobiłam :D

    RispondiElimina
  12. Może i do pizzerii na miasto na pizzę można wyjść, jednak jakaż jest frajda wtedy, gdy dla przyjaciół, znajomych zrobi się wieczór włoski w domu...jest niepowtarzalny i ... come in Italia...buon apetit

    RispondiElimina
  13. Questo commento è stato eliminato dall'autore.

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)