▼
mercoledì 12 dicembre 2012
Pasta e lenticchie, czyli makaron z soczewica
Nie wiem jak Wy, ale ja, przynajmniej raz w tygodniu, w okresie zimowym, jadam dania ze straczkowymi. Po neapolitansku: makaron z fasola - pasta e fagioli, z ciecierzyca czy soczewica.
Dzis wlasnie o makaronie z soczewica. Oczywiscie to nie sa dania wyszukane. Prosta, zwyczajna i tradycyjna kuchnia. Czy smaczna? Dla mnie tak.
Zazwyczaj soczewice gotuje sama. W wiekszej ilosci, np. kilogram. Tego czego nie zuzyje porcjuje i mroze. Pozniej jest jak znalazl.
Soczewice zalewam obficie zimna woda. Wkladam 2 zabki czosnku, spora marchewke, pare galazek natki pietruszki i jesli mam, pare oskrobanych z lekka skor z parmezanu. Gotuje do miekkosci, co trwa jakas godzine, i na koniec sole. Po ugotowaniu usuwam czosnek i pietruszke. Marchewke rozgniatam widelcem.
Do przygotowania dania uzywamy drobnego makaronu ditalini (pierwsze zdjecie po lewej) lub polamanych spaghetti (zdjecie po prawej).
Spaghetti lamiemy na kawalki 2- 3 centymetrowej dlugosci.
Do rondla wlewamy pare lyzek oliwy. Dodajemy 2 lekko zgniecione zabki czosnku i je zbrazawiamy. Dodajemy soczewice wraz z woda, w ktorej sie gotowala. Daje srednio 1 chochle na osobe. Chwile calosc przesmazamy i podlewamy szklanka wrzatku. Usuwamy czosnek. Wrzucamy makaron (srednio 60- 80 g na osobe). Solimy do smaku. Gotujemy, az makaron bedzie ugotowany, w miare potrzeby podlewajac wrzatkiem.
Podajemy.
Wedlug upodoban mozemy makron z soczewica oproszyc pieprzem i posypac drobno startym parmezanem.
Smacznego :-)
P.S Skory z parmezanu jemy ze smakiem. Sa bardzo dobre :-)
Zima ma to coś, co powoduje, że na strąki mamy szczególną ochotę. Soczewicę uwielbiam. Czekam na nią teraz do sylwestra, ponoć wg. "włoskich wierzeń", przynosi ona pomyślność:D
RispondiEliminaPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Bardzo sie ciesze, ze sie "reaktywowalas" i czekam na kolejne rownie ciekawe przepisy. Soczewica bardzo kuszaca i wyobrazam sobie, ze rowniez krzepiaca ;))
RispondiEliminaPozdrawiam serdecznie ;)
I mnie się podoba. Uwielbiam włoską kuchnię, więc Twoje danie na pewno by mi smakowało.:)
RispondiElimina@ Dziekuje :-) Sprobujcie. Zawsze to jakas odmiana :-)
RispondiElimina