venerdì 20 aprile 2012

Pane, acciughe (alici) e burro, czyli proste kanapeczki z maslem i anchois



Upieklam wczoraj poznym wieczorem piekny chleb na zakwasie. Dzis rano kroilam swieze pajdki (pozniej je zamrazam, bo my jemy bardzo malo pieczywa) i jak to zwykle bywa, nie moglam odmowic sobie pokusy i go nie sprobowac.


Zrobilam prosta kanapke, bardzo czesto podawana jako przystawke (antipasto). Pasuje zarowno do serii przystawek rybnych jak i do tych na bazie wedlin czy serow.
Kromke chleba kroimy na wieksze lub mniejsze kawalki. Mozemy je lekko opiec, ale niekoniecznie. W zaleznosci od wielkosci kawalka chleba ukladamy wiorki masla i na tym fileciki anchois. Mozna tez podac na talerzu zwiniete fileciki i wiorki masla i obok chleb, wtedy kazdy sam zrobi sobie przekaske.
Polecam. Proste i zaskakujaco smaczne :-)

5 commenti:

  1. Mezczyzna pewnie zmarszczylby nos, za to ja skusilabym sie z przyjemnoscia!

    RispondiElimina
  2. Pyszna ta przekąska...pod wrunkiem,że chleb jest świeży i swojski :)

    RispondiElimina
  3. To może smakować tak jak trzeba, tylko u Ciebie we Włoszech;-)
    Pochwalę się, że zrobiłam Twój serniczek z ricotty i migdałów. Umieszczę niedługo na blogu. Pozdrawiam;-))

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)