lunedì 16 aprile 2012

Gnocchi alla sorrentina, czyli kluski z Sorrento

Gnocchi alla sorrentina to klasyk gastronomiczny, ktory serwuja wszystkie restauracje w Sorrento. Bardzo lubiany w calej Kampanii i cieszacy sie slawa chyba nie tylko we Wloszech.
W roznych wariacjach podawany jest w neapolitanskich domach na obiady niedzielne czy swiateczne.
Skladniki sa proste i nieskomplikowane: sos pomidorowy, kluski, mozzarella (fior di latte lub provola), parmezan i bazylia; a cale danie jest niezwykle smaczne. Jak to czesto bywa w kuchni wloskiej, proste skladniki i niezwykly rezultat.


Danie powinnismy zaczac od przygotowania sosu pomidorowego. Tzw. ragù. Mozna wykorzystac np. ragù zrobione na bazie miesa wolowego ( przepis Ragù ) lub na zrazach po neapolitansku ( przepis ) lub z pulpetow w sosie pomidorowym ( przepis ). Mozna tez zrobic prosty sos pomidorowy. Bedziemy potrzebowac:
2 zabki czosnku
2 puszki pomidorow bez skorki (pelati) lub 700 ml przecieru pomidorowego
pare lyzek oliwy
sol
Na oliwie zezlacamy lekko rozgniecione zabki czosnku i je usuwamy. Wlewamy rozdrobnione pomidory z puszki z zalewa lub przecier pomidorowy. Solimy i gotujemy na srednim ogniu, az sos odparuje i zgestnieje. Jesli uzylismy pomidorow z puszki (pelati) musimy pozniej sos przetrzec.

W miedzyczasie, gdy sos sie gotuje (oczywiscie sos na bazie miesa przygotowac lepiej dzien wczesniej), przygotowujemy kluski ziemniaczane - wloskie gnocchi.

Gnocchi
porcja dla 4 osob 600 g
400 g ugotowanych ziemniakow
200 g maki pszennej
szczypta soli


Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i przeciskamy przez praske. Ja niestety praski nie mialam. Obralam wiec ziemniaki, ugotowalam (bez soli) i ubilam tluczkiem na puree.
Na stolnice wysypujemy make, dodajemy ziemniaczne puree i szczypte soli. Zagniatamy ciasto.
Odrywamy kawalki ciasta i formujemy z niego waleczek - jakies 0,5- 1 cm srednicy. Odcinamy male kawaleczki z walka i przeciagamy po nich kciukiem, aby z kluseczki uformowal sie "zawijas". Odkladamy na sciereczke.
Nastawiamy wode na kluski i w miedzyczasie kroimy :
250 g mozzarelli (fior di latte- mozzarella krowia lub provola- mozzarella wedzona)
pare lisci swiezej bazylii


Kluski gotujemy w osolonym wrzatku. Doslownie 1 - 2 minuty, od chwili gdy wyplyna na powierzchnie.
Dokladnie je odcedzamy i wrzucamy do goracego sosu pomidorowego. Dodajemy pokrojona w kosteczke mozzarelle i liscie bazylii. Mieszamy calosc, az ser sie rozpusci i zacznie " ciagnac".


Wykladamy na talerze i posypujemy drobno startym parmezanem.


Smacznego :-)

18 commenti:

  1. Fajny pomysł na bezmięsny obiad, dziękuję :)

    RispondiElimina
  2. Uwielbiam gnocchi, a Twoje wygląda bardzo smacznie :)

    milka1204 z Pszczółkowego Gotowania

    RispondiElimina
  3. Dostałam ślinotoku i teraz nie mogę myśleć o pracy;-(
    Cudności!

    RispondiElimina
  4. Faktycznie bardzo proste, bardzo wloskie i na pewno wyjatkowo smaczne!

    RispondiElimina
  5. Świetny i prosty przepis. Na pewno spróbuję!

    Pozdrawiam

    RispondiElimina
  6. Mniam, jak smacznie ! Chętnie bym zjadła taki właśnie obiad.
    Super!
    pOzdrowienia:)

    RispondiElimina
  7. Uwielbiam gnocchi w sosie pomidorowym :D Inne sosy mogłyby dla mnie nie istnieć :D

    RispondiElimina
  8. Pyszna propozycja, czuję, że takie gnocchi będą za mną chodzić przynajmniej do wieczora

    RispondiElimina
  9. Dziekuje wszystkim za komentarze
    :-)
    Serdecznie polecam, bo kluseczki tak przygotowane sa pyszne. Przemyslcie te propozycje na niedzielny obiad :-)

    RispondiElimina
  10. Obłędnie wygląda ta potrawa! Grzechem byłoby nie spróbować!

    RispondiElimina
  11. masz sposób na formowanie gnocchi jak na Orecchiette :D Pozdrawiamy Tapenda

    RispondiElimina
  12. @ Kasia S, - ja robie kluseczki tak jak widzialam u tesciowej, zony szwagra i kuzynki meza, czyli wlasnie w ten sposob. Pozniej niektorzy robia z klusek z ziemniakami inni z samej maki a inni make wrzucaja na wrzatek i pozniej wyrabiaja ciasto.
    Orecchiette robi sie z innej maki. Ciasto jest twardsze i lepiej je rozciagnac nozem i pozniej trzeba je "wywrocic" na druga strone :-)

    RispondiElimina
  13. proste, pyszne - genialne:)

    RispondiElimina
  14. Gnocchi bardzo smaczne, ale do ziemniaków podczas ugniatania dodałam jeszcze łyżkę masła.

    RispondiElimina
  15. To dało mi wielkie pigwy, i przepis, że nie jestem szczęśliwy, jestem bardzo chwyta! z góry dziękuję
    I na pokład dobry przepis już rozpatrywane witryny takie jak ten http://le-couscous-marocain.com

    RispondiElimina
  16. Wow wygląda niesamowicie smacznie!
    Kocham italię :-)

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)