venerdì 9 marzo 2012

Sformato di ricotta e spinaci, czyli omlet z piekarnika z ricotta i szpinakiem


Skladniki:
przykladowo na 2 osoby
szpinak
4 jajka
3 lyzki drobno startego parmezanu
250 g ricotty
oliwa
sol i pieprz


Szpinak dokladnie myjemy. Otrzasamy z wody i dusimy na niewielkiej ilosci oliwy, az zupelnie odparuje.
W misce mieszamy dokladnie ricotte z jajami i parmezanem. Dodajemy szpinak i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.


Mase wylewamy do naczynia do zapiekania, wylozonego papierem do pieczenia lub teflonowego wysmarowanego oliwa. Zapiekamy przez okolo 30 minut w temperaturze 180 - 160°C.
Podajemy na cieplo jako samodzielne danie lub na zimno pokrojone np. w kosteczke jako przekaske - antipasto.
Smacznego :-)

P.S. Jesli chcecie przygotowac danie dla 4 osob proponuje zwiekszyc jedynie ilosc jajek, parmezanu i szpinaku. Jesli dla wiekszej liczby nalezy zwiekszyc rowniez ilosc ricotty.

14 commenti:

  1. Fajny pomysł, muszę wypróbować.

    RispondiElimina
  2. A takiego czegoś, to ja nie robiłam jeszcze. Zrobię z moją ulubioną owczą ricottą, myślisz, że wyjdzie równie dobre?

    RispondiElimina
  3. Szpinak i ricotta...niebiańskie połaczenie

    RispondiElimina
  4. @ smakowite.com dziekuje.Daj znac jak smakowalo.

    @ LQ pewnie, ze z owcza bedzie dobre. Ja akurat mialam smetna ricotte w kubeczku z supermarketu :-(

    @ Angie - polecam.

    RispondiElimina
  5. Piękny wzorek ze szpinaku powstał na omlecie;-)

    RispondiElimina
  6. Cudny omlet, pysznie wygląda! Nawet baardzo:)

    RispondiElimina
  7. Z przyjemnością nakarmię nim moich nieuczulonych w rodzinie. Wygląda super i bogaty w żelazo:)

    RispondiElimina
  8. Wspaniały :) Kocham ten włoski rozmach w gotowaniu. Żadne tam dietki-sretki tylko najlepsze smaki i radość z pysznego jedzenia!
    Wiosenne pozdrowienia (u Ciebie to pewnie już pełnia zieleni :))

    RispondiElimina
  9. Anthony, polecasz wspaniałe pomysły.Omlet już rozpłyną się w ustach-pycha. Życia mi zbraknie by to wszystko wypróbować, ale staram się. Ostatnio u mnie dość popularny jest Twój tort Mimoza...palce lizać. Dzięki

    RispondiElimina
  10. gdzie nowy post /:( ile mam czekac :(?

    RispondiElimina
  11. Wesołych Świąt Aneto;-)

    (usuń sobie weryfikację obrazkową, pewnie nie wiesz, że ją masz...)

    RispondiElimina
  12. Wesołych Świąt Wielkanocnych Anthony!
    Uściski:*

    RispondiElimina
  13. @ Anka Wroclawianka i Majana - dziekuje serdecznie za pamiec i zyczenia. Mam nadzieje, ze i Wy, spedzilyscie je w spokojnej, rodzinnej atmosferze. Pozdrawiam serdecznie.

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)