mercoledì 7 dicembre 2011

Risotto zucca e speck, czyli risotto z dynia i speckiem

Dzis rzadko u mnie proponowane risotto. Dlaczego? Po prostu risotta to nie sa dania pochodzace z regionu, w ktorym mieszkam, czyli Kampanii a ja najczesciej gotuje dania regionalne.
Speck - to wedlina pochodzaca z regionu Gorna Adyga - Alto Adige. To szynka wieprzowa uformowana w plaski plat. Najpierw jest zasalana  i aromatyzowana przyprawami, obsuszana a nastepnie wedzona w niskiej temperaturze. Czyli upraszczajac jest to prosciutto crudo - szynka tzw. parmenska aromatyzowana przyprawami i uwedzona na zimno.


Risotto zucca e speck
porcja na 2 osoby:
100 - 150 g ryzu (najlepiej na risotto)
300 g dynii
100 g specku
kieliszek bialego wina lub brandy
zabek czosnku
pieprz i ewentualnie sol
bulion lub wrzatek
lyzka masla
2 lyzki drobno startego parmezanu lub grana
oliwa

Wykonanie:
Na dno rondla wylac nitke oliwy. Podsmazyc na zloto lekko zgnieciony zabek czosnku. Usunac. Wrzucic pulpe dyni pokrojona w dosc drobna kostke. Podsmazyc na oliwie i dokladnie odparowac. Wrzucic pokrojone w paseczki plastry specku i podsmazyc. Wlac wino lub brandy i odparowac. Wrzucic ryz i podsmazyc, az ziarenka stana sie szkliste. Podlac chochla wrzacego bulionu lub wody. Gotowac, az ryz bedzie ugotowany podlewajac w miare potrzeby bulionem lub wrzatkiem. Gdy ryz jest gotowy Zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy maslo i starty ser i mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i ewentualnie sola. Ja zupelnie nie solilam. Speck sam w sobie jest dosc slony i podsmazony te sol oddaje. Dodany ser jest rowniez slonawy.
Co do skladnikow. Ilosci zaleza od waszych upodoban i apetytow.


Risotto bardzo mi smakowalo i na pewno jeszcze je powtorze. Wedzony smak specku bardzo pozytywnie przelamuje slodka i niewyrazna dynie.
Zycze i Wam smacznego :-)

Ponizej pare zdjec z Merano, ktore odwiedzilismy na wiosne tego roku, podczas tygodniowego wypadu do Trentino i Alto Adige.

5 commenti:

  1. idę do kuchni coś przekąsić, bo narobiłam sobie smaku samym patrzeniem, a jak poczytałam to mi w brzuchu zaburczało. Muszę poszperać po sklepach i poszukać tej szynki. Pozdrawiam

    RispondiElimina
  2. Pyszne to risotto, bardzo mi się podoba. Fajnie,że przygotowujesz regionalne dania, a od czasu do czasu inne też super :)
    Piękne zdjęcia z wycieczki.
    Pozdrawiam.

    RispondiElimina
  3. Piekne, papkowate, kremowe risotto! A za wloskimi wedlinami, podobnie jak za hiszpanskimi, przepadam.

    RispondiElimina
  4. Mmmm...rosotto...moje klimaty!;-)

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)