giovedì 3 novembre 2011

Cordon bleu, czyli kotlet drobiowy z nadzieniem z szynki i sera


Cordon Bleu, we Wloszech oznacza kotlet z kurczaka z nadzieniem z sera i szynki.
Jest powszechnie lubiany, zwlasza przez dzieci i dostepny w kazdym sklepie miesnym. Mozemy go kupic jako wyrob masowej produkcji lub zrobiony przez rzeznika, ale spokojnie mozemy go sobie przygotowac wlasnorecznie w domu.

Potrzebowac bedziemy:
piersi z kurczaka pokrojone w cienkie plastry lub rozbite
plastry sera zoltego (moze byc mozzarella lub inny lagodny zolty ser)
szynke wieprzowa w plasterkach


Cienkie plastry z piersi z kurczaka solimy. Ukladamy na nich plaster szynki wieprzowej i plaster sera. Przykrywamy plasterkiem szynki i plastrem piersi z kurczaka.


Panierujemy w mace , w rozmaconym jajku i bulce tartej.


Smazymy na oliwie lub masle, na niezbyt mocnym gazie, tak aby nie przypalila sie nam panierka a zdazyl rozpuscic sie ser w srodku naszego Cordon Bleu.


Zrobilam je dzis na obiad i moj maluch wtrabil wilkiego Cordon Bleu, az mu sie uszy trzesly. Serdecznie polecam wiec "kolezankom po fachu". I zycze wszystkim smacznego :-)

Cordon Bleu - secondo piatto

5 commenti:

  1. Toz to klasyka - i to jaka pyszna! Narobilas mi ochoty na takiego kotleta...

    RispondiElimina
  2. Ten ser wypływający ze środka :)
    Uwielbiam to danie.

    RispondiElimina
  3. Smakowity kotlecik. Zwłaszcza z szyneczką włoską.
    Pozdrowienia:)

    RispondiElimina
  4. @ Dziewczyny macie racje. Kotlecik bardzo dobry, szczegolnie zrobiony samemu w domu. I kto by pomyslal, ze i we Wloszech to popularne danie. Serdecznie Was pozdrawiam.

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)