venerdì 23 settembre 2011

Pasta e zucca, czyli zupa z dyni z makaronem

W Neapolu bardzo czesto jada sie makron lub ryz z roznorodnymi warzywami np. kapusta wloska, dynia, kalafiorem. Potrawy te jada sie jako pierwsze danie. Maja troche rzadsza konsystencje, choc nie jest to zupa w polskim rozumieniu tego slowa.
Dzis na obiad zrobilam makaron z dynia. O przepis poprosila mnie czytelniczka w prywatnej korespondencji.


na 2 osoby ( ja i dziecko)
ok. 400 - 500 g dyni
100 - 120 g makaronu typu tubetti lub pasta mista
1 zabek czosnku
szczypta papryczki chili w platkach - peperoncino
garsc posiekanej natki pietruszki
sol
oliwa z oliwek
woda

Wykonanie:
Z dyni odkroic skore i usunac pestki. Pokroic w niewielka kosteczke.
W rondlu rozgrzac oliwe. Wrzucic lekko zgnieciony zabek czosnku. zbrazowic go i usunac. Wrzucic chili.
Dodac pokrojona dynie i podsmazyc ja okolo 5 minut na zywym ogniu.
Nastepnie zalac okolo 0,5 l wody  (ja uzylam rosolu wolowego, ktory zostal mi z poprzedniego dnia), doprowadzic do wrzenia, lekko posolic i gotowac pod przykryciem jakies 10 minut, az dynia czesciowo zacznie sie rozpadac.
Wrzucic makaron i gotowac bez przykrycia, az bedzie ugotowany. W razie potrzeby podlac troche woda i na koncu dosolic.
Wylozyc na talerze i posypac posiekana natka.

P.S. Ja nie dodalam ostego chili na poczatku. Posypalam potrawe juz na talerzu. Dziecku natomiast posypalam danie startym parmezanem.


Smacznego :-)

6 commenti:

  1. A ja właśnie śłedzę sobie różne przepisy na zupę krem z dyni. Robiłaś może?

    RispondiElimina
  2. Dziękuję bardzo bardzo bardzo Pozdrawiam

    RispondiElimina
  3. Piękny kolor, cudowna ta zupka!:)

    RispondiElimina
  4. @ Lq Kremu z dyni nigdy nie robilam. Dynia dla mnie i chyba i dla Ciebie tez, nie jest na sczycie listy wsrod ulubionych warzyw.
    @ Olga, cala przyjemnosc po mojej stronie :-)
    @ Witaj Majanko :-) Tak, to kolorowe danie. Pozdrawiam.

    RispondiElimina
  5. Właśnie zjedliśmy, doprawione świeżo startą gałką i szczyptą imbiru, posypane pietruchą i tartym grana padano. Bardzo smaczne, sycące jak szlag :) Pozdrawiam serdecznie, często tu zaglądam, a teraz częściej po niedawnych odwiedzinach tamtych stron. :)

    RispondiElimina
  6. @ Agatko bardzo mi milo, ze skorzystalas z przepisu i ze danie smakowalo. Mam nadzieje, ze i Kampania Ci sie podobala. Pozdrawiam i zapraszam ponownie :-)

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)