lunedì 20 settembre 2010

Zucca grigliata, czyli grilowana dynia

Grilowane warzywa sa bardzo czesto jadana we Wloszech, przystawka z jarzyn.
Najczesciej griluje baklazany, cukinie, papryke, boczniaki i.... wlasnie dynie.
Wykonanie jest bardzo proste. Potrzebujemy:
dynie
i dodatkisol
peperoncino, czyli papryczke chili
natke pietruszki
czosnek
ocet winny
oliwe z oliwek

Dynie, po obraniu i oplukaniu, kroimy na cienkie plasterki (ok 0,5 cm).
Kladziemy partiami na rozgrzanej patelni grilowej. Ja uzywam zeliwnej, z rowkami, ale moze byc i najzwyklejsza patelnia teflonowa.Opiekamy z obu stron.



Po opieczeniu z obu stron, plastry ukladamy w naczyniu.
Solimy, posypujemy pokrojonym na plasterki czosnkiem, rozkruszona papryczka chili i posiekana natka pietruszki.
Calosc skrapiamy octem winnym i polewamy oliwa z oliwek.



Slodka, zgrilowana dynia przyprawiona pikantnym peperoncino to bardzo udana kombinacja :-)
Osobiscie polecam.

7 commenti:

  1. Ja lubie najbardziej opiekac dynie w piekarniku.
    Ciesze sie, ze juz wrocilas, milo znowu pod wulkanem czytac i smakowac ;)

    RispondiElimina
  2. Witaj po długiej przerwie!
    Bardzo pyszna wersja dyni.Ja najczęsciej je piekę w piekarniku z ziolami i oliwą.Uwielbiam!

    RispondiElimina
  3. Pysznie wygląda ta dynia, z chęcią bym zjadła właśnie taką:) Pozdrowienia:)

    RispondiElimina
  4. pysznie aromatyczne
    i w pięknym kolorze
    lubię

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)