mercoledì 22 settembre 2010

Coniglio con i peperoni, czyli krolik w papryce

Ostatnio na blogu miss_cocco widzialam, apetycznie wystajacy z mojego ekranu, obraz krolika w ziolach i oliwkach. Az mi slinka poleciala. Polecialam spiesznie do kuchni odmrazac ofiare, czyli krolika.
Lubicie krolicze mieso? Ja uwielbiam. Biale i delikatne.
Niestety brak reszty ingredientow zmusil mnie do chwilowej rezygnacji z wykonania tego dania. Odlozylam przepis na nastepny raz i rozpoczelam poszukiwania w sieci nowej inspiracji.

Natrafilam na bardzo ciekawy wloski blog Dulcis in Furno , skad zaczerpnelam ponizszy przepis na krolika w papryce. Wiekszosc przepisow na tym blogu ma, oprocz wloskiej, rowniez angielska wersje. Polecam :-)

Tak wiec..... Byl sobie raz surowy kroliczek, z ktorego powstal , smaczniutki krolik w papryce!
Jak to sie stalo?
Skladniki i wykonanie sa dokladnie takie same jak u Dolcis in Furno, zwiekszylam jedynie proporcjonalnie ilosc wszystkich skladnikow i wydluzylam czas pieczenia. Uzylam zoltej papryki a autorka przepisu czerwonej.


Coniglio con i peperoni

1 krolik
8 papryk
2 zabki czosnku
8 lyzek octu winnego
oliwa z oliwek
sol, pieprz
natka pietruszki




Wykonanie:

1. Papryke myjemy. Dzielimy na pol i usuwamy pestki i ogonki. Kroimy na szerokie paski.
Na duzej patelni rozgrzewamy oliwe, dodajemy papryke i podsmazamy.
Na koniec solimy i wlewamy ocet, ktory odparowujemy.

2. Krolika po umyciu osuszamy i dzielimy na czesci.
W duzym rondlu rozgrzewamy oliwe i obsmazamy krolika. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem i dodajemy posiekany czosnek.



3. Do krolika dodajemy wieksza czesc paryki, przykrywamy i gotujemy przez ok. 45 minut. Co jakis czas mieszamy i w miare potrzeby podlewamy odrobina wody.

4. Pare minut przed koncem gotowania dodajemy reszte papryki i posiekana natke pietruszki.

Ups... a gdzie podziala sie pietruszka? Na smierc o niej zapomnialam!



Nie wiem jak Wam sie wydaje ze zdjecia, ale smakowalo wysmienicie.
Z wczesniej dodanej papryki zrobil nam sie smaczny sosik. Natomiast ta pozniej dodana nadaje daniu bardziej dekoracyjny wyglad ( mam nadzieje) :-)



Dziekuje Tani za udostepnienie przepisu.
Serdecznie polecam i zycze wszystkim smacznego !!!

7 commenti:

  1. Krolik jest pyszny, od kiedy podstepem zostalam namowiona do sprobowania tego miesa, to stalam sie wierna fanka, ten Twoj musi byc pyszny :)

    RispondiElimina
  2. Uwielbiam królicze mięso , ale poczekaj aż uduszę jakiegoś w piwie i pokażę ;)) W papryce musi być pyszny.

    RispondiElimina
  3. tez bardzo lubie miesko z krolika, a Twoje jedzonko zapowiada sie bardzo smacznie:)

    RispondiElimina
  4. Ja nie jestem w stanie jeść królików. Jeśli jakieś zwierzę jest mi sympatyczne, śliczne z wyglądu, to nie potrafię. Czy to kot, czy to koń, czy królik - one są do podziwiania i głaskania :). Dla jedzących wszystkie trzy rodzaje mięs to pewnie hipokryzja, ale ja nic na to nie poradzę.

    RispondiElimina
  5. Nie pamiętam czy ja w ogóle jadłam króliczka, może kiedyś jak byłam mała.
    Spróbowałabym chętnie tego dania:)

    RispondiElimina
  6. Bardzo lubie krolicze mieso, ale jadam je od swieta. Wyglada bardzo apetycznie na Twoich zdjeciach.

    RispondiElimina
  7. Witam zwolennikow i przeciwnikow kroliczego miesa :-)
    @ miss_cocco ciekawam tej delicji :-)
    @ Lq wiekszosc zwierzatek jest slicznych ,szczegolnie malutkich.... Dobrze , ze nie urodzilam sie w czasach, gdy nalezalo zabic kure zeby zjesc watrobke drobiowa. I nie tak dawna to przeszlosc bo np. lata 60 te :-)

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)