martedì 17 agosto 2010

Platessa al pomodoro, czyli gladzica w pomidorach

Gladzica (lac. Pleuronectes platessa) jest bardzo smaczna rybka z rodziny fladrowatych. Ma pyszne, bialutkie mieso. Czesto kupuje ja dla synka. Przyznam sie bez bicia ... w postaci filetow bez skorki.


Platessa al pomodoro
na 2 osoby

4 filety ryby
400 g malych pomidorkow
oregano
sol
2 zabki czosnku
oliwa z oliwek


Wykonanie:
Pomidorki myje i kroje na pol.
Filety ryby ukladam na patelni. Podlewam oliwa.
Ukladam pomiedzy filetami pomidorki.
Posypuje sola, oregano i pokrojonym na plasterki czosnkiem.
Dusze pod przykryciem okolo 15 - 20 minut, az sos pomidorowy odparuje.
Potrawy nie mieszam i ryby nie przewracam. Od czasu do czasu wstrzasam zawartoscia patelni.
Mozemy dodac rowniez garsc wypestkowanych, czarnych oliwek. Idealnie olive di Gaeta.



Szybki i lekki obiad. Z zielona salata i kromka swiezego chlebka. Z bialym schlodzonym winkiem .....
Polecam :-)

2 commenti:

  1. wygląda tak pysznie, że od razu mogłabym przystąpić do pałaszowania!

    RispondiElimina
  2. Rybka wyglada bardzo smakowicie.

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)