Ta wersja salatki ryzowej pochodzi z rodzinnego domu mego meza, czyli to salatka tesciowej :-)
Insalata di riso
porcja dla 4-6 osob
300 d ryzu
100 g cienkich parowek
2 puszki tunczyka w oleju (2x80g)
150 g gotowanej szynki (prosciutto cotto)
250 g zoltego sera
200 g zielonych oliwek
6-8 pomidorkow koktajlowych
2 jajka ugotowane na twardo
sol, pieprz
opcjonalnie majonez
Wykonanie:
1. Gotujemy w osolonym wrzatku ryz. Wedlug zalecanego czasu gotowania na opakowaniu ryzu. Odcedzamy i studzimy.
2. Gotujemy jajka na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupki.
3. Kroimy w kostke szynke, jajka, ser zolty, pomidory.
Parowki kroimy wzdluz na pol i kroimy w polplasterki.
Oliwki kroimy na male paseczki (oczywiscie pestki usuwamy).
4. Dodajemy tunczyka z puszki (odlewamy nieco oleju).
5. Mieszamy wszystkie skladniki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie sola.
6. Opcjonalnie dodajemy majonez , ale i bez jest bardzo smaczna.
Smacznego:-)
p.s. Jako ciekawostke dodam , ze ja jem bez majonezu a malzonek z...
osz...zapowiada się świetnie. i mnie zaskakuje ta parówka i tuna. ale mojemu Lubemu by na pewno smakowało;)
RispondiEliminawygląda oszałamiająco tak podany ryż :)
RispondiEliminaFajna ta sałateczka jest :))
RispondiEliminaQuesto commento è stato eliminato dall'autore.
RispondiEliminaMajonez mi do takiej sałatki niepotrzebny, dobre smaki też trzeba sobie dozować :P
RispondiEliminaBardzo lubie te salatke, kojarzy mi sie z naszymi piknikami w podrozy, kiedy zamiast kanapek dla kazdego przygotowuje pudeleczko tej salatki. Robie z tunczykiem, jajkiem i pomidorami i lubie dodac cos z octu, na przyklad te mautkie biale cebulki albo miniaturowe korniszonki. Majonez oczywiscie tez byc musi, bo wbrew pozorom dobrze sie tu sprawdza ;)
RispondiEliminaZnakomita sałatka, wszystko w niej co lubię i majonez też musi być. Mam do niego wielką słabość. A dodatek cebulek marynowanych jest bardzo ok.
RispondiElimina