venerdì 23 agosto 2013

Pizzette, czyli pizzerinki po neapolitansku


Pizzette to bardzo popularna przekaska na roznego rodzaju, neapolitanskich przyjeciach. Dla duzych i dla najmlodszych.

na ciasto:
500 g maki 00 
250 ml cieplej wody
25 g drozdzy 
20 g masla 
1 lyzka cukru
2 lyzki oliwy
1 lyzeczka soli 
przybranie:
400 g pomidorowej pulpy (moga byc pomidory bez skory pelati)
300 g mozzarelli
bazylia
2-3 lyzki oliwy
sol


W cieplej wodzie rozpuszczamy drozdze. Dodajemy maslo, oliwe, cukier, sol. Stopniowo dodajemy make i zagniatamy sprezyste ciasto. Formujemy je w kule i odstawiamy, oktyte, do wyrosniecia. Zajmuje to okolo 2 godzin.
W miedzyczasie doprawiamy pomidory. Do pomidorowej pulpy dodajemy oliwe i doprawiamy na sol. Jesli uzywamy calych pomidorow, bez skorki (pelati) musimy je rozdusic widelcem.
Wyrosniete ciasto rozwalkowujemy na placek o wysokosci okolo 0,5 cm. Wykrawamy szklanka lub innym przedmiotem okragle placuszki. Ukladamy je na blasze wylozonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwa badz smalcem. Nakladamy na kazdy placuszek po lyzce pomidowowej pulpy.
Pieczemy we wczesniej nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200 ° C. Z termoobiegiem.
Po okolo 5 minutach wyciagamy blache z podpieczonymi placuszkami i ukladamy na nich mozzarelle (pokrojona w kosteczke lub poszarpana palcami) i zapiekamy nastepne 5 minut, az ser sie rozpusci. Po upieczeniu na pizzettach rozkladamy listki bazylii.
Podajemy zarowno gorace jak i zimne.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony misya.info .