sabato 18 maggio 2013

Risoles (Brasile), smazone pierozki z ciasta parzonego z nadzieniem (Brazylia)

Przepis pochodzi z forum gennarino i zostal zamieszczony przez FrancescaSpalluto. Poznalam ten przepis czytajac watek o wloskich, smazonych sofficini. O tych przy innej okazji :-)
Risoles sa bardzo proste w wykonaniu i calosc ich przygotowania, zajela mi ok. pol godziny. Mieciutkie, chrupiace, z cignacym sie serem... Moze ktos sie skusi i je przygotuje w ten sobotni wieczor.

 
 skladniki:
na 20 pierozkow
120 g maki
200 ml wody
lyzka masla
szczypta soli


Wode wlewamy do garnka, dodajemy sol i maslo. Czekamy, az sie zagotuje i dodajemy make. Mieszamy, az ciasto odstanie od scianek i uformuje kule. Odkladamy ciasto do przestudzenia.


Ciasto podsupujemy maka i walkujemy. Wycinamy krazki. Ja posluzylam sie szklanka, ale mozna wyciac troche wieksze.


Uzylam najprostsze nadzienie - pokrojona w kosteczke mozzarelle. Jesli jest swieza, to polecam dobrze ja wycisnac. Sklejamy ciasto tak jak pierogi.


Panierujemy pierozki w jajku i bulce tartej.


Smazymy na glebokim oleju, na niezbyt mocnym ogniu.


Odkladamy do odsaczenia na papierowy recznik i jemy jeszcze cieple. Polecam :-)
Smacznego.

P.S. Zapomnialam dopisac, ze risoles mozna zamrozic. Pozniej, smazy sie je, bez rozmrazania

7 commenti:

  1. Swietny przepis! bedzie smazone :)

    RispondiElimina
  2. I jak tu człowiek ma próbować schudnąć kiedy w oczy rzucają mu się takie pyszności? :) Pierożki wyglądają wspaniale. Podobne jadłam z nadzieniem z mozzarelli i posiekanych pomidorów (bez skórki i pestek). Też pyszne były :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. @ Tak, tak shinju mozna rozne nadzienia i sa jeszcze inne wersje tej przekaski w wydaniu brazylijskim. We Wloszech takie pierogi z ciasta parzonego nazywaja sie sofficini i produkuje je znana firma produkujace mrozonki. W niedalekiej przyszlosci zrobie z innym nadzieniem :-)
      P.s. ja tez sie odchudzam, ale bardzo topornie mi to idzie, niestety.

      Elimina
  3. Mniam, jak smakowicie wyglądają! :)

    RispondiElimina
  4. Zapisane w sekretnym miejscu... do wypróbowania :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    RispondiElimina
  5. @ Pozdrawiam wszystkich serdecznie :-)

    RispondiElimina
  6. O popatrz, ja je znam z Portugalii i zawsze się zastanawiałam jak to robią! :)
    Extra, do pilnego wykonania!

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)