martedì 5 marzo 2013

Liquore crema al cioccolato (cacao), czyli kremowy likier kakaowy

Likier kakaowy, jest jednym z najczesciej robionych likierow, w neapolitanskich domach. Prym wioda cytrynowe: limoncello i crema di limoncello.
Likier jest kremowy i niezbyt mocny. Produkcja zajmuje doslownie chwile i likier jest po wytworzeniu gotowy do picia.


skladniki:
800 g cukru
1 l pelnego mleka
150 g kakao
pare lyzeczek cukru waniliowego
 
300 ml spirytusu

Cukier, mleko, kakao i wanilie umieszczamy w garnku. Gotujemy na wolnym ogniu okolo 20 minut. Studzimy i dodajemy spirytus. Rozlewamy do butelek.
Z podanych skladnikow otrzymuje sie okolo 1,7 l napitku.

4 commenti:

  1. O, jakie to musi być pyszne! :)

    RispondiElimina
  2. czy da rade zrobic ten napitek z wodki, niestety tu gdzie mieszkam jest problem z kupnem spirytusu. Pozdrawiam
    bogusia

    RispondiElimina
  3. Lubię takie smaki, muszę wypróbować :)
    PS. Bardzo fajny blog :)

    RispondiElimina
  4. Bardzo fajny, szybki przepis, wygląda bardzo apetycznie...do wypróbowania! :)

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)