sabato 12 gennaio 2013

Broccoli di Natale all'insalata, czyli neapolitanska, wigilijna salatka z brokulowych lisci


O wigilijnych zwyczajach neapolitanskich juz pisalam w poscie o neapolitanskiej, wigilijnej salatce z kalafiora - insalata di rinforzo. Podczas wigilijnej kolacji, ktora jada sie okolo 20 tej, jako contorno (warzywny dodatek), oprocz salatki z kalafiora, podaje sie tez "obowiazkowo" inna salatke zrobiona z obgotowanych, brokulowych lisci.
Z calej rosliny, ktora ma postac wielkiego wiechcia okolo polmetrowej wysokosci, w warzywniaku obrywaja poszczegolne grupy lisci. Brokuly te nie maja kwiatow. Pozniej, w zaciszu domowym, nalezy odlamac srodkowe, delikatniejsze zawiazki lisci i oderwac same liscie. Reszta jest lykowata i twarda.
Jadalne czesci plucze sie i wrzuca na osolony wrzatek. Gotuje sie do miekkosci, co zajmuje jakies 10- 15 minut.


Nastepnie odcedza sie obgotowane liscie i schladza. Doprawia sie calosc z grubsza posiekanym zabkiem czosnku i oliwa. Warto tez sprobowac czy nie trzeba troche dosolic. Przed samym podaniem skrapia sie obficie sokiem z cytryny. Nie polecam skrapiania sokiem z cytryny wczesniej, bo niestety z czasem brokuly gorzknieja.

Cala roslina wyglada tak:

To zdjecie pochodzi ze strony Fantasia in Cucina di Carmen D'Avino

Na 4-6 doroslych osob wystarczaja 2 takie krzaki.
Obie salatki podaje sie do dan na bazie ryb, bo z takich sklada sie neapolitanska wigilia. W szczegolnosci do obtoczonych w mace i usmazonych w glebokim oleju, czastek odsolonego dorsza - baccalà i wegorza.

Dodam, ze kolacja wigilijna Bozego Narodzenia nazywa sie cenone di Vigilia di Natale, a wieczor sylwestrowy - vigilia di Capodanno. W sylwestrowy wieczor, w wiekszosci domow jada sie obfita kolacje - cenone di Capodanno, taka sama jak w wigilie bozonarodzeniowa.
Kto by pomyslal, ze liscie z brokula mozna jesc???
:-)))))

5 commenti:

  1. Ja to się nawet nie dziwię,że te liście się jada hehe;D.
    Skoro można jeść listki rzodkiewki to czemu nie brokuła:D.
    Świetna sałatka:)
    Pozdrowienia!:)

    RispondiElimina
  2. Ha wiesz co? Ostatnio kupowałam cime di rapa i widziałam obok podobne zielsko, a obok były jeszcze zwykłe brokuły. Wydaje mi się, że to zielsko w środku, to mogły być te liście, co dziś prezentujesz. Nie zdążyłam tylko chłopa spytać, co to takiego, bo się spieszyłam, ale następnym razem zwrócę lepiej uwagę na nie.
    Buziaki.

    RispondiElimina
  3. Che bella , questa da noi nel casertano si chiama menestra e la facciamo fritta o un po' stufata, come contorno sempre al baccala' fritto.
    Spettacolare
    A Presto

    RispondiElimina
  4. Twój blog został nominowany przeze mnie wyróżnieniem Liebster Blog.Zapraszam do zabawy!Warunki zabawy na moim blogu.

    RispondiElimina
  5. cudowna sałątka .....miło wrócić !

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)